SJØFARERE: Som plyndrere, handelsmenn og oppdagere reiste vikingene langt utenfor sine skandinaviske hjemland. De angrep klostre og byer i hele Europa, og krysset øde, ukjente havstrekninger for å utforske og bosette landområder i vest. I øst tok vikingene lange og farlige reiser langs elvene i Sentral-Europa inn i Russland, og nådde mektige byer som Konstantinopel og Bagdad. RØDT: Hjemland GRØNT: Vikingbosettinger
SJØFARERE: Som plyndrere, handelsmenn og oppdagere reiste vikingene langt utenfor sine skandinaviske hjemland. De angrep klostre og byer i hele Europa, og krysset øde, ukjente havstrekninger for å utforske og bosette landområder i vest. I øst tok vikingene lange og farlige reiser langs elvene i Sentral-Europa inn i Russland, og nådde mektige byer som Konstantinopel og Bagdad. RØDT: Hjemland GRØNT: VikingbosettingerVis mer

Derfor var disse områdene så viktige for vikingene

De var ofte på utkikk etter nye steder der de kunne bosette seg, og vikingene reiste over havene for å etablere nye kolonier, ofte til stor misnøye for de eksisterende innbyggerne. Det førte ofte til konflikter.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Vikingene reiste ikke bare ut på sine ferder for å plyndre eller handle. De slo seg også ned og grunnla norrøne kolonier i ulike deler av verden. Noen av områdene der de slo seg ned, var relativt ubebodde, som for eksempel Island, mens andre medførte mye kontakt med den eksisterende befolkningen. Det førte til en viss grad av assimilering, slik som i England.

Nord-Atlanteren: Færøyene, Island og Grønland

Tidlig på 800-tallet nådde vikingene Færøyene i Atlanterhavet. Øyene hadde mye å tilby: god beitemark, nok jord til å dyrke avlinger og en stor besetning av sjøfugl på klippene. Vikingene måtte importere trevirke, men sjøen sørget også for drivved. Det meste av det som er funnet av husholdnings- og luksusvarer, ble importert fra Norge, Shetland og Island.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn