Det er bare én regel som gjelder når du sylter

Du kan sylte nesten hva som helst, så lenge du passer på at glasset er rent.

HA DITT PÅ DET RENE: Når du skal sylte er det viktig med renslighet, og glassene må behandles på en spesiell måte. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
HA DITT PÅ DET RENE: Når du skal sylte er det viktig med renslighet, og glassene må behandles på en spesiell måte. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRDVis mer

- I sursylting er det ingen regler, bortsett fra én, sier Edvard Gran fra øl- og pølsebaren Wurst i Oslo til Dagbladet.

Gran er ansvarlig for å utvikle og lage toppingen som serveres på Wurst.   
Unngå mugg - Det er ekstremt viktig med renslighet, og glassene må være helt rene før du putter noe i dem, forklarer han, mens han trekker opp et kokvarmt Norgesglass fra gryta han har stående.

 - Vi koker glassene og steriliserer dem for å unngå at bakterier og andre mikroorganismer skal ødelegge maten.

- Ellers vil maten råtne eller mugne, fortsetter han og setter det nå sterile glasset foran ivrige syltere, som straks fyller det opp med ingrediensene til «agurkmix» og sylta pølse (se oppskrift under).

Slik steriliserer du Ifølge DinSide kan sterilisering av glass enten gjøres i stekeovnen, ved å koke dem i vann, eller i en oppvaskmaskin med steriliseringsprogram. Har du småbarn kan det være du eier en sterilisator til babyflasker, og denne kan selvsagt også brukes.

Det er også viktig at det kommer så lite vann som mulig med i sylteglasset.

Den aller beste måten å sterilisere glassene du skal bruke til sylting, er i ovnen. Da slipper du å tørke glassene etterpå. Vask dem godt, skyll dem i kokende vann og sett glassene i stekeovnen i minst ti minutter. Dersom du velger å koke glassene er det lurt å tørke dem med et sterilt håndkle. 

Gammel metode Sylting, eller sursylting som det er snakk om her, er en gammel konserveringsmetode.

Grønnsaker og rotvekster behandles i saltvann for å trekke ut væske, og kokes eller legges i lake med eddik, sukker og krydder i et tett glass.

SYLT DET DU VIL: Det er ingen regler for hva du kan sylte eller ikke, men det er kanskje ikke alt som blir like godt? Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
SYLT DET DU VIL: Det er ingen regler for hva du kan sylte eller ikke, men det er kanskje ikke alt som blir like godt? Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

Det finnes forskjellige typer sursylting; pickles, chutney, og relish - også kjent som agurkmiks på norsk.

Sylt det du vil Gran sylter ukentlig til baren og eksprimenterer gjerne med andre ting enn grønnsaker.  - Jeg har prøvd meg på å sylte både egg og pølser. Du stort sett kan putte oppi det du tror blir digg, sier Gran som er selvlært i sylte-kunsten. 

- Sylting er så enkelt! Og så smaker det mye bedre hjemmelaget, sier han entusiastisk.

Det er ikke bare agurkmiks som smaker bedre hjemmelaget. Syltet ingefær, som er helt obligatorisk ved et sushimåltid, er utrolig enkelt å lage, og mye bedre enn ingefæren du kjøper i butikken.

Bevar høstens smaker Dagbladets matekspert Karla Siverts er også glad i å sylte.

- Sylting er en flott metode for å ha tilgang på friske grønnsaker utover vinteren, sier hun. På Smalhans, der Siverts er kjøkkensjef, fyller de opp kjøla med syltede grønnsaker som er i sesong nå på høsten.

- En annen grunn til å sylte er den gode smaken, sier Siverts. Hun liker å bruke syltede grønnsaker i salat, som klassisk tilbehør til leverpostei eller burger eller som garnityr til fisk og kjøtt.

- Kimchi for eksempel, (fermentert kål, red. anm.) er nydelig til koreansk bbq, og passer også godt til ris og nudler, eller sammen med en god hamburger, sier Siverts.

Plukket mer sopp enn du klarer å spise i høst? Det er ikke bare grønnsaker som kan syltes!

 Her er Karla Siverts oppskrift på sylta sopp, slik at du kan nyte skogens gull hele vinteren. Dersom du ikke er glad i syltesmaken kan du gi sopp- og bærtørkeren DinSide testet en sjanse.