Desserten som bringer tilbake barndommen

Mye enklere å lage karamellpudding enn du tror.

I dagens creme brulee-verden har vi nesten glemt karamellpuddingen som vi bestandig fikk servert i familiefestene i oppveksten.

Men det er det ingen grunn til!

Begge deler er så godt, og det er mer enn nok plass til både den franske og norske versjonen.

Jeg vet at mange tror at det å lage karamellpudding er en vanskelig og innviklet prosess, men det er ingen av delene.

Det tar litt tid fra du setter i gang til karamellpuddingen er klar til servering, men mesteparten av den tiden går med til avkjøling og hviling - tid som du kan bruke til alt mulig annet.

Vannbad En karamellpudding skal stekes i vannbad.

Og nå er det ingen grunn til bekymring, for det er lekende lett å fikse!

Du setter simpelthen brødformen med karamellpuddingen i en langpanne.

Og når du har fått plassert den inn i stekeovnen, heller du nok kokende vann i langpanna til at vannet går noen centimeter opp på brødforma.

Verre er det ikke!

Riktig varme For å få et silkeglatt resultat, skal du steke karamellpuddingen på svak varme.

Jeg bruker å steke min på 100 grader.

Noen går helt opp i 125 grader, men varmere enn det bør det ikke være.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du må også passe på at du ikke steker den for lenge.

Den skal fremdeles være litt dissete på toppen når du tar den ut av stekeovnen, for den setter seg videre etter at du har tatt den ut.

Bruker du for sterk varme, eller steker den for lenge, kan du risikere å få luftbobler eller —tunneler i puddingen.

Og det vil du jo ikke ha.

Karamellpudding (1 1/2 liter) 1 vaniljestang
6 dl h-melk
3 dl kremfløte
225 g sukker
6 egg

Sett stekeovnen på 100 grader.

Finn fram en brødform eller annen ildfast form på ca. 1 1/2 liter.

Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene.

Ha både frø og stangen i en kasserolle sammen med melk, fløte og 100 gram av sukkeret.

Kok opp og sett den så til avkjøling.

Ha resten av sukkeret i en stekepanne og varm det opp på svak varme til det blir flytende karamell.

Pass på at det ikke brenner seg!

Det skjer lett når sukkeret først begynner å smelte.

Hell den flytende karamellen over i brødforma og rull litt på den slik at hele bunnen blir dekt av karamellen.

Pisk eggene lett sammen i en bolle.

Når melk- og fløteblandingen er romtemperert, heller du eggene oppi og rører det sammen.

Sil det så over i brødformen.

Sett brødformen i en langpanne og hell vann opp til 1/3 av formen.

Stek karamellpuddingen litt nedenfor midten av ovnen i 2 timer.

Ikke åpne stekeovnsdøra før det har gått minst 1 1/2 time.

Ta ut formen og la den avkjøles før du setter den i kjøleskapet til dagen etter.

Skjær langs kanten med en spiss kniv før du hvelver puddingen over på et serveringsfat. Pisk gjerne krem og server til.  

Flere oppskrifter og tips finner du på frutimian.no.