STRANDPERLER: Sri Lanka har nydelige strender omtrent 360 grader rundt hele øya. Nicolas Schmidt og Bianca Freude falt for Tangalle på sørsiden. <br>Alle foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
STRANDPERLER: Sri Lanka har nydelige strender omtrent 360 grader rundt hele øya. Nicolas Schmidt og Bianca Freude falt for Tangalle på sørsiden.
Alle foto: Runar Larsen / Magasinet ReiselystVis mer

SRI LANKA

Det er bare åtte år siden borgerkrigen tok slutt. Nå er smilet aldri langt unna på Sri Lanka

Elefantsafari før frokost, kokkekurs til lunsj – og en ettermiddag med palmesus og bølgeskvulp. Sri Lanka er et kinderegg av opplevelser.

Bianca Freude (30) og Nicolas Schmidt (31) ser riktig så nyforelsket ut der de vandrer hånd i hånd på puddermyke Goyambokka Beach foran det nyåpnede luksushotellet Anantara Peace Haven i Tangalle.

LUKSUS:
Evighetsbassenget til Anantara Peace Haven i Tangalle er akkurat så deilig som det ser ut! Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
LUKSUS: Evighetsbassenget til Anantara Peace Haven i Tangalle er akkurat så deilig som det ser ut! Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

- Vi gjør research før vi bestemmer oss for hvor vi skal på bryllupsreise. Sri Lanka overrasker positivt, sier Nicolas.

Paret er skjønt enige om at hotellresorten er ypperlig, men synes det er kombinasjonen av luksus ved sjøen og eksotiske opplevelser i innlandet som skaper det lille ekstra.

- Og forhåpentligvis rekker vi en safari. Her har vi alt, slår det vordende ekteparet fra Frankfurt fast.

Strandløver

SMILETS LAND: Smilene sitter løst på Sri Lanka. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
SMILETS LAND: Smilene sitter løst på Sri Lanka. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

For romantikerne som helst skulle sett at verdens vakreste strender forble urørt av turisme, er mange av Sri Lankas beste sandstrender en tapt sak. Men innimellom finnes fortsatt perlene. Som Tangalle, denne beskjedne havnebyen lengst sør på øya, der det er fullt mulig å nyte livet i moderne sus og dus, samtidig som du leker bohemsk strandløve.

Goyambokka Beach er en av øyas flotteste strender. Og nå har den også en av øyas bedre luksusresorter. Anantara Peace Haven er både fredfullt, stilig og behagelig. Perfekt for late dager sammen med en kjæreste på deilige solsenger ved bassenget.

Hver kveld hylles solnedgangen med en egen seremoni med hornblåsing og instrumenter, som kan oppleves fra en italiensk restaurant med terrasse som troner over sjøen. Det er luksuriøst, men ikke prangende.

Landsbylivet

Fra hotellet arrangeres det tuk-tuk-tur til landsbygda, og en populær utflukt er kokkekurs kombinert med besøk på et lokalt marked.

SMAK OG BEHAG:
Det dansk-australske ekteparet Caroline og Christian Thomasen på kokkekurs i Tangalle. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
SMAK OG BEHAG: Det dansk-australske ekteparet Caroline og Christian Thomasen på kokkekurs i Tangalle. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

- Planen var å reise videre etter to netter. Nå har vi snart vært her en uke. For et sted!, skryter australske Caroline Thomasen (32), som er på bryllupsreise med mannen Christian.

De er ikledd kokkelue og forkle, og sammen med huskokken Somasiri smaker og smatter de seg fram til lokale spesialiteter.

Hotellets egen kokkeskole, Spice Spoons, byr på et fint avbrekk fra det søte liv under sola. Siden Somasiri tar seg av det meste av hakking og skjæring, blir det en parademarsj fram til ferdig middag, som serveres inne i et rom med aircondition. Med hete smaker på fatet og 30 varmegrader i lufta utendørs, er det helt greit!

Nye tider

Sri Lanka er i vinden som reisemål. Likevel er det mange som forbinder den lille øya sør for India med alt annet enn ferieluksus. Det er tross alt bare åtte år siden den nesten 30 år lange borgerkrigen tok slutt.

Sri Lanka var dessuten et av landene som ble hardest rammet av tsunamien i 2004. Men som en fugl Føniks har den tidligere britiske kolonien reist seg på mesterlig vis. Politisk har det vært stabilt. Infrastrukturen blir stadig bedre, og den nye motorveien mellom hovedstanden Colombo og Galle har gjort underverker for trafikken.

Og tendensen er tydelig: Antallet turister er firedoblet siden 2009. I fjor valgte over to millioner utlendinger å legge ferien sin hit.

Safari

Fra Tangalle tar det en liten time til Udawalawe, Sri Lankas svar på den afrikanske savanne, hvor man garantert kommer i nærkontakt med elefanter. Som en ettermiddagsstopp på vei østover er det en overraskende spennende utflukt.

SNABLA BRA:
I nasjonalparken Udawalawe er du omtrent garantert nærkontakt med elefanter. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
SNABLA BRA: I nasjonalparken Udawalawe er du omtrent garantert nærkontakt med elefanter.
Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Elefantene er mange, fuglene varierte. Turistene færre. Et godt alternativ til nasjonalparken Yala, som er så populært at det kan bli litt vel mange biler om gangen.

Men vi skal også til Yala. Her er det nemlig i ferd med å åpne seg en ny verden, på dørstokken til selve nasjonalparken. Her kan du vente på at dyrelivet kommer til deg. I ro og mak, på stranda – mens du sitter med en drink i hånda.

MARKED: På markedet i Tangalle venter en fargerik verden av ferske frukter og blide selgere. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
MARKED: På markedet i Tangalle venter en fargerik verden av ferske frukter og blide selgere.
Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

- Det hender jo at elefantene kommer helt bort til restaurantområdet, sier Chamara Amarasinhe (31).

Han jobber som naturguide på Jetwing Yala, en svipptur fra inngangsporten til nasjonalparken. Hotellet byr på en ny dimensjon for den som vil kombinere safari med strandliv.

- Men vi unngår for tett kontakt, og gir dem selvsagt ikke mat. Vi er her på dyrenes premisser, ikke motsatt. Dette er dyrenes rike, sier Chamara.

Sjø og snabeldyr

Her er strendene nærmest urørte, hotellene få og naturen villere enn på de mer kjente strandbyene andre steder på øya. Yala er på ingen måte et nytt reisemål, men kombinasjonen av strand og safari på samme sted er unik på Sri Lanka.

- Yala er en av de beste stedene å se leopard på i verden, sier Chamara.

Om du ikke får øye på de store kattene, kommer det kanskje en «strandløve» med snabel innom stranden.

PALMESUS: Stadig flere nordmenn oppdager Sri Lanka som reisemål. Her får du førsteklasses strandliv. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
PALMESUS: Stadig flere nordmenn oppdager Sri Lanka som reisemål. Her får du førsteklasses strandliv. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer