MISUNNELIG: Trenger du ikke bli når du sitter i restaurant Envy, alt som er utstilt kan du peke på og få (mot betaling, selvsagt). Foto: Envy.
MISUNNELIG: Trenger du ikke bli når du sitter i restaurant Envy, alt som er utstilt kan du peke på og få (mot betaling, selvsagt). Foto: Envy.Vis mer

Designguide til Amsterdam

Det er mye fint å se i Amsterdam. Gå ikke glipp av dette.

||| «Amsterdam er den kreative kjerne fordi Amsterdam har den kreative kjerne» skriver Marcel Wanders i sin nye bok om Amsterdam.

Og det har han sikkert rett i.

Spektakulær arkitektur og design finner vi i de fleste storbyer, så også i Amsterdam.

SLANGE: Som en Pyton slanger gangbroen seg over et sund og forbinder to bydeler med hverandre. Treffende navngitt Pytonbrug (Pyton-broen). Foto: iAmsterdam.com
SLANGE: Som en Pyton slanger gangbroen seg over et sund og forbinder to bydeler med hverandre. Treffende navngitt Pytonbrug (Pyton-broen). Foto: iAmsterdam.com Vis mer

Blant annet har det nye hotell Inntel Zaandam gjort seg bemerket.

Uansett om du er opptatt av shopping, design eller mat, her er noen ting du bør få med deg:


Design mens du spiser Envy: Et av byens mest populære spisesteder. Hovedtanken her er at du skal føle deg som en stamgjest i en liten, italiensk delikatessebutikk. Derfor er det bare langbord, og maten er utstilt i kjøleskap i øyehøyde, slik at du kan plukke det du fristes av.

Prøv også søsteren Vyne vinbar.

NATURLIG MAT: En av Nederlands beste kokker, Sander Overeinder, driver Restaurant As som et økologisk prosjekt. Du kan reservere plass ved hans bort til lunsj hver dag. Foto: Restaurant As.
NATURLIG MAT: En av Nederlands beste kokker, Sander Overeinder, driver Restaurant As som et økologisk prosjekt. Du kan reservere plass ved hans bort til lunsj hver dag. Foto: Restaurant As. Vis mer

Restaurant As: En av Amsterdams beste kokker, Sander Overeinder, lager deilige, organiske retter i et åpent kjøkken. Stedets hovedattraksjon er at du kan spise sammen med kokken. Meld deg på via internett samme dag fra kl 10.00.

Bakkerswinkel: Deilig bakeri med flere avdelinger, alle med forskjellig stil og innredning. Teamet til den kjente designeren Piet Hein Eek står bak innredningen i sentrum. Gode bakevarer får du også.

Design å kjøpe The Frozen Fountain: Trendsetteren blant alle interiørbutikker med et variert og dynamisk utvalg. Standardkolleksjonen utvides stadig med unike objekter og limited editions fra designere som Piet Hein Eek, Jurgen Bey, Marcel Wanders, Ineke Hans, Hella Jongerius, Studio Job og Claudy Jongstra.

Pols Potten: I et tidligere lager for kaffe- og kakaobønner har Pols Potten skapt en egen verden. Du får alt fra porselen og glasstøy til møbler, belysning og spesiallagede kjøkken.

KALDT: The Frozen Fountain er en relativt ny samling designere - du er garantert å gå lykkelig ut herfra. FOTO: Frozen Fountain.
KALDT: The Frozen Fountain er en relativt ny samling designere - du er garantert å gå lykkelig ut herfra. FOTO: Frozen Fountain. Vis mer

De Weldaad: To antikkbutikker i hjertet av Amsterdam med alt fra møbler i landstil og designklassikere, til det sedvanlige utvalget i en god bruktbutikk. Mange flotte unikaprodukter. Eieren henter varer direkte fra Tyskland, Ungarn, Slovakia og Frankrike. Mendo: Bokhandel som spesialiserer seg på bøker om arkitektur, mote, fotografi og design. Designbyrået Concrete har laget interiøret, som er i sort for å fremheve bøkene.

Design å se på Rem island: En plattform brukt til piratkringkasting i 1963 er tauet inn til bydelen Houthavens og omgjort til restaurant. Åpner i juni, fantastisk utsikt fra takterrassen!

Pythonbrug: En fantastisk gangbro som bukter seg som en slange (herav navnet), tegnet av arkitektfirmaet West 8. En krevende tur over alle opp- og nedturene, men utsikten er anstrengelsen verdig.

The Whale: Et boligkompleks i bydelen Sporenburg, tegnet av Cie. Vinklene og den sinkkledte fasaden gjør at bygget på avstand ligner en hval.

POTTER: Designbutikken Pols Potten begynte på åttitallet som pottemakeri, men er i dag et av de beste desingbutikkene i byen. FOTO: Pols Potten
POTTER: Designbutikken Pols Potten begynte på åttitallet som pottemakeri, men er i dag et av de beste desingbutikkene i byen. FOTO: Pols Potten Vis mer

Nemo: Vitenskapssenteret på Østhavnen er bygget av arkitekten Renzo Piano, kjent for Pompidou-senteret i Paris. Som på operaen i Oslo kan du gå på taket, men her er også innholdet designet for å underholde alle, fra små barn til godt voksne.

IJ-Plein bydel: Et av de første store prosjektene stjernearkitekt Rem Koolhaas og hans gruppe OMA. Hovedsakelig tegnet rundt en skole og studentboliger, men i dag et av byens beste boligområder, med noen gode restauranter.

Les også:
Kult, japansk hus
Kandidater til årets Byggeskikkpirs 2010
Topp 3 arkitektforslag for Nasjonalmuseet
Drømmeboliger fra hele verden
 
Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

IKKE EN FISK: Nemo er vitenskapssenteret i Amsterdam, tegnet av arkitekten Renzo Piano. Like fin å gå oppå, som inni. FOTO: iAmsterdam.com
IKKE EN FISK: Nemo er vitenskapssenteret i Amsterdam, tegnet av arkitekten Renzo Piano. Like fin å gå oppå, som inni. FOTO: iAmsterdam.com Vis mer
PIRATER: Denne plattformen ble bygget i 1963 som en piratstasjon for kringkasting. I dag er dette en god restaurant.
PIRATER: Denne plattformen ble bygget i 1963 som en piratstasjon for kringkasting. I dag er dette en god restaurant. Vis mer