Det beste du kan spise i helgen

Denne menyen gjør det beste ut av vinterens beste råvarer.

PERFEKT NÅ: Fisk og skjell er best før vinteren ebber ut, derfor er fiskesuppe ideelt å lage nå. Foto: Erik Hannemann
PERFEKT NÅ: Fisk og skjell er best før vinteren ebber ut, derfor er fiskesuppe ideelt å lage nå. Foto: Erik HannemannVis mer

Dette er den siste offisielle vinterhelgen. I alle fall om vi skal tenke at alle fire årstidene har tre måneder. Neste fredag er vi nemlig, så vidt jeg kan se, kommet et lite stykke inn i mars måned.

Forrett Det får noen konsekvenser for maten. Vinteren gir oss den beste fisken og de beste skjellene.

Derfor hedrer vi vinteren med en skikkelig god fiskesuppe med blåskjell. For noen kan en fiskesuppe virke som et stort prosjekt. La meg fortelle hvor enkelt det kan gjøres: Stek hakkede grønnsaker, ha i fløte og hell det over fiskebitene når det koker. I prinsippet er det faktisk ikke verre enn det.

SUPPERÅD: Det er uvanlig å lage suppe på mandler. Uvanlig godt. Foto: Erik Hannemann
SUPPERÅD: Det er uvanlig å lage suppe på mandler. Uvanlig godt. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Har du bare lyst på blåskjell, kan du sjekke denne videoen. Og om du vil gjøre fiskesuppa litt kulere, kan du gjøre lokk-trikset.

Er det slik at det av en eller annen grunn er vrient å få tak i fisk eller blåskjell?

SJOKOLADESUFFLÉ: Det er ikke så skremmende med denne oppskriften. Foto: Erik Hannemann
SJOKOLADESUFFLÉ: Det er ikke så skremmende med denne oppskriften. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Jeg har også lagt ved en super oppskrift på en suppe jeg mener ikke får nok oppmerksomhet. Den spanske mandelsuppa du finner nedenfor er helt fabelaktig. De færreste har smakt den, så om du vil overraske er dette helt perfekt.

Hovedrett Ikke overraskende er det kjøtt i hovedretten. Rent sensorisk er neppe kjøtt bedre på vinterstid enn sommerstid (det er snarere grunn til å tro at det er omvendt ettersom fe spiser friskt gress på sommerstid, men herom strides de lærde).

Når det er sagt, så smaker det best med store, møre kjøttstykker som faller fra hverandre om vinteren. Ikke det at vi misliker mørt kjøtt om sommeren, men det smaker oss bedre når det er hvitt på bakken. Er det bare meg, eller?

BRESERT: Langtidskok gir mørt og smakfullt kjøtt. Foto: Håvard Egge
BRESERT: Langtidskok gir mørt og smakfullt kjøtt. Foto: Håvard Egge Vis mer

Bresering som teknikk er genial (les mer om det her). I all enkelhet går det ut på å brune kjøtt som har fått et meldryss og la det ligge i kraft som nesten koker i timevis. Da er poenget at du bruker billig kjøtt som bog eller høyrygg. Det gir mer smak enn de edlere delene (ha meg unnskyldt).

Dessert Det verste som kan skje med en sufflé er at den faller sammen. Og det skjer jo med jevne mellomrom, verden over. Det pussige er at ingen ser ut til å grine på nesen allikevel. Sannheten er at det er godt, enten den blåser seg opp, eller imploderer. Mitt poeng er: Ikke vær redd for å prøve.

Prinsippet er å piske eggehvitene så stive du kan før du blander inn resten av ingrediensene. (Her finner du tre smarte triks som øker sjansen for å lykkes betraktelig).

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (5200 mennesker tar ikke feil...)
Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du omelett
Lars Barmens fløtegratinerte poteter
10 oppskrifter med kjøttdeig
Den aller, aller beste sjokoladekaken...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.