Det beste pålegget som finnes, lager du selv på 3 minutter

Fryser du ned jordbærene nå, kan du nyte fra sommeren hele året.

JORDBÆRSYLTETØY: Det beste pålegget som finnes, lager du selv på 3 minutter! FOTO: Øystein Westlie
JORDBÆRSYLTETØY: Det beste pålegget som finnes, lager du selv på 3 minutter! FOTO: Øystein WestlieVis mer

For å knabbe et velkjent slagord fra dagligvarebransjen, er det bare å konkludere med at det enkle ofte det beste. For det finnes da knapt et pålegg som er bedre enn nyrørt jordbærsyltetøy. Nyplukkede jordbær, litt sukker og en sleiv er alt som skal til! Hver sommer lager jeg bestandig store mengder som jeg fryser ned slik at jeg kan smake av sommeren hele året.

Det er sjelden vi nordmenn er mer opptatt av lokalmat enn når det kommer til jordbær. Da vet vi at jo kortere bærene har reist, desto bedre smak er det på dem. Jeg tenker at når vi nå er i jordbærsesongen, gjelder det å spise så mye som overhode mulig.

Når du har lyst på litt variasjon fra klassikeren jordbær og fløte, kan du imponere deg selv og gjestene med en raffinert eggedosis, nemlig sabayonne, som du serverer til bærene. Du kan finne frem blederen og smelle sammen en strawberry margarita til deg selv og en jordbærmilkshake til den yngre garde.

Terminologi

Jeg vet at jeg egentlig bruker feil terminologi når jeg kaller dette syltetøy, for noe sylting forekommer jo ikke her. Men slike bagateller bryr i oss ikke alt for mye om. Vil du sylte på ordentlig, kan du jo prøve deg på dette bringebærsyltetøyet. Og får du først kloa i bringebær, kan du lage en stor porsjon rørte bringebær i samme slengen.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.


Rørt jordbærsyltetøy Saft og syltetøy

Ingredienser: • 500 g jordbær
• 125
g sukker, helt finkornet

Fremgangsmåte: Det er best å bruke syltebær når du skal lage syltetøy. Både når du skal røre, som her, og når du koker syltetøyet.
Små bær er fine å bruke. De bare tar litt lenger tid å rense. 
Lager du mye syltetøy for å fryse ned, er det lurt å bruke frysepulver som du blander sammen med sukkeret. Da beholder syltetøyet konsistensen ved tining igjen. 

• Rens jordbærene.

• Jeg bruker å dele halvparten av bærene i mindre biter mens jeg moser den andre halvparten i food processoren. Da får jeg den konsistensen jeg liker best.

• Rør de oppdelte og de moste bærene sammen med sukkeret (og evt. frysepulver). Rør lenge nok til at sukkeret blir helt oppløst. 

Syltetøyet holder seg i 3-4 dager i kjøleskapet.