KUNSTOBJEKT: Øksene til gründeren og designeren Peter Buchanan-Smith blir utropt til kunstobjekter. Foto: Produsenten.
KUNSTOBJEKT: Øksene til gründeren og designeren Peter Buchanan-Smith blir utropt til kunstobjekter. Foto: Produsenten.Vis mer

Designøksene som kjendisene elsker

Disse øksene er ikke av det trauste slaget.

Dette er økser som trolig har et annet liv enn den øksa du har i vedskjulet, eller for den saks skyld, vedkløyvere og smarte, finske kløyveøkser som vi har skrevet om tidligere.

Mens de norske øksene sliter seg gjennom seige kubber og tilbringer mesteparten av tiden i mørke vedskjul, er dette økser som henger på veggene i fancy kunstgallerier og hos amerikanske kjendiser.

Hipster-øks At øksene har blitt utropt til kunstobjekter er noe gründeren og designeren Peter Buchanan-Smith synes både er flatterende og irriterende.

- Jeg er livredd for at jeg skal bli sett på som en hipster som lager produkter for en liten håndfull andre hipstere, forklarte Buchanan-Smith til The New York Times.

Likevel henger syv av øksene hans i Saatchi Gallery i London. Seth Godin, gründer og markedsføringsguru, har en. Det har også David Lynch og Mike Jones, president i MySpace.

To selskaper Peter Buchanan-Smith og Graeme Cameron startet selskapet Best Made våren 2009. Cameron fra Canada og Buchanan-Smith fra New York. De startet produksjon av økser som fort ble lagt merke til av presse og smarte hipstere.

Etter en tid skilte de lag, Buchanan-Smith fortsatte med Best Made-prosjektet mens Cameron startet et nytt selskap: BaseCamp X.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den store drømmen Buchanan-Smith har fortsatt i det mer urbane sporet, mens Cameron har ønske om å lage en øks til folk som drømmer om det enkle livet.

- Øksa er selve symbolet på ønsket om å gå tilbake til det enkle livet i pakt med naturen, sier Graeme Cameron til The Adventure Journal.

Han vet hva kan snakker om siden han er en av de få som har realisert den store mannedrømmen; å gå ut i skogen, finne en fin plass, hogge ned trær og sette opp en tømmerkoie med egne hender. Alt han brukte var øks og noen andre håndredskaper.

En skiveutglidning og utallige insektstikk senere sto tømmerhytta ferdig.

Øksene Hos begge produsentene blir hodene blir laget hos forskjellige eksterne produsenter. Deretter blir øksa gjort ferdig med skaft og dekor.

DESIGN: Axe sling: Bæresele til øks. Pris: 1100 Foto: Produsenten
DESIGN: Axe sling: Bæresele til øks. Pris: 1100 Foto: Produsenten Vis mer

Øksene lages i alle varianter. Fra diger tømmerhogger-variant til liten turøks. Har du planer om å starte med øksekasting har de en slik også.

Les også:
Slik får du ut skrua når sporet er ødelagt
Slik lagrer du ved riktig
Slik tenner du et bål
Slik fyrer du riktig
Trenger du innspill til nye interiørideer? Ta en titt i Bonytts inspirasjonsguide

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

DEN STORE DRØMMEN: Cameron dro ut i skogen og bygde seg en tømmerhytte med øks og noen andre enkle redskaper. Foto: Privat
DEN STORE DRØMMEN: Cameron dro ut i skogen og bygde seg en tømmerhytte med øks og noen andre enkle redskaper. Foto: Privat Vis mer