Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Flyrettigheter:

Det blir et trått nytt år for Ryanair-passasjerene

Sydenpassasjerer streikerammes - dette er dine rettigheter.

Fly på bakken - igjen: Ryanairansatte truer med flere dagers streik i januar. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Fly på bakken - igjen: Ryanairansatte truer med flere dagers streik i januar. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ryanair økte antall passasjerer med 12 prosent i desember. 10,3 millioner passasjerer valgte lavprisselskapet i desember. Men nå trues selskapet og tusenvis av passasjerer av nye streiker i januar. Dermed blir ryanairpassasjerer rammet av omfattende streiker for tredje året på rad.
I 2018 ble hundrevis av flyginger innstilt på grunn av streiker.

De to fagforeningene USO and SITCPLA har varslet omfattende streiker tirsdag den 8. januar, torsdag den 10. januar og søndag den 13. januar.

Streikene vil i første omgang ramme samtlige 12 baser som Ryanair har i Spania, men vil ha store ringvirkninger også utenfor landets grenser.
Mange norske og skandinaviske flypassasjerer bruker det irske lavprisselskapet til reiser til og fra reisemål i Spania i vinterhalvåret.

Arbeidstakerorganisasjonene hevder at selskapet fortsatt gir kabinpersonalet ulovlige kontrakter, og går til streik dersom ikke Ryanair straks endrer sin praksis.

- Vi beklager å måtte framprovosere nye streiker. Og vi har forsøkt å varsle disse så snart som mulig, men det er nødvendig å gå til bunnen av problemet slik at selskapet i framtida vil følge lovgivningen for både ansatte og kunder, sier USO.
Ryanair har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Gode rettigheter

Flypassasjerer har gode rettigheter dersom flyreisen går i og fra EØS-land. Rettighetene gjelder også til EØS-land hvis flyselskapet er registrert i EØS.
Og Forbrukerrådet har laget denne kalkulatoren som viser det hvilke rettigheter du har.

Flyselskapene har plikt til å hjelpe sine passasjerer med mat, overnatting, dekning av ekstra utgifter og nye billetter dersom de rammes av streik. Men rettighetene til økonomisk kompensasjon utover dekte ekstrautgifter faller bort under streik.

Spaniareiser i fare: Flyturene til spanske flyplasser kan bety lange køer og venting for Ryanairpassasjerer de neste dagene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Spaniareiser i fare: Flyturene til spanske flyplasser kan bety lange køer og venting for Ryanairpassasjerer de neste dagene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Ryanairansatte gjennomførte en rekke streiker i fjor og titusenvis av Ryanair-passasjerer ble rammet over hele Europa. Også i 2017 ble Ryanair stoppet av en rekke streiker. Og det nye året ser altså ikke ut til å bli annerledes.

Slik klager du

Dersom du ikke er fornøyd med servicen fra flyselskapet kan du sende inn en klage via selskapets egen nettside. Og her finner du Ryanair-klagesiden. Husk å ta vare på alle kvitteringene og dokumentasjon. Hvis du ikke får svar innen rimelig tid eller dersom du ikke er fornøyd med svaret så kan du klage videre til Transportklagenemnda for flysaker.

Saken oppdateres.Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!