EINER OG BJØRK: Arne Brimi lager gjerne påskematen utendørs. Hva med å by på ditt eget påskelam røkt med einerkvister og bjørk over bålet? Foto: METTE MØLLER
EINER OG BJØRK: Arne Brimi lager gjerne påskematen utendørs. Hva med å by på ditt eget påskelam røkt med einerkvister og bjørk over bålet? Foto: METTE MØLLERVis mer

Det beste påskelammet lager du utendørs

Brimi lærer deg å trylle ved bålet.

Har du alltid laget lammeretter inne i påsken, hvorfor ikke gjøre som Dagblad-kokk Arne Brimi?  Ta med maten ut.

Røft og enkelt Litt ekstra jobb er det, men nok av ting burde lokke deg over dørstokken;  Duften av lam som godgjør seg mens du er sammen med med folk du er glad i, følelsen av å lage mat slik folk har gjort det i århundrer.

Og, hvis sola skinner, litt etterlengtet påskefarge i ansiktet.  

Dessuten er dette retter som krever lite tilbehør.

LAMMESKANK I GRYTE : Kutt grønnsakene grovt, legg i kjøttet og fyll på med vann. Så enkelt lager du denne retten. Men ikke ha dårlig tid. Den trenger to-tre timer før den er klar. Foto: METTE MØLLER
LAMMESKANK I GRYTE : Kutt grønnsakene grovt, legg i kjøttet og fyll på med vann. Så enkelt lager du denne retten. Men ikke ha dårlig tid. Den trenger to-tre timer før den er klar. Foto: METTE MØLLER Vis mer

En god potetsalat eller en god potetstappe er ofte alt du trenger. Eller ferske brødskiver og urtesmør av rosmarin og timian.

En av rettene er også super restemat, for eksempel første påskedag.

Røyksmak Det hjemmerøkte påskelammet er en lammecarré han har forstekt inne på kjøkkenet og tatt med ut til bålet.

Oppi en stor aluminiumskjele får det fine lammekjøttet perfekt varme og røyksmak. Kjøp en lammecarré (lammerygg) eller bruk annet lammekjøtt, for eksempel rester av lammelår eller ytrefilet.

Noen kvister, helst einerkvister og bjørkekvister gir rette duften, men ikke stress, grillpinner duger også.

Husk fyrstikker, så du får fyr på bålet, hyssing og aluminiumsfolie til å dekke over.

Snart er du i gang med å røyke ditt eget lammekjøtt.

Sjalottlauk og timian Brimi er glad i «sjalottlauk». Også når han lager mat over bålet.

Til lammegryta på bålet bruker han gjerne rester av påskens lammestek, sammen med litt fersk lammefilet.

Kjøttet har han sammen med sjalottløk og smør i en bålkjele.

Så fester han lammebiffene på pinner, gnir dem inn med salt og pepper, og la dem surre oppi gryta til de er rosa inni.

Perfekt etter tur Skulle sola utebli og kulda sette inn, er det bare å gire om. Lammeskank i gryte er en rett som nærmest lager seg selv, mens du slapper av.

Dette er perfekt mat etter en lang påskeskitur.

Alt du trenger å gjøre er å skjær grønnsakene i grove biter, ha dem oppi ei stor gryte, krydre og fylle på med vann. Men spis en skive eller et annet mellommåltid før du starter.

Alt sammen skal nemlig koke i to-tre timer. Da blir lammeskankene skikkelig møre. Retten er ferdig når kjøttet slipper beinet.

Festlam Vil du skape høytid, gå for Brimis glaserte lammelår. Også dette er en enkel rett å få til.

Her består jobben i å pensle lammelåret jevnt og trutt.

Og skru opp og ned temperaturen på steikeovnen. Det burde være overkommelig.