Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Det ble ingen femmere eller seksere i denne pølsetesten

Stem på din favorittwiener.

POPULÆR MAT: Kanskje ikke det sunneste du kan spise, men noen pølser en gang iblant er helt greit. Foto: ERIK HELGENESET
POPULÆR MAT: Kanskje ikke det sunneste du kan spise, men noen pølser en gang iblant er helt greit. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

(Bramat.no): Rene fileter av kjøtt er helt klart sunnere enn farseprodukter som pølser, kjøttkaker og kjøttdeig, fordi farseprodukter inneholder mer fett, salt og kalorier og mindre protein, jern og vitaminer.

Likevel er og blir pølser og annen farsemat en favoritt på middagsbordet. «Alle barn» liker pølser, og det finnes vel ikke noe enklere å lage til middag. Pølser passer dessuten bra på tur, i barnebursdager, eller i andre sammenhenger der det skal serveres enkel mat som de fleste liker.

Pølser til middag trenger ikke være så usunt, så lenge man samtidig spiser grønnsaker, for eksempel oppkuttete grønnsaker med dip, ved siden av. Det er også forskjell på hvor mange pølser man spiser, og hvor ofte det er pølser til middag.

Noen pølser en gang i blant er helt greit. Se hvilke grillpølser som er sunnest.

Slik har vi gjort testen For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av wienerpølsene i denne testen, har vi sett på hvor mye kalorier, karbohydrater, protein, fett, natrium (salt) og andel kjøtt de inneholder. Mye kjøtt og protein har trukket opp, mens mye kalorier, karbohydrater, fett og salt har trukket ned.

Vi har latt andel kjøtt telle dobbelt opp. Vi har ikke tatt hensyn til om kjøttet i pølsene er maskinelt utbeinet kjøtt (MUK) eller ikke, ettersom dette har tilnærmet likt næringsinnhold som annet kjøtt.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 1 til 4. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 4 og det dårligste terningkast 1.

Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Deklarert næringsinnhold Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Gilde Go´og mager wienerpølser Bra med kjøtt, og lavt innhold av fett. Karakter: Produsent: Gilde Coop Ekte wienerpølser Testens høyeste innhold av kjøtt. Karakter: Produsent: Coop Prior Wienerpølse Bra med kjøtt, lite fett, men kunne ideelt sett vært litt mindre salt. Karakter: Produsent: Prior X-tra Wienerpølser kokt og røkt Litt mindre kjøtt og mer fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: X-tra Leiv Vidar Wiener Et greit innhold av kjøtt, men mer fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: Leiv Vidar Nordfjord Wienerpølser Mye fett, men greit innhold av kjøtt. Karakter: Produsent: Nordfjord Gilde Wienerpølse Mer fett og kalorier enn vinnerne, og mest karbohydrater av alle. Karakter: Produsent: Gilde Finsbråten Wiener Relativt mye fett og kalorier. Karakter: Produsent: Finsbråten First Price Wienerpølser Lite kjøtt, og nokså mye fett og kalorier. Karakter: Produsent: First Price Les mer på Bramat.no:
Har du diabetes type 2, eller er du i risikosonen?
All grunn til å spise kål
Hvor mye er egentlig 5 om dagen?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media