Du leser nå Dagbladet Pluss

Derfor var disse områdene så viktige for vikingene

De var ofte på utkikk etter nye steder der de kunne bosette seg, og vikingene reiste over havene for å etablere nye kolonier, ofte til stor misnøye for de eksisterende innbyggerne. Det førte ofte til konflikter.

SJØFARERE: Som plyndrere, handelsmenn og oppdagere reiste vikingene langt utenfor sine skandinaviske hjemland. De angrep klostre og byer i hele Europa, og krysset øde, ukjente havstrekninger for å utforske og bosette landområder i vest. I øst tok vikingene lange og farlige reiser langs elvene i Sentral-Europa inn i Russland, og nådde mektige byer som Konstantinopel og Bagdad. RØDT: Hjemland GRØNT: Vikingbosettinger
SJØFARERE: Som plyndrere, handelsmenn og oppdagere reiste vikingene langt utenfor sine skandinaviske hjemland. De angrep klostre og byer i hele Europa, og krysset øde, ukjente havstrekninger for å utforske og bosette landområder i vest. I øst tok vikingene lange og farlige reiser langs elvene i Sentral-Europa inn i Russland, og nådde mektige byer som Konstantinopel og Bagdad. RØDT: Hjemland GRØNT: VikingbosettingerVis mer

Vikingene reiste ikke bare ut på sine ferder for å plyndre eller handle. De slo seg også ned og grunnla norrøne kolonier i ulike deler av verden. Noen av områdene der de slo seg ned, var relativt ubebodde, som for eksempel Island, mens andre medførte mye kontakt med den eksisterende befolkningen. Det førte til en viss grad av assimilering, slik som i England.

Nord-Atlanteren: Færøyene, Island og Grønland

Tidlig på 800-tallet nådde vikingene Færøyene i Atlanterhavet. Øyene hadde mye å tilby: god beitemark, nok jord til å dyrke avlinger og en stor besetning av sjøfugl på klippene. Vikingene måtte importere trevirke, men sjøen sørget også for drivved. Det meste av det som er funnet av husholdnings- og luksusvarer, ble importert fra Norge, Shetland og Island.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.