SMAK: Løk bidrar til god smak i andre retter, og fungerer godt som hovedingrediens, som i løkringer. Foto: SHUTTERSTOCK/ NTB SCANPIX
SMAK: Løk bidrar til god smak i andre retter, og fungerer godt som hovedingrediens, som i løkringer. Foto: SHUTTERSTOCK/ NTB SCANPIXVis mer

Det er denne som er den egentlige poteten

Tre gode grunner til å spise mer løk.

Du har sikkert hørt det før, men vi kan gjenta oss til det kjedsommelige: Løk er en genial grønnsak, som det er mange gode grunner til å spise mer av.

Den kanskje viktigste grunnen er at det er denne som er den egentlige poteten; den kan brukes til det aller meste! I tillegg har den en svært viktig funksjon i mange matretter, nemlig at den gir ekstra smak.

DEN EGENTLIGE POTETEN: Løk kan brukes til bortimot alt. Vi vil hevde den er mer allsidig enn selveste poteten. Foto: SHUTTERSTOCK/ NTB SCANPIX
DEN EGENTLIGE POTETEN: Løk kan brukes til bortimot alt. Vi vil hevde den er mer allsidig enn selveste poteten. Foto: SHUTTERSTOCK/ NTB SCANPIX Vis mer

Og det gjelder nesten uansett om du tilsetter den i spaghettisausen, i supper og gryteretter, i potetsalaten eller i den hjemmelagde salsaen.

Løkringer og kake Dessuten fungerer løk som en utmerket hovedingrediens: Hvem liker vel ikke løkringer eller en løksuppe på kalde dager.

Et kjapt søk på internett avslører dessuten at den til og med kan brukes i oppskrifter der man kanskje minst venter det, som i denne sjokoladekaken (og ja, det er løkprodusenter som hevder at dette smaker godt, vi har ikke testet det ut i praksis).

Rimelig ingrediens En annen stor fordel med løk, er at den er noe av det billigste du finner i grønnsaksdisken. Her trenger du ikke å blakke deg for å kjøpe med deg et kilo, som dessuten holder seg i mange uker i kjøleskapet.

Du kan trygt hamstre noen kilo løk for å fylle kjøleskapet, uten å tømme lommeboka. Husk også at løk i løsvekt eller i store kvanta gjerne er mye billigere enn løk i strømpe

En helsebombe? En siste, og ikke noen dårligere grunn til å fråtse i løk, er at det er veldig sunt. Ifølge Bioforsk kan løk blant annet redusere risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer og redusere forekomsten av kreft.

Synes du rå løk blir i overkant skarpt? Her er tre veier til mindre hissig løk.

Dette skal i hovedsak skyldes innholdet av forskjellige stoffer med helsebringende virkning, i tillegg til C-vitamin, kalium, folsyre, kalsium, jern og fiber.