RUS: Å være forelsket aktivterer de samme stoffene i kroppen som rus. ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com
RUS: Å være forelsket aktivterer de samme stoffene i kroppen som rus. ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.comVis mer

Derfor tenker du ikke klart når du er forelsket

Du bør ikke ta viktige beslutninger før forelskelsen er over.

En sterk forelskelse kan på mange måter beskrives som det glade vanvidd.

Vi klarer ikke å konsentrere oss, spise eller sove.

Humøret svever fra høye tinder til dype daler, og vi føler oss besatt av den andre.

Forskerne har tatt forelskelsen nærmere i øyesyn, og funnet paralleller til tvangsnevroser, også kalt obsessiv-kompulsiv sykdom (OCD).

Lite serotonin Det er psykiateren Donatella Marazziti ved universitetet i Pisa som har undersøkt om det er sammenheng mellom de to sinnstilstandene. OCD-pasienter har ofte mindre av hormonet serotonin i blodet enn friske personer, og Marazziti fant at det samme gjaldt for nyforelskede, ifølge en artikkel i bladet Illustrert vitenskap.

Der var konsentrasjonen av serotonin opptil 40 prosent lavere enn normalt.

En ikke-forelsket person ville trolig gått inn i en depresjon på grunn av det lave serotoninnivåret.

En forelsket person derimot, blir bare manisk interessert i sin utkårede.

Slør over øynene - Naturen har gitt oss forelskelsen for at vi skal finne en partner. Når vi blir forelsket føler vi oss levende og ønsker å gå inn i en relasjon. Slik kan menneskeheten gå videre, sier psykolog og psykoterapeut Britt Eriksson.

Hun understreker at vi blir annerledes i forelskelsen.

- Den rasjonelle tenkningen viker for spenning og eufori, og vi blir opptatt av sanseopplevelsene den andre gir oss.

Hvordan vi sover sammen, kan fortelle noe om hvordan forholdet er.

Psykolog Grethe Nordhelle beskriver forelskelsen som et slør over øynene som hindrer oss i å se klart.

- Vi ser bare det vi vil se hos den andre, ofte ut fra et bilde vi har skapt oss på forhånd, sier hun,

- Bildet skapes ut fra lengsler og udekkede behov. Jung mener det er ubevisste sider av oss selv som vi plasserer hos en annen. På den måten blir den utkårede den uforløste delen av oss selv, forklarer hun.

Ikke tilfeldig Nordhelle hevder det ikke er tilfeldig hvem vi forelsker oss i, og at vi gjerne forelsker oss i samme mennesketype gang på gang.

- Som regel velger vi et menneske som er ulik oss selv, og dermed har noe vi trenger eller ønsker oss. Et klassisk eksempel er den sjenerte og innadvendte jenta som blir tiltrukket av den utadvendte og tøffe gutten. Han har noe hun trenger. Så ser hun bare det, og ikke alle hans andre egenskaper, sier hun.

- Det hjelper selvsagt ikke at vi setter smørsiden til når vi involverer oss med andre heller. Lider man av mindreverdighetskomplekser, kan man oppleve en forelskelsesrus når den andre gir komplimenter. Og har man det skralt økonomisk, er det fort gjort å la seg blende av en person med mye penger, legger hun til.

Har du akkurat gått inn i et nytt forhold, bør ikke ha med deg eksen som en nisse på lasset.

Fra forelskelse til kjærlighet? Eriksson sier at i forelskelsen forfører man ikke bare den andre, men også seg selv.

- I forelskelsen elsker du måten den andre får deg til å føle deg på. Det er en motsetning til den modne kjærligheten, der du elsker den andre for den hun eller han er, forklarer hun.

Psykolog Nordhelle har gode råd, hvis du ønsker at den ville forelskelsen skal gå over i kjærlighet.

AVGJØRELSER: Du kan komme til å ta feil beslutning når du er forelsket. Derfor bør du vente til forelskelsen er gått over, slik at du ser partneren i et mer realistisk lys. ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com
AVGJØRELSER: Du kan komme til å ta feil beslutning når du er forelsket. Derfor bør du vente til forelskelsen er gått over, slik at du ser partneren i et mer realistisk lys. ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com Vis mer

- Det beste er å gi seg selv tid, og ta det hele i et langsomt tempo, sier hun.

- Få med deg hodet på veien. Ta pauser fra den andre. Forsøk å observere ham objektivt. Inviter ham inn i hverdagen din. Hvordan fungerer han der? Be gjerne venner om å observere dere sammen. De har ikke de rosa brillene på. Ser de det samme som du ser?

Her gjelder det å være ærlig, og følge magefølelsen.

Nordhelle mener det dummeste man gjør er å flytte sammen, gifte seg eller få barn i denne perioden.

- Det er et digert risikoprosjekt! Vent med alt sånt til forelskelsen er over. Romantiske filmer, og reality-serier som "Ungkaren", er villedende, sier hun.

Gjør man det, kan man gå glipp av for eksempel tegn på sykelig sjalusi og andre sider ved kjæresten som vil føre til problemer.

Det moderne samfunnet legger vekt på at det er gjennom forelskelsen man finner kjærligheten.

- Men forelskelse er på ingen måte en garanti for kjærlighet, understreker hun.

Vanedannende forelskelse Forelskelse er en makeløs, euforisk følelse. Hva er det egentlig som får oss til å føle oss så høye?

- Det er dopamin, noradrenalin og fenylethylamin som ruser oss, sier Eriksson.

- Noen savner følelsen forelskelsen gir, og søker den på samme måte som narkomane søker sin rus. Noen blir så avhengige av å være forelsket at de gir opp relasjonen når den første forelskelsen avtar, og går videre til en ny person de kan oppleve den sammen med, forteller hun.

De bytter kontinuerlig ut den ene partneren med den andre, og er det vi kaller seriemonogame.

- De er ikke interessert i forpliktelsen som ligger i et kjærlighetsforhold, av utvikling og fordypelse, bare i kicket det gir å være forelsket, sier Eriksson.

Det skjer omtrent det samme i kroppen som når du er hekta på sjokolade eller en annen type mat. Bare sterkere.

Mindre forelsket med årene Nordhelle mener man blir mindre forelsket, jo mer trygg og selvstendig man blir.

- Med økt selvrealisering blir man mindre avhengig av andre, og dermed forelsker man seg gjerne sjeldnere. Derfor er det ofte slik at jo eldre vi blir, jo mindre forelsker vi oss. Det betyr ikke det samme som at kjærlighetsevnen blir mindre. Kjærlighet er noe helt annet enn forelskelse. Kjærligheten blir dypere når vi har realisert oss selv, sier hun.

Aili var gift og hadde to barn da forelskelsen rammet kraftig. I en av samme kjønn.

Eriksson mener det er viktig å være klar over at forelskelsen er tidsbegrenset, og at det er normalt at forholdet endrer seg.

- Kroppen tåler bare å være i forelskelsesrusen en begrenset periode, forklarer hun.

- Når vi er forelsket trenger vi nesten ikke å spise, vi sover mindre og kroppen går på høygir. Det oppleves som om vi kan leve på kjærlighet og luft alene. Kroppen ville bli helt utmattet om det ikke tok slutt. Etterpå starter en ny fase. Det er nå du kan lære å elske et annet menneske, og få muligheten til å bli elsket for akkurat den du er.

Ikke krev for mye Nordhelle sier jobben starter når forelskelsen svinner hen.

- Hverdagen kommer, og da forsvinner sløret, sier psykologen.

- Det er da du ser om du kan leve med det andre mennesket, også de dårlige sidene. Er svaret ja, begynner jobben med å få forholdet til å vare.

Hennes beste tips for et godt kjærlighetsforhold, er å dyrke frem de gode sidene i den andre.

- Ikke krev for mye, men konsentrer deg om å gi det beste av deg selv. Prioriter den andre, gi av din varme, og vær lojal i tykt og tynt. Da er du med på å bygge grunnmuren for et godt forhold.

LES OGSÅ:
Lystløgneren vil imponere andre

En superelsker holder igjen sin egen orgasme

Slik avslører du en mann som slår

Fingrene avslører deg

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.