- Det eneste jeg så var en yppig, ung blondine

Les norske turister utrolige skademeldinger til forsikringsselskapet. 

PASS PÅ: Nordmenn reiser mer enn noen gang, og dette fører til flere saker å behandle for forsikringsselskapene. Det er mange feller å gå i. Men du kan gardere deg mot de fleste om du er påpasselig.&nbsp;Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector<br>&nbsp;
PASS PÅ: Nordmenn reiser mer enn noen gang, og dette fører til flere saker å behandle for forsikringsselskapene. Det er mange feller å gå i. Men du kan gardere deg mot de fleste om du er påpasselig. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
 Vis mer

(Dagbladet): Nordmenns reiselyst øker, og vi reiser både oftere og lengre enn før. Dette fører også til at vi utsettes for flere reiseskader enn tidligere.

- Nordmenn har gjennom å reise over mange år blitt mer reisevante og vant til å ta sine forholdsregler, men det blir også stadig flere nordmenn som reiser som ikke har den samme reisekompetansen, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring.

- Stadig flere reiser, også flere som ikke har reist noe særlig tidligere. Det ser ut som om verken alder eller helsetilstand er noen begrensning når det gjelder å reise, sier Vennesland.

Her er noen eksempler på hva skadebehandlerne har fått tilsendt:

Mann skriver: «Mens jeg satt og spiste, gikk en annen gjest forbi og var så uheldig å dytte borti armen min mens jeg holdt gaffelen i munnen. Det resulterte i at en tann i overmunnen (stifttann) ble brukket. Jeg fikk midlertidig behandling hos tannlege på Samos». Ble dekket.

Her hentes nordmannen hjem til gigantgjeld.

Mann skriver: «Det skjedde på en ferge over til Danmark. Etter at jeg hadde kommet bort i bilen foran meg, angrep denne føreren meg fysisk. Han tok strupetak på meg, og rev i stykker gullkjedet mitt. Rev også gullklokken min av armen, og hev den først i dekket for så å hive den i hodet mitt». Klokkereparasjon ble dekket.

Mann skriver: «Da jeg ruslet rundt på Schipol hadde jeg en mengde innkjøp i trillevognen. Du vet, man handler jo så mye når man er på reise. Jeg hadde vel i grunnen handlet til de grader at mitt kredittkort begynte å få en gylden farge i kantene etter gjennomdraging i kort-maskinene. Vel, mens jeg gikk og ruslet der, ble jeg frastjålet en liten bag jeg hadde på toppen av vognen. Hadde ikke tenkt at tyver opererte i en lukket avgangshall. Kikket meg rundt, og det eneste jeg så var en yppig, ung blondine, og ble nok et par sekunder distrahert av dette. Kanskje burde jeg ha ransaket henne – det hadde nok hatt sin underholdningsverdi – fordi hun nok var den som snappet bagen min. Håper likevel saken kan få rask behandling.» Ble dekket.

Toalettet brakk

Kontakt politiet: Ta kontakt med politiet dersom du blir frastjålet ting på reisen. Der får du bekreftelsen du trenger etter at anmeldelse er innlevert. &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector &nbsp; &nbsp; &nbsp;
Kontakt politiet: Ta kontakt med politiet dersom du blir frastjålet ting på reisen. Der får du bekreftelsen du trenger etter at anmeldelse er innlevert.                   Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector       Vis mer

- Det er ikke alltid skademeldingene er like tydelige, og skadebehandlerne må noen ganger tolke forklaringene, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Her er en slik:

«Fall hode venstre side hoft lår kne prostata». Ble dekket.

- Mens andre ganger kommer det korte og konsise forklaringer på skadebehandlerens bord:

«Gikk gjennom en glassdør i Bulgaria». Ble dekket.

«Satt i en have og hunden kom og beit!» Utgifter til lege og medisiner ble dekket.

«Falt i gulvet på Kastrup da toalettet brakk under meg.» Utgifter til lege ble dekket.

«Sitter på restaurant og spiser lunch. I det jeg tar glasset til munnen får jeg en kraftig dult i ryggen av en forbipasserende mann. Resultatet er at jeg slår munnen mot glasset og slår ut en fortann i overkjeven». Ble dekket.

”Etter et besøk på toalettet kom en ukjent mann mot meg ute i gangen. Han hadde store problemer og oppkasten kom over meg.” Ble dekket.

10 tabber som gjør ferien din ekstra kostbar.

«Defekt setebelte hang seg fast i jeansen min, og flerret et stort hull i jeansen min.» Ble dekket.

«Jeg landet på JFK i New York. Etter sikkerhetskontroll ble vi møtt av en person som utga seg for å være taxisjåfør. Vi ble enige om fastpris på 80 USD. Da vi kom frem viste det seg at turen kostet noe helt annet. Det ble lagt på masse ekstra kostnader som toll, skatt og tips. Det virket som om det ble funnet på utgifter vi måtte betale for. Det endte opp med at jeg måtte betale personen 350 dollar. Jeg betrakter hele situasjonen som grovt tyveri». Ikke dekket.

Uheldige - men fikk hjelp

Heldigvis er voldsepiosder sjeldne, men det kan skje. Disse sakene endte med at forsikringstagerne fikk dekket utgifter:

«Kvelden før jeg skulle på vinterferie, gikk jeg og en kompis ned til butikken for å kjøpe litt «godis». På vei tilbake den korte veien ble vi begge utsatt for uprovosert vold. Vi ble slått, sparket og fraranet mobiltelefoner av seks ukjente gjerningspersoner. I tillegg ble en av oss nedsprayet med rødmaling. Måtte til legevakta, og politiet ble varslet.»

Mye arbeid: Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.&nbsp;
Mye arbeid: Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.  Vis mer

«Jeg ble ranet da jeg hadde leid sykkeltaxi i London. Skulle ta sykkeltaxi fra Oxford street til hotellet. Da jeg reagerte på retningen sykkeltaxien kjørte, endte det med at sykkeltaxien kjørte videre, stoppet og så ble jeg truet til å gi fra meg verdisakene mine. Jeg ble redd og ga det jeg hadde i lommene. Mannen begynte å løpe, og jeg gikk fra sykkelen for å se hvilken retning han løp. Da kom plutselig en ny mann springende, og griper sykkeltaxien og kjører av sted. Da forstod jeg at dette var et planlagt tyveri.»

Ødela øret på Subwayen

Også disse sakene ble dekket av forsikringsselskapet:

«Det skjedde mens jeg studerte i New York. Skulle ta undergrunnen, og i trengselen på vei inn i vogna hengte øredobben min seg fast i en annen person. Det endte med at øredobben ble revet ut, og øreflippen sprakk. Jeg satte plaster på såret og håpet det skulle gro sammen igjen. Det gjorde det ikke. Jeg har en lang og stygg rift i øreflippen, og plastisk kirurgi for å få dette ordnet kostet 1000 dollar = 6000 kr.»

«Skulle åpne et saltkar med en gaffel. Porselenet var så porøst at gaffelen gikk rett gjennom og inn i høyre hånd mellom tommel og pekefinger. Kuttet var 3,5 cm langt og 2 cm dypt. Fordi kuttet var så dypt ville ikke hotellets lege sy det på stedet. Ble i stedet fraktet til sykehus for å sys der. Totale utgifter kr 3.500.»

Snublet i rot

Til slutt noen mer uvanlige skader, men som alle ble dekket av forsikringen.

Mann, Florida, USA: «Skulle bade på stranden. Ble bitt av en stingray i venstre fot. Dette medfører umiddelbar blødning og delvis lammelse i benet. Fikk satt benet i varmt vann for å lindre smerte og hevelse. Taxi til legevakt for å få stivkrampesprøyte, samt undersøke om rester av brodd satt i såret».

Slik blir du "lurt" av reiseforsikringen.

Mann, Norge: «Mobilen med over alt: Var på vei hjem fra tjenesteskyting, og på vei til bilen snublet jeg i en rot. Det gjorde at mobilen, som lå i venstre lomme, ble klemt mellom låret og stridsvesten. I stridsvesten hadde jeg magasiner til en HK416 som klemte telefonen ovenfra, og skjermen knuste. Kr 6.000.»

Mann, Alta, Norge: «Fjellskoen kom for nær parafinovnen i løpet av natten (noen må ha kommet bort i dem), slik at tuppen på skoen er smeltet. Kroner 2.990.»

Moralen er: Det kan være greit å ha reiseforsikringen i orden.