GRÅTER: Nattlige skrekkanfall øker ved søvnmangel, sannsynligvis fordi dette medfører økt mengde av den dype søvnen. Foto: THINKSTOCK
GRÅTER: Nattlige skrekkanfall øker ved søvnmangel, sannsynligvis fordi dette medfører økt mengde av den dype søvnen. Foto: THINKSTOCKVis mer

Derfor våkner barna om kvelden

Nattskrekk er en av årsakene, og det kan skyldes for lite søvn.

Du sitter i sofaen og plutselig skvetter du til av minstens gjennomskjærende hyl. Du går inn til ham og stryker på ham, synger lavt og prøver å roe ham ned. Han skriker videre og du får ikke kontakt. Han vil ikke opp og han vil ikke ligge. Han er rett og slett hysterisk og virker redd.

Det kalles nattskrekk.

-Hjelp, hva gjør jeg når 2-åringen min har et skrikeanfall om natten og det ikke hjelper å trøste, lurer en mamma i vårt forum barn i magen

Dette er nattskrekk I følge Bjørn Bjorvatn ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, er slike nattlige oppvåkninger helt normalt.

- En slik oppvåkning kalles for nattskrekk, eller som det på engelsk heter «sleep terror». Sannsynligvis har flere barn dette enn hva vi har tall på. Grunnen til dette er at foreldre oftest feiltolker disse nattlige skrekkanfallene med mareritt, forteller Bjorvatn.

Kommer når barnet går over i lett søvn - Skrekkanfallet oppstår når barnet går fra det dype søvnstadiet og over i lettere søvn, og er en forstyrrelse i oppvåkningsmekanismene. Anfallet klassifiseres som en parasomni - i likhet med å gå i søvne, forklarer Bjørn Bjorvatn til Foreldre & Barn.

- Symptomene på nattlige skrekkanfall kan være dramatiske, men sees ikke i sammenheng med noen psykiske lidelser.

NATURLIG:  At spebarn våkner flere ganger for natten, er naturlig. Men vær obs dersom barnet til stadighet våkner når det er større. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
NATURLIG: At spebarn våkner flere ganger for natten, er naturlig. Men vær obs dersom barnet til stadighet våkner når det er større. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK. Vis mer

Nattlige skrekkanfall starter gjerne med et skrik, som følges av en ufullstendig oppvåkning. Barnet ser skrekkslagent ut, kan hoppe ut av sengen, og foreldrene har store vansker med å få kontakt.

- Barnet svarer vanligvis ikke på tiltale, og lar seg vanskelig holde eller trøste. Det er svært vanskelig å få vekket barnet under nattlige skrekkanfall. Dette skyldes at anfallet skjer når barnet er i den dype søvn, forklarer professoren.

Øker nattskrekk ved søvnmangel - Nattlige skrekkanfall øker ved søvnmangel, sannsynligvis fordi dette medfører økt mengde av den dype søvnen. Det er derfor viktig å passe godt på søvnen, og unngå å la barnet bli overtrett. Hvis barnet får tilstrekkelig med søvn hver natt, vil sannsynligvis anfallene reduseres, poengterer Bjørn Bjorvatn.

Ikke alltid like dramatisk Men det er ikke alltid at en nattlig oppvåkning er like dramatisk. I følge Bjorvatn finnes det også en mildere variant av nattskrekk, hvor barnet heller virker mer forvirret enn skremt.

- Barnet kan rope på foreldrene, men kjenner dem ikke igjen når de kommer. Barnet gråter og skyver foreldrene vekk, men lar seg ikke vekke, forklarer han.

Forskjell på nattskrekk og mareritt Professoren sier til Foreldre & Barn at mange foreldre ikke greier å skille mellom nattskrekk og mareritt hos barnet.

- Men det er nyttig å kunne skille disse to, understreker han.

- Mareritt skjer under REM-søvn, og forekommer vanligvis sent på natten. Ved mareritt er det lett å vekke barnet, og barnet kan fortelle om skremmende drømmer.

NATTSKREKK: Det  starter med et skrik, som følges av at barnet ser skrekkslagent ut, kan hoppe ut av sengen, og foreldrene har store vansker med å få kontakt. Foto: Colourbox
NATTSKREKK: Det starter med et skrik, som følges av at barnet ser skrekkslagent ut, kan hoppe ut av sengen, og foreldrene har store vansker med å få kontakt. Foto: Colourbox Vis mer

Våkner derimot barnet noen timer etter at det er lagt, er sannsynligheten stor for at det er et skrekkanfall og ikke et mareritt.

- Prat rolig til barnet - Nattanfallet begynner ofte med et skrik, etterfulgt av en ufullstendig oppvåkning; barnet ser skrekkslagent ut, er kroppslig urolig og umulig å få kontakt med. Barnet lar seg ikke vekke eller trøste, forklarer helsesøster Nina Misvær til Foreldre & Barn.

Hun er også av den oppfatning at skrekkanfall ofte feiltolkes som et mareritt.

- Det er derfor vanskelig å vite hvor vanlig dette egentlig er, sier hun.

I motsetning til når barnet har mareritt og barnet enkelt kan la seg vekke, anbefaler Bjørn Bjorvatn at foreldre ikke prøver å vekke barnet under nattlige skrekkanfall.

- Aktiv oppvekking frarådes fordi det kan skremme barnet. Det har vært rapporter om aggressiv atferd i forbindelse med slike aktive oppvekkinger. Vær hos barnet til det roer seg, og snakk beroligende. Man trenger ikke å gjøre noe spesielt utover dette, forklarer han.

GRÅTER: Nattlige skrekkanfall øker ved søvnmangel, sannsynligvis fordi dette medfører økt mengde av den dype søvnen.  FOTO: Crestockphoto
GRÅTER: Nattlige skrekkanfall øker ved søvnmangel, sannsynligvis fordi dette medfører økt mengde av den dype søvnen. FOTO: Crestockphoto Vis mer

Også helsesøsteren anbefaler at foreldre prater rolig til barnet og eventuelt holder rundt det til anfallet gir seg.

Les også:

Så lenge skal barnet sove.

De største søvntabbene hos førstegangsforeldre.

Søvnrådene du ikke skal høre på.

Alt om barn og søvn.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.