<strong>SØLEFRITT:</strong> Bruker du for eksempel malefilt under møblene du maler, sparer du mye søl og opprydding etterpå. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO
SØLEFRITT: Bruker du for eksempel malefilt under møblene du maler, sparer du mye søl og opprydding etterpå. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO Vis mer

Derfor trenger du folie, filt og tape

Nyttig til mer enn du tror når du skal male.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Her er noen gode maletips om du får ånden over deg i sommer.

Sølefrit, lettvint og billig.

#1: Male ting og tang Skal du male et lite møbel, en stol, en krakk eller for eksempel et lite bord, blir det mye snuing og vending før du har dekket alt. Her er noen smarte tips som gjør jobben enklere, og hindrer søl.

Bruk malefilt. Et produkt som selges på rull, og suger til seg maling uten at den klisser til underlaget, om det nå er gulv, terrasse eller lignende. Den kan brukes om igjen flere ganger.

• Skaff deg en plate med hjul. Eksempelvis beregnet til å sette TV-er på, eller slike som man setter under større blomsterpotter. Sett stolen eller hva det nå skulle være på den, og du kan snurre den lett rundt uten å ta på nymalte flater.

• Er det en krakk, en stol eller andre ting med bein, kan du bruke solide papptallerkner under beina for å spare underlaget for søl.

• Du kan også sette tynne stifter i stolbeina for å få den litt opp fra gulvet, slik at du kommer til overalt.

• Når du skal male rundt/bak interiør som står fast (som et rør, en radiator eller et toalett) kan du bruke folie på det som ikke skal males for å beskytte mot søl.

<strong>PLASTFOLIE:</strong> Folien har mange bruksområder for den som er maleglad. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO
PLASTFOLIE: Folien har mange bruksområder for den som er maleglad. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO Vis mer

Hvilken maling skal jeg velge ?Billig gjør det like bra som dyr i test

#2: Stryk av penselen uten søl Maler du med pensel, er det vanlig å stryke av busten langs bøttekanten. Med kliss, søl og lokk som sitter fast som resultat.

Dinsides fotograf har prøvd og anbefaler et annet grep. Tape med maskeringstape to ganger over bøtten på tvers, og knip tapen sammen på midten. Stryk av penselen på tapen, og vips — null søl på bøttekanten.

Har du malingsbøtte med hank, kan du også bruke et tau som du binder fast. I tillegg har vi også sett at noen har bøyd til en renseri-kleshenger over bøtten. Flere knep finner du her.

Kanskje du skal prøve å sprøytemale?

#3: Lokk som ikke klistrer Vi var inne på det ovenfor. Her er et par grep til som øker sjansen for at du slipper gjenklistret lokk på malingsbøttene.

Bruk maskeringstape i rillen rundt kanten. Da kan du fjerne malingskliss og tape før du lukker bøtten. Om du har plastfolie tilgjengelig kan det være et bedre valg. Klistre over bøtten, ta hull i midten og folien hindrer effektivt at malingen legger seg i rillen på toppen.

Ny maling krever ny teknikk

#4: Ta vare på redskapene Vi har tidligere fått mange gode tips fra maleglade lesere om hvordan holde redskapene og malingen i orden mellom øktene, uten å rense hver gang.

Her er noen av de beste tipsene:
• Putt den malingsfylte penselen i en plastpose eller noen lag plastfolie, klem ut luften, og surr strikker eller noe annet rundt for å holde den lufttett.

<strong>TAPE PÅ NYE MÅTER:</strong> Tørk av penselen på tapebiten, og du slipper søl langs kanten. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
TAPE PÅ NYE MÅTER: Tørk av penselen på tapebiten, og du slipper søl langs kanten. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer

• Legg plastfolie på malingsoverflaten for å slippe at det danner seg en hinne på topp.

• Noen legger redskapene og malingen på steder der de er utsatt for frost. Det er ikke å anbefale, spesielt ikke når det gjelder vannbasert maling, som da kan bli kornete.

• Noen anbefaler også å legge malingsrullen rett i malingsbøtta for å slippe å rense den. Det høres imidlertid ut som en litt grisete jobb å få den klar for bruk igjen.

• Jordan har også anbefalt å legge kosten i en fuktig fille om du bare venter mellom strøkene når du bruker vannbasert maling.

• Etter rens, kan du fukte penslene og rullene og fryse dem ned i en pose. Da holder de seg fine og er klare til bruk kort tid etter du har tatt dem opp av fryseren.

Male fra stige? Her er et smart hjelpemiddel!

#5: Beskytt deg selv Maletøy er vel en selvfølge.

• Er du redd for sveisen, tar du på en dusjhette eller en caps. Brillene blir flekkete, dropp dem, eller ta et gammelt par. Skoene blir klinete. Dusjhetter eller gamle slippers er en god løsning her.

<strong>GJENBRUK:</strong> Finner du gamle capser, dusjhetter eller sandaler er de perfekt å bruke mens du maler. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
GJENBRUK: Finner du gamle capser, dusjhetter eller sandaler er de perfekt å bruke mens du maler. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer

• Og så var det huden. Smør deg med vaselin eller en annen fet krem på hender og armer, så blir det lettere å rengjøre huden etterpå uten å ty til kraftige midler.

Slik får du rene hender med produkter fra kjøkkenskapet

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer