GRAVID GUDINNE: Mange gravide kvinner får en sexy utstråling. Ansiktet gløder, de er lykkelige over graviditeten - og hos noen øker sexlysten også. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
GRAVID GUDINNE: Mange gravide kvinner får en sexy utstråling. Ansiktet gløder, de er lykkelige over graviditeten - og hos noen øker sexlysten også. Illustrasjonsfoto: Colourbox.noVis mer

Derfor tenner menn på gravide

Gravide kvinner er levende sexreklamer og spiller på en troika av menns følelsesregister.

Mange menn synes gravide kvinner er sexy, selv om de gravide kanskje ikke ser seg selv på toppen av noens ønskeliste når de sliter med kvalme, humørsvingninger og andre svangerskapsplager.

Men hvorfor er det slik? Hva er det ved gravide som enkelte menn finner spesielt attraktivt?

- Enkelte menn tenner på alt mulig. Det er så stor variasjon i hva man tenner på, at et hvert forsøk på å forklare det sjeldne vil være spekulativt, sier evolusjonspsykolog og forsker Leif Edward Kennair ved NTNU til Foreldre og Barn.

- Jeg tror det er helt rimelig å hevde at man ikke vet hvorfor enkelte menn tenner spesifikt på gravide kvinner, legger han til.


Symbolsk verdi Likevel, selv om vi fra forskningens side ikke har noe endelig svar på hvorfor det er slik, finnes det ulike teorier - noen mer sannsynlige enn andre.

- Gravide kvinner har en viss utstråling, og det kan være attraktivt i seg selv. Videre er graviditeten et bevis for at befruktning har funnet sted, noe som kan gi den blivende far ekstra selvtillit. Det er også spennende for mange at de entrer en ny fase i livet, forteller sexolog og kjønnsviter Andreas Persson.

- Hva med dem som ikke skal bli far, men likevel synes at gravide kvinner er ekstra sexy?

- Vel, om en mann synes en gravid kvinne er sexy selv om han selv ikke er far til barnet, kan bero på den symbolverdien en gravid kvinne har, mener sexologen.

Manifesterer sin kvinnelighet Persson tror det er en kombinasjon av flere elementer som kan lede til seksuell fascinasjonen overfor gravide.

- De er på mange måter en manifestasjon av begrepet «kvinnelighet». Det er veldig tydelig at de har hatt sex og er blitt befruktet. En blivende mor har også en viss status med alt det innebærer av symbolverdi i vårt kulturelle samfunn, og det kan være pirrende for mange.

I tillegg til å «reklamere» for at befruktning har funnet sted i kraft av endringene den gravide kroppen gjennomgår, viser den gravide at hun tilhører en annen.

- Selv om det ikke alltid er tilfelle i dagens samfunn, har hun likevel symbolstatus som «opptatt». Det i seg selv kan være grunnlag for sterk tiltrekning for enkelte menn. Hun er forbuden frukt, for å si det slik, sier Persson.

Biologisk respons - Det finnes også biologiske betingelser som kan bidra til å forklare hvorfor menn tiltrekkes spesielt av gravide. Som nevnt er fruktbarheten spesielt tydelig i denne tiden, noe som i seg selv kan trigge tenningen hos enkelte.

I tillegg vet vi at det er positivt å ha sex under graviditeten ettersom det finnes et protein i sæd som får mormunnen til å modne.

Side2 har skrevet om at sæd også kan bidra til å forhindre svangerskapsforgiftning.

- Man kan kanskje tenke seg at dette kan lede en biologisk trigger hos mannen, at han kan få lyst på sex med kvinnen fordi kroppen hans «vet» det er bra for henne, sier Persson.

- Generelt sett kan vi konkludere med at en kombinasjon av biologi, psykologi og kultur sammen kan forklare den seksuelle fascinasjonene for gravide, men det blir bare teorier og antakelser, legger han til.

Større grunner til ikke å tenne Evolusjonspsykolog Kennair mener på sin side at det er langt flere grunner til at en mann ikke skal tenne på det at en kvinne er gravid, enn motsatt.

- Det er en rekke observasjoner om at en gravid kvinne ikke primært er et seksuelt objekt, sier han.

Svært mange kvinner opplever at mens folk aldri ville våget å gå rett frem og ta på kroppen hennes til vanlig, så er det en rekke mennesker - selv fremmede - som helt spontant invaderer intimsonen hennes og tar på magen hennes under graviditeten.

- Videre endres også midje-hofte forholdet når man er gravid bort fra det de fleste tverrkulturelt opplever som mest attraktivt, og slik sett vil jo gravide kvinner ikke være hovedobjektet for tenning. Derfor jeg ville nok, uten at jeg har klart å finne tall, anta at dette ikke er veldig utbredt, forteller psykologen.

- Hva med teorien om at kvinnen er forbudt frukt?

- Vel, dersom hun allerede er gravid så er hun ikke fruktbar nå. Og utroskap er ikke like truende for faren, men heller ikke like effektivt for reproduktiv suksess for mannen som ikke er far, eller kvinnen for den saks skyld, sier Kennair.

Han mener forøvrig at økning i bryststørrelse kan fungere opphissende på enkelte menn.

- En spekulasjon kan også være at et slikt tenningsmønster har med individuell læringshistorie å gjøre. At han har erfaring med god sex med gravid kvinne tidligere.


Les også:

Tips til lekkert mammaundertøy

Susan ble mor som 57-åring og angrer

Disse matvarene bør du ikke legge i barnets matboks

Saken ble opprinnelig skrevet av BarniMagen for Klikk.no. Les her.