KONTROLL: Jeanette De Divenah ble stoppet for promillekontroll på E18 i Svartskog. Ole Høiby kunne konstatere at alt var i skjønneste orden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
KONTROLL: Jeanette De Divenah ble stoppet for promillekontroll på E18 i Svartskog. Ole Høiby kunne konstatere at alt var i skjønneste orden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Desember er ikke promillemåneden

Det er høysesong for julebord. Men vi kjører mer i fylla om sommeren.

(Dagbladet): I 2011 ble over 8000 bilister anmeldt for ruspåvirket kjøring i Norge.

Men myten om at flest fyllekjøringer skjer i julebordsesongen, holder ikke stikk.

- Statistikken viser at dette er jevnt fordelt over hele året, med en liten topp i sommermånedene, sier UP-sjef Runar Karlsen til Dagbladet.

- Men vi har selvfølgelig minst like sterk sterkt fokus på dette nå i julebordssesongen som vi har resten av året, sier Karlsen.

Ring politiet UP-sjefen er krystallklar på at fyllekjøring, eller all ruspåvirket kjøring, er noe som skal unngås for enhver pris.

UP-SJEF: Runar Karlsen oppfordrer til å la bilen stå når du skal hjem fra festen.
UP-SJEF: Runar Karlsen oppfordrer til å la bilen stå når du skal hjem fra festen. Vis mer

- Ser du at en venn eller kollega, eller noen andre for den del, akter å kjøre i påvirket tilstand, skal du gjøre alt du kan for å få vedkommende til å droppe den dårlige ideen.

- Bruk overtalelse, få vedkommende inn i en taxi, eller ta nøklene fra han eller henne. I ytterste fall, om ikke noe annet fører fram, ringer du politiet. Det har jeg ingen betenkeligheter med å oppfordre til. Ruskjøring er så farlig, og kan være så ødeleggende, både for den som gjør det og vedkommendes medtrafikanter, at det må stoppes for nærmest enhver pris, sier Karlsen til Dagbladet.

Flest menn At ruskjøring er farlig, kan leses ut av politiets statistikker.

Av over 8000 anmeldte bilister i 2011 ble «bare» drøyt tusen avslørt i vanlige rutinekontroller. Det store flertallet ble tatt etter å ha forårsaket, eller vært innblandet i, ulykker eller episoder.

- Det er store tall, men mørketallene er dessverre mye større. Folkehelseinstituttet har anslått at det skjer 130 000 kjøringer i rus i Norge hver eneste dag, sier Karlsen.

Av rusførerne politiet tar, er 87 prosent menn. Tre av fire er under 45 år.

- Og rundt 80 prosent er kjent av politiet fra før, gjerne for lignende forhold, sier UP-sjefen.

Tenk på konsekvensene Skal du på julebord før jul, så er UP-sjefens råd like klart som det er selvfølgelig:

- La bilen stå. Både når du skal hjem fra festen og dagen derpå.

- De aller fleste er flinke til å planlegge og skaffe annen transport. Men det er dessverre for mange som tar sjansen likevel. Tenk over hvilke konsekvenser en feilvurdering i beruset tilstand kan føre til, oppfordrer UP-sjefen.

- Å bli straffet og miste førerkortet er neppe det verste om du skader et annet menneske for livet, sier UP-sjef Runar Karlsen.