Det blir stadig mer populært å la seg låse inne når du har fri

Må løse gåter og knekke koder for å rømme innen fristen.

PÅ JAKT ETTER SPOR: I Budapest i Ungarn er rømningsspill populært. Disse spillerne prøver å komme seg ut av fengselet i Trap Factory, som holder til i en gammel, nedslitt bygning i byen. Foto: LASZLO BALOGH / REUTERS / NTB SCANPIX
PÅ JAKT ETTER SPOR: I Budapest i Ungarn er rømningsspill populært. Disse spillerne prøver å komme seg ut av fengselet i Trap Factory, som holder til i en gammel, nedslitt bygning i byen. Foto: LASZLO BALOGH / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Tre venner leter hektisk gjennom et trangt rom med tykke murer, fullt av skap, skuffer og tekniske dingser som sender tankene tilbake til sovjettida.

Vi er innelåst i Wrong Room i Litauens hovedstad Vilnius, hvor vi skal prøve å komme oss ut av rommet innen en time ved å løse gåter og koder, og finne spor rundt oss.

HØYT OG LAVT: I mange rømningsspill må du bruke observasjonsevnen til finne spor som kanskje befinner seg på ukjente steder. Foto: LASZLO BALOGH / REUTERS / NTB SCANPIX
HØYT OG LAVT: I mange rømningsspill må du bruke observasjonsevnen til finne spor som kanskje befinner seg på ukjente steder. Foto: LASZLO BALOGH / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Ei klokke teller ned tida mens vi fortvilet forsøker å finne riktige tall for å låse opp en safe. Men dessverre - vi klarer det ikke før tida går ut.

På The Mindtrap i Thessaloniki i Hellas lykkes vi bedre. Etter å ha løst puslespill og matematiske gåter inne på et «legekontor»- med noen hint når vi står fast underveis - klarer vi med høy puls å låse oss ut to minutter før tida går ut.

Voksende trend I stadig flere storbyer rundt om i verden finner du såkalte «escape rooms», der turister frivillig lar seg låse inne for å løse gåter.

Også i Norge finnes det slike rømningsspill i flere byer. På veien er det vanlig å møte både regnestykker, kodespråk, nøkler og pusleoppgaver som utfordrer dere til tenking og samarbeid.

GRUPPEAKTIVITET: Samarbeid er viktig i de fleste rømningsspill. Denne gruppa løser gåter i Mystery Room i New York. Foto: JEWEL SAMAD / AFP / NTB SCANPIX
GRUPPEAKTIVITET: Samarbeid er viktig i de fleste rømningsspill. Denne gruppa løser gåter i Mystery Room i New York. Foto: JEWEL SAMAD / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Kreativiteten er stor, og vanskelighetsgraden forskjellig på de ulike tilbudene. Noen er løst knyttet opp til historiske hendelser og tider, andre henter inspirasjon fra detektivfortellinger som Sherlock Holmes og lar deg løse et mysterium.

Du kan være en fange som må komme deg ut av fengsel, eller en pasient som er innelåst på et skummelt asyl.

Kommer du ikke videre med sporene, er det vanligvis en metode for å få et hint av en spillmester for å komme seg videre.

Bred appell Det er vanskelig å spore tilbake til akkurat hvor trenden oppsto. Ifølge Scott Nicholson, professor i spilldesign ved kanadiske Wilfred Laurier University, dukket det første rommet opp i Japan i 2007.

TEMAER: Historiske temaer er populært i rømningsspill, som her i King Tut's Treasure Room i Escape Modesto i Califormia. 
Foto: JOHN WESTBERG / ZUMA PRESS / NTB SCANPIX
TEMAER: Historiske temaer er populært i rømningsspill, som her i King Tut's Treasure Room i Escape Modesto i Califormia. Foto: JOHN WESTBERG / ZUMA PRESS / NTB SCANPIX Vis mer

Han har gjort en spørreundersøkelse blant 170 steder med slike spill, som viser at det er både vennegrupper, familier og bedrifter i alle kjønn og aldre som oppsøker dem.

Noen av rommene ligger på spesielle steder, som et gammelt militærkompleks, forlatte bygninger eller en låve. I Budapest, hvor rømningsspill er blitt veldig populært blant turister, utnyttes byens mange nedslitte og forlatte bygninger, ifølge Reuters.

Skal være vanskelig Det er ikke vanlig at alle klarer å komme seg ut av rommet. På The Room i Bergen klarer om lag 20 prosent av lagene å rømme, forteller daglig leder Claudia Saanz.

Men alle har det gøy selv om de ikke klarer det, mener hun:

STOR KONKURRANSE - VINN GAVEKORT!

REISEVANT: Gunnar Garfors (40) er så vidt han vet den eneste nordmannen som har vært i alle verdens land. Her ved Machu Picchu i Peru. Foto: GARFORS.COM

Har du like god kunnskap om verdens land som eventyreren Gunnar Garfors?

Svar på spørsmålet under innen søndag 17. januar, og du er med i trekningen om å vinne ett gavekort til en verdi av 10 000 kroner, og to gavekort til en verdi av 5000 kroner levert av Albatros.

«Hvilken hovedstad er et anagram av et land, og motsatt?»

Send en SMS med kodeord REISE og navn på hovedstad og land til 2400.

- Dette er en type aktivitet som får folk til å tenke, til å være kreative og til å jobbe i team. Det er gøy å se hvor glade de blir når de klarer å åpne låsene etter en liten brain storm-session i gruppa. Eller når de oppdager at det de trengte for å løse en oppgave alltid lå rett foran øynene deres, sier Saanz.

På The Room er de fleste spillerne mellom 20 og 50 år. De aller fleste som klarer å rømme, gjør det med bare minutter igjen på en time. Underveis kan du få kontakt med en av stedets medarbeidere som sitter utenfor rommet, for å få tips.

- For ikke så lenge siden hadde vi et team som slo rekord hos oss med 48 min og 1 tips, sier Saanz.

- Som magi Skal du på storbyferie i vinter, er det store muligheter for at du kan finne et rømningsspill du kan prøve ut. Mange tror trenden vil øke:

SPILLMESTER: En person utenfor rommet kan gi spillerne hint og tips underveis, som her i Tampa Bay Escape Room i Florida i USA. Foto: DOUGLAS R. CLIFFORD / ZUMA PRESS / NTB SCANPIX
SPILLMESTER: En person utenfor rommet kan gi spillerne hint og tips underveis, som her i Tampa Bay Escape Room i Florida i USA. Foto: DOUGLAS R. CLIFFORD / ZUMA PRESS / NTB SCANPIX Vis mer

Ifølge CNBC var det i høst «bare» 17 «escape rooms» i London og 70 i Storbritannia.

- Å løse gåter som ser umulige ut ved første øyekast, er som et magisk triks - bortsett fra at du ikke ser på noe som skjer på scenen, men det er spillet som får deg til å utføre trikset og bli magikeren, sier Chris Dickson, som står bak ExitGames, til CNBC.

RØMNINGSSPILL

• «Escape rooms», «escape games» eller rømningsspill er noen av betegnelsene på aktiviteter der en gruppe skal prøve å komme seg ut av et rom gjennom å løse en rekke gåter.

• Mange av tilbudene er grundig anmeldt på Tripadvisor, der du kan finne det som passer for deg ved å sjekke ut kategorien Fornøyelse og lek i guiden til byen du er i.

• Passer for både familier og større og mindre grupper. Det er ofte spesifisert hvor mange spillere rommet passer for, samt vanskelighetsgrad. De fleste steder krever forhåndsbooking.

• På topp i Tripadvisor i noen storbyer:

London:
ClueQuest, www.cluequest.co.uk

Paris:
HintHunt Paris, www.hinthunt.fr

Berlin:
The Room, www.the-room-berlin.com

Barcelona:
Enigmik, www.enigmik.com

New York:
Escape the Room NYC, http://static.escapetheroomnyc.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer