Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Det ble ingen seksere i denne testen

Stor test av spekepølse, stem på din favoritt.

MYE SALT I ALLE: Men det kan være lurt å velge de spekepølsene som inneholder minst fett, ettersom mesteparten av fettet du finner her er mettet. Foto: ERIK HELGENESET
MYE SALT I ALLE: Men det kan være lurt å velge de spekepølsene som inneholder minst fett, ettersom mesteparten av fettet du finner her er mettet. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

Fettet skiller vinneren fra taperen. (Bramat.no): Fårepølse og andre spekepølser har en ting felles; de fleste inneholder mye fett og mye salt!

Trenden med at produsentene tilbyr magrere varianter, slik de gjør med salami, har enda ikke kommet til spekepølsenes verden.

De fleste spekepølser er derfor både salte og feite.

Dette kommer sikkert ikke som noen overraskelse for forbrukeren. Fettet ser vi jo tydelig i form av hvite «prikker» i pølsa, og at spekepølser smaker salt, er noe alle vet.

En tradisjonell spekepølse skal jo smake salt, som all annen spekemat.

Mye salt i alle De færreste av produsentene har oppgitt innhold av salt i sine spekepølser, men av de som har oppgitt saltinnholdet, ser vi at de salteste pølsene inneholder så mye som 5,5 gram salt per 100 gram pølse, noe som er svært mye.

Av de spekepølsene som har oppgitt det laveste saltinnholdet i næringsdeklarasjonen, er saltinnholdet 4 gram per 100 gram pølse. Dette er også mye, når vi vet at en voksen person ikke trenger mer enn 1,5 gram salt per dag.

De fleste får i seg langt mer enn dette, noe som blant annet øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Les også: Derfor bør du spise mindre salt

Det er mengden det kommer an på Når vi vet at mange av oss spiser for mye salt, er det synd at produsentene ikke oppgir saltinnholdet på matvarene sine, slik at forbrukeren lettere kan velge bort mat som inneholder svært mye salt.

Siden så få av produsentene har oppgitt saltinnholdet på sine spekepølser, og heller ikke kunne gi oss saltinnholdet da vi tok kontakt, er salt ikke en faktor i denne testen.

Det ideelle ville vært at vi kunne sammenliknet pølsenes innhold av salt i denne testen, men på den annen side inneholder all spekemat såpass mye salt at det er viktigere å begrense inntaket av spekemat hvis målet er å ikke få i seg for mye salt.

Med tanke på helsa er det også lurt å velge de spekepølsene som inneholder minst fett, ettersom mesteparten av fettet du finner i disse pølsene er mettet, en type fett vi ikke bør spise for mye av.

Dette har vi testet I denne testen har vi sett på et utvalg oppskåret spekepølse som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

Vi har sammenliknet pølsenes innhold av protein og fett, og latt innhold av protein trekke opp og innhold av fett trekke ned. Ideelt sett skulle vi gjerne sammenliknet innhold av mettet fett istedenfor fett totalt, men ettersom produsentene ikke kunne oppgi innhold av mettet fett, har vi derfor sammenliknet det totale fettinnholdet.

Vi hadde i tillegg ønsket å sammenlikne innhold av salt, men det var heller ikke å oppdrive på mange av spekepølsene.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 4 og det minst sunne får terningkast 1. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den spekepølsa du syns smaker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold, dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Gilde Sognemorr Bra med protein, litt mye fett Karakter: Produsent: Nortura SA Coop Fårepølse Testens laveste innhold av fett Karakter: Produsent: Vossakjøtt AS Vossafår fårepølse ekstra kvalitet Greit med fett Karakter: Produsent: Vossafår Vossafår, fårepølse med opphakka ramslauk Greit med fett Karakter: Produsent: Vossafår Tind speket pølse med fennikkel Greit med fett Karakter: Produsent: Tind spekevarer AS Grilstad svartpølse Ok innhold av fett Karakter: Produsent: Grilstad AS Gilde Vestlandsfår fra Voss Ok innhold av fett Karakter: Produsent: Nortura SA Jan & Gisles chili og paprika spekepølse Litt for mye fett Karakter: Produsent: Tind spekevarer AS First Price fårepølse Litt for mye fett Karakter: Produsent: Norgesgruppen AS Tind speka pølse med elg og einebær Litt for mye fett Karakter: Produsent: Tind spekevarer AS Gilde Fårepølse Litt for mye fett Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde Gårdspølse Litt for mye fett Karakter: Produsent: Nortura SA Tind speket pølse med akevittkrydder Litt for mye fett Karakter: Produsent: Tind spekevarer AS Tind speket pølse sydlandske urter Litt for mye fett Karakter: Produsent: Tind spekevarer AS Grilstad Trønderfår Litt for mye fett Karakter: Produsent: Grilstad AS Tind speket pølse med lam og røde krydder Litt for mye fett Karakter: Produsent: Tind spekevarer AS Grilstad reinsdyrpølse Mye fett Karakter: Produsent: Grilstad AS Strandamør snacks Mye fett Karakter: Produsent: Grilstad AS First Price morrpølse Mye fett Karakter: Produsent: Norgesgruppen AS Coop Morrpølse Mye fett Karakter: Produsent: Oppdal spekemat AS Grilstad Trønderfår (boks) Mye fett Karakter: Produsent: Grilstad AS Gilde Haugpølse Mye fett Karakter: Produsent: Nortura SA Grilstad Stabbur Mye fett Karakter: Produsent: Grilstad AS Gilde Fjellmor Mest fett av alle i denne testen Karakter: Produsent: Nortura SA Les mer på Bramat.no:
Tenker du mye på mat og vekt?
Klarer ikke skeie ut en lørdagskveld
Syns du at du er for tynn?