Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Det er denne som er den egentlige poteten

Tre gode grunner til å spise mer løk.

SMAK: Løk bidrar til god smak i andre retter, og fungerer godt som hovedingrediens, som i løkringer. Foto: SHUTTERSTOCK/ NTB SCANPIX
SMAK: Løk bidrar til god smak i andre retter, og fungerer godt som hovedingrediens, som i løkringer. Foto: SHUTTERSTOCK/ NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har sikkert hørt det før, men vi kan gjenta oss til det kjedsommelige: Løk er en genial grønnsak, som det er mange gode grunner til å spise mer av.

Den kanskje viktigste grunnen er at det er denne som er den egentlige poteten; den kan brukes til det aller meste! I tillegg har den en svært viktig funksjon i mange matretter, nemlig at den gir ekstra smak.

DEN EGENTLIGE POTETEN: Løk kan brukes til bortimot alt. Vi vil hevde den er mer allsidig enn selveste poteten. Foto: SHUTTERSTOCK/ NTB SCANPIX
DEN EGENTLIGE POTETEN: Løk kan brukes til bortimot alt. Vi vil hevde den er mer allsidig enn selveste poteten. Foto: SHUTTERSTOCK/ NTB SCANPIX Vis mer

Og det gjelder nesten uansett om du tilsetter den i spaghettisausen, i supper og gryteretter, i potetsalaten eller i den hjemmelagde salsaen.

Løkringer og kake Dessuten fungerer løk som en utmerket hovedingrediens: Hvem liker vel ikke løkringer eller en løksuppe på kalde dager.

Et kjapt søk på internett avslører dessuten at den til og med kan brukes i oppskrifter der man kanskje minst venter det, som i denne sjokoladekaken (og ja, det er løkprodusenter som hevder at dette smaker godt, vi har ikke testet det ut i praksis).

Rimelig ingrediens En annen stor fordel med løk, er at den er noe av det billigste du finner i grønnsaksdisken. Her trenger du ikke å blakke deg for å kjøpe med deg et kilo, som dessuten holder seg i mange uker i kjøleskapet.

Du kan trygt hamstre noen kilo løk for å fylle kjøleskapet, uten å tømme lommeboka. Husk også at løk i løsvekt eller i store kvanta gjerne er mye billigere enn løk i strømpe

En helsebombe? En siste, og ikke noen dårligere grunn til å fråtse i løk, er at det er veldig sunt. Ifølge Bioforsk kan løk blant annet redusere risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer og redusere forekomsten av kreft.

Synes du rå løk blir i overkant skarpt? Her er tre veier til mindre hissig løk.

Dette skal i hovedsak skyldes innholdet av forskjellige stoffer med helsebringende virkning, i tillegg til C-vitamin, kalium, folsyre, kalsium, jern og fiber. 

Hele Norges coronakart