LIGGEUNDERLAG: Klikk.no og Villmarksliv har testet 11 oppblåsbare liggeunderlag. Foto: Anders Kristiansen
LIGGEUNDERLAG: Klikk.no og Villmarksliv har testet 11 oppblåsbare liggeunderlag. Foto: Anders KristiansenVis mer

Det beste er også det tyngste

Vi har testet 11 liggeunderlag.

I tillegg til å være mer komfortable tar oppblåsbare liggeunderlag mindre plass når de ikke er i bruk, slik at de normalt får plass oppi sekken.

I motsetning til tradisjonelle underlag i skum, som er nesten umulige å ødelegge, er de oppblåsbare utsatt for punktering av skarpe gjenstander og bålglør.

Testresultat: De tre beste underlagene har hver sine fordeler.

Testvinneren er Exped Downmat 7 LW. Det er det klart mest komfortable av alle som er testet.

Testens toer er Mammut Comfort pump mat, som har integrert pute og god bredde.

Treeren, Mammut Light pump mat winter, har ekstra isoloasjon under kroppskjernen i tilfelle punktering.

To typer underlag Underlagene i testen kan deles inn i to hovedtyper. De selvoppblåsende har en komprimerbar skumkjerne som ekspanderer fra komprimert tilstand når ventilen åpnes. I tillegg må du regne med å fylle på litt ekstra luft med munnen.

Den andre typen ligner en luftmadrass og må blåses opp.

Underlagene i denne testen pumpes opp på to forskjellige måter. Enten ved hjelp av en tøypose som festes i underlagets ventil før den fylles med luft som presses over i underlaget, eller med en integrert håndpumpe.

«Luftmadrassvarianten» er tykkere, fra ca. 6 cm og oppover, og er overlegne når det gjelder å utjevne røtter og andre ujevnheter i bakken. De har også et fyll i form av dun, fiber, skum eller e.l., men fyllet ekspanderer ikke av seg selv. Siden de må pumpes opp, kreves det litt mer innsats. De kan også føles litt uvante å ligge på, og det er viktig at underlaget er bredt nok, siden du tross alt ligger et stykke over bakken.

Isolasjonsevne Foruten å ta opp ujevnheter fra bakken, skal underlaget isolere mot kulde. Hvis det isolerer for dårlig, vil mye av varmetapet skje mot bakken siden fibrene i soveposen presses sammen av kroppsvekten.

Derfor kan et tilstrekkelig isolerende liggeunderlag bety at du kan bruke en lettere sovepose og likevel fryse mindre enn med en varmere/tyngre pose og et tynt underlag.

R-verdi sier noe om varmemotstanden i et produkt. Verdien avhenger av produktets tykkelse og varmeledende/ isolerende evne. Jo høyere R-verdi, desto bedre isolerer underlaget.

Skal du friste tilværelsen i telt eller under åpen himmel i den kalde årstida, bør R-verdien være på minimum 5. For bruk vår, sommer og høst med risiko for noen få minusgrader, kan en R-verdi på minimum 3 være et greit utgangspunkt.

Andre egenskaper Hvor stort underlag du skal velge, kommer an på hvor stor du er og hvor tungt underlag du vil bære på.

Flere av underlagene har en avrundet fasong som er bredest ved skuldrene og smalner av mot føttene, for at de skal være lettere uten å føles så mye mindre.

Foruten størrelse, vekt og isolerende egenskaper, har overflaten på underlaget mye å si for hvor komfortabelt det oppleves. Spesielt i den varmere årstida er det en fordel at overflaten er behagelig mot bar hud. I tillegg er det viktig at friksjonen er passe.

Hvis underlaget er for glatt, vil hver minste helling i terrenget få deg til å skli av underlaget.

Hvis det gir for mye friksjon, kan du oppleve at soveposen ikke følger dine bevegelser og henger igjen mot underlaget.

Les også: En av åtte soveposer får terningkast 6
Vi testet seks fjelltelt i 20 dager for å kåre en vinner
Vi har testet 14 par lette fjellsko
Stor test av dagstursekker

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Exped Downmat 7 LW Best i test! Karakter: 6/6 Produsent: Ute Depot Pris: 1999 Mammut Comfort pump mat Stort og behagelig liggeunderlag. Karakter: 5/6 Produsent: Ajungilak Pris: 1800 Mammut Light pump mat winter Bra forhold mellom vekt og komfort. Karakter: 5/6 Produsent: Ajungilak Pris: 1800 Therm-A-Rest NeoAir All season regular Overflaten er ganske glatt, men likevel behagelig mot bar hud. Karakter: 5/6 Produsent: Vertikal Pris: 2099 Exped Synmat UL 7 M God liggekomfort til å være så lett. Karakter: 5/6 Produsent: Ute Depot Pris: 1199 Therm-A-Rest ProLite Plus L Behagelig overflate med passe friksjon. Karakter: 5/6 Produsent: Vertikal Pris: 1699 Exped Sim Lite Ul 3,8 LW Stort og behagelig, men ikke for tungt. Beste allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Ute Depot Pris: 1199 Mammut Ultralight mat Lite og lett, men i tynneste laget. Karakter: 4/6 Produsent: Ajungilak Pris: 1000 Bergans Folding mat light Mye for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: Bergans Pris: 600 Therm-A-Rest NeoAir Xtherm L Svært lett i forhold til isolasjonsevne og størrelse. Karakter: 4/6 Produsent: Vertikal Pris: 2999 Bergans Folding mat ultralight I tynneste laget for å ta opp ujevnheter i bakken. Karakter: 3/6 Produsent: Bergans Pris: 600