Det er ikke farlig å svelge tyggisen

Lurer du på hva som skjer når du svelger en tyggegummi? Den setter seg i alle fall ikke fast i blindtarmen eller blir værende i magen i årevis.

IKKE FARLIG: Tyggegummien bør spyttes ut etter bruk, men skulle du finne på å svelge den er det ikke farlig. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
IKKE FARLIG: Tyggegummien bør spyttes ut etter bruk, men skulle du finne på å svelge den er det ikke farlig. Illustrasjonsfoto: Thinkstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange myter knyttet til det å svelge tyggegummier, men sannheten er at det skal ganske store mengder til før det blir et problem. Den setter seg selvfølgelig ikke fast i blindtarmen din, og den blir heller ikke liggende i fordøyelsessystemet i sju år før den kommer ut i andre enden.

Mange myter - Det finnes mange historier omkring svelging av tyggegummi, men dette er bare myter. Tyggegummiens skjebne likner den som øvrige matvarer lider. Den klippes opp av sakser eller enzymer fra spytt i munnen og kjertelsekret i magetarm, sier overlege Berit Nordstrand.

Videre brytes næring og tyggegummi ned av milliarder av snille bakterier i magetarmsystemet ditt.

- Både konserveringsmiddel, smakstilsetning og søtstoff brytes ned og suges opp av tarmceller, sier hun.

Komme ut igjen Alt i tyggegummien er nemlig ikke like vanskelig for magen å håndtere.

- Tyggegummi inneholder en del fordøyelige komponenter, men gummibasen er ikke fordøyelig. Dette gjelder også en rekke andre ting vi spiser som for eksempel fiber i fiberholdig kost, sier spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer Lars Aabakken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer