Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Det beste med førjulstida er å kunne glede andre

Marianne Sagbakken (28) gir kalendergaver til folk på gata.

SNART DESEMBER: Marianne Sagbakken har allerede kjøpt inn en del av kalendergavene hun skal gi bort. De brune gaveposene fylles med godterier og bomullsvanter. Hjemmelagde småkaker blir eldre mennesker mest glad for, mener hun. Foto: Anita Arntzen
SNART DESEMBER: Marianne Sagbakken har allerede kjøpt inn en del av kalendergavene hun skal gi bort. De brune gaveposene fylles med godterier og bomullsvanter. Hjemmelagde småkaker blir eldre mennesker mest glad for, mener hun. Foto: Anita Arntzen Vis mer

(Dagbladet): Derfor lager hun en annerledes julekalender: Hun pakker inn små gaver og gir til tilfeldige folk på gata som fortjener en liten oppmuntring.

-Jeg brenner særlig for =Oslo-selgere og tilreisende Rom-folk. De blir så utrolig glade for det lille jeg gir dem, forteller 28-åringen.

Sagbakken har så smått begynt å pakke inn de første kalendergavene.  Brune gaveposer pyntes med klistremerker i hjerter og stjerner og fylles med godterier og bomullsvanter. Hjemmelagde kaker får plass i små plastbokser.

-Særlig eldre mennesker setter stor pris på å få hjemmebakst. Så langt har jeg bakt serinakaker etter Ingrid Espelids oppskrift og Berits brune pinner, men det blir nok flere kakeslag når vi kommer litt ut i desember, sier hun.

Finner den rette
Sagbakken startet tradisjonen med å gi bort kalendergaver til fremmede mennesker på gata i fjor - etter å ha delt ut påskeegg med godterier til tiggere og =Oslo-selgere tre år på rad.

-Jeg tar alltid med meg to ulike gaver ut på gata hver dag. Hvilken av dem jeg ender opp med å gi, avhenger av hva slags type mennesker jeg møter. Eldre kvinner trenger kanskje ikke lue eller vanter, men blir mer glad for å få kaker eller godteri. Jeg er alltid på jakt etter den rette personen, og vil at gaven skal passe, sier hun.

I år har hun fått et par venninner til å bidra med å strikke luer som kan gis bort.

-Som student har jeg ikke noe særlig penger, så det blir ingen dyre gaver - men folk blir uansett veldig takknemlige, sier Sagbakken, som er i gang med en bachelorgrad i musikk, menighet og ledelse og jobber som barnevakt ved siden av studiene.

Liker å prate
For den unge kvinnen betyr det mye å kunne slå av en prat med menneskene hun møter på gata.

Ikke minst setter 28-åringen pris på å få en varm klem av gavemottakeren.

-Det er veldig givende å kunne gjøre noe for andre. Alle jeg møter er så hyggelige og åpne. I fjor ropte en =Oslo-selger etter meg: «Du søta, skikkelig fint av deg, altså. Nå gleder jeg meg til å komme hjem», sier Sagbakken.

Hun synes alt fokuset på de dyre gavekalenderne som barn får i dag, er litt galskap.

-Barn blir lett kravstore av sånt, og det er ikke noe godt tegn hvis de forventer så store gaver at de blir skuffet over å få en sjokolade. Hvis jeg selv hadde barn, ville jeg nok foretrekke å ha en kalender med aktiviteter man kunne gjøre sammen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling