ZANZIBAR: Både Zanzibar (bildet) og Kenya er flotte steder å ta med seg små barn, og med bitte litt sunn fornuft er det også helt trygt, mener Dagbladets reiseekspert, Torild Moland.  Foto: RODRIQUE NGOWI/AP/SCANPIX
ZANZIBAR: Både Zanzibar (bildet) og Kenya er flotte steder å ta med seg små barn, og med bitte litt sunn fornuft er det også helt trygt, mener Dagbladets reiseekspert, Torild Moland. Foto: RODRIQUE NGOWI/AP/SCANPIXVis mer

- Det er helt trygt her om du bruker bitte litt sunn fornuft

Men ikke kjør bil om kvelden.

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Lyst på en eksotisk reise med familien, men usikker på hvor det lønner seg å dra på tur?

Monica har sendt en e-post til Dagbladets reiseeksperter der hun forteller at hun vurderer å reise til Zanzibar i mars-april, men at hun synes det er lite informasjon om reisemålet.

- Vi skal reise sammen med vår datter på fire år, som for øvrig er svært kjent med å reise. Hun har både vært i Den dominikanske republikk, Cuba og Egypt, skriver hun.

Trygt for barn? Monica lurer blant annet på om det er trygt å ta med barn dit, og om det er mye eller lite kriminalitet.

- Vi mellomlander i Kenya og har sett at det finnes tilfeller av kidnapping av turister der. Jeg er veldig engstelig for å lande, er det grunn til bekymring?

- Et annet alternativ er Bali. Hva er å foretrekke når man har barn med seg? spør hun.

Sunn fornuft - Både Zanzibar og Kenya er flotte steder å ta med seg små barn, og med bitte litt sunn fornuft er det også helt trygt. Jeg har selv tatt med meg barna til Afrika, og de elsket det, sier Dagbladets reiseekspert og redaktør i Reiselyst Torild Moland.

Hun mener det overhodet ikke er noen grunn til å være engstelig for å mellomlande i Kenya.

Når reisen går videre til Zanzibar skal du heller ikke ut av flyplassen, forklarer Moland. Det er for øvrig helt trygt selv når du skal ut av flyplassen:

- De få tilfellene vi har hørt om - for eksempel kidnapping av turister, hører til sjeldenhetene. Og episoden det refereres til var på øya Lamu, helt på grensen til Somalia, og har ingenting med resten av landet å gjøre, sier Dagbladets reiseekspert.

Sjekk forøvrig UDs reisråd.

En herlig øy Zanzibar er ifølge Moland en herlig øy der du får en god blanding av sol og bading, vestlig luksus og afrikansk stemning.

- Ta for all del en dagsutflukt inn til hovedstaden Stone Town, der kan du tusle rundt i gatene og nyte de deilige krydderduftene fra markedet. Også det er helt trygt, sier hun.

Det eneste du skal passe på i Afrika, er å ikke kjøre bil om kvelden, og aldri stoppe for andre bilister som tilsynelatende er i trøbbel, sier Moland:

- Gå selvfølgelig heller ikke alene i dårlige strøk av store byer som Nairobi, råder hun.

Liten tidsforskjell - Jeg vil anbefale Afrika framfor Bali med små barn på grunn av døgnrytmen. Det er stor tidsforskjell til Bali, som for noen kan være trøblete, sier Moland og legger til:

- Den store fordelen med Afrika er at hele kontinentet er omtrent på samme tid som Norge, året rundt.

Italienske strender Neste spørsmål til Dagbladets reiseeksperter kommer også fra en familie som trenger reiseråd.

- Vi er en familie på fire, to voksne og to barn på seks og åtte år, som planlegger Italia-ferie til sommeren, skriver Ann Ingeborg i en e-post.

Familien har tenkt å fly til Roma, men ønsker først å tilbringe en liten uke i en by med strand ikke altfor langt fra den italienske hovedstaden. Deretter har de har lyst til å tilbringe rundt fire dager i Roma.

Ann Ingeborg skriver at de er interessert i god mat, italiensk stemning og bading, og ønsker å få anbefalt en fin by med strand.

Den mest kjente - Selv om Roma ligger litt inn i landet og ikke har egen strand, er det ikke langt til «Romas riviera» og Middelhavets strender, sier Dagbladets reiseekspert Torild Moland.

Ostia er nok den mest kjente badebyen utenfor Roma.

REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland. Foto HANS ARNE VEDLOG
REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland. Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Siden dette er et svært populært dagsturmål for strandhungrige romere, er det gjerne trangt om plassen på strendene, forteller hun.

Både oppover og nedover kysten finnes små, men vel så koselige byer.

Et sikkert tips - Skjønne Terracina er et sikkert tips: Liten by, men ikke så liten at den blir kjedelig. Her er en superkoselig gamleby, og ikke minst en cirka fem kilometer lang strand, sier Moland.

Terracina ligger midt mellom Napoli og Roma, og restaurantene serverer derfor det beste fra begge kanter.

- I bil tar turen hit fra Roma halvannen til to timer, direktetog tar halvannen time, sier hun.

Matgaranti En annen perfekt by for dette formålet er ifølge Moland Anzio: Et lite sentrum, fiskerhavn, og strender.

- Når dere trenger litt skygge, kan dere besøke en av byens flotte, antikke villaer - for eksempel den som tilhørte keiser Nero, anbefaler hun.

Også god mat er garantert, forteller Dagbladets reiseekspert:

- Matelskende romere tar gjerne turen hit i ens ærend for et måltid basert på fisk og annen fersk sjømat. Reisen hit fra Roma tar en times tid med enten bil eller tog.

Singelpriser Til slutt er det Ivar som har sendt et spørsmål til Dagbladets reiseeksperter:

- Over halvparten av landets befolkning er alene. Hvorfor opplyses det nesten aldri hva det vil koste å reise alene, eller hva tillegget er for enkeltrom og enkeltlugar?

Ivar lurer på om ikke denne kundegruppen er like interessant for reiseoperatørene.

- Det er jo også mange som reiser som venner og ønsker å bo for seg selv. Dette har jeg alltid lurt på, skriver han.

Plassmangel - Det er rundt 800 000 singelhusstander i Norge, og også disse reiser mye, sier Moland og fortsetter:

- Jeg synes at mange turoperatører er flinke til å skrive hva enkeltromstillegg er, så her er det nok mest mediene som synder. Og det tror jeg rett og slett skyldes plassmangel.

Skal man ramse opp tre hotell, alle med flere priser, tar det fort mye plass, forklarer Dagbladets reiseekspert.

- I tillegg vet jo de fleste singelreisende av erfaring omtrent hvor stor ekstrakostnaden er. Når du går inn på hotellenes websider eller kontakter turoperatøren direkte, får du også disse prisene, sier hun.

Kontakt spesialistene Det finnes noen få turoperatører som satser ekstra på single reisende, som Carpe Diem, Inspiratour, Hvitserk, Jomfrureiser, Karmacamp og Kulturreiser.

- Ta kontakt med dem neste gang du skal på tur, avslutter hun.

• Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.