Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Det er ikke hver dag jeg drikker champagne før klokken elleve på formiddagen

Maaemo første norske restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke hver dag jeg drikker champagne klokka elleve på formiddagen, sier Benjamin Ausland, hovmester på Maaemo.

Det er ikke hver dag han tar imot tjue-tretti fotografer og journalister i restauranten på formiddagen heller. Alle flokker seg rundt de ansatte, som foreløpig må juble uten sjefen sjøl. Esben Holmboe-Bang er i København på lanseringen av Michelin-guiden.

Å motta tre stjerner i Michelin-guiden er en stor prestasjon internasjonalt og historisk i Norge.

I KØBENHAVN: Mikael Svensson, her på Kontrast i Oslo, var til stede på Michelin-pressekonferansen sammen med Esben Holmboe Bang fra Maaemo og Sven Erik Renaa. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
I KØBENHAVN: Mikael Svensson, her på Kontrast i Oslo, var til stede på Michelin-pressekonferansen sammen med Esben Holmboe Bang fra Maaemo og Sven Erik Renaa. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Etter jubelfotografering på utsida av det moderne bygget i Bjørvika, slippes alle inn på kjøkkenet.

Stemningen er løssluppen, men disiplinert. I kveld komme nye gjester. Alle går tilbake og jobber med sitt på kjøkkenet.

- Kundene er viktigst for oss. Vi skal ta oss av kundene først, og feire etterpå, sier Ausland. Og legger til:

STORMENDE JUBEL: Sjefen sjøl, Esben Holmboe-Bang, er i København for å ta imot heder og ære. I sola utenfor restaurant Maaemo jubler de ansatte av glede før de går tilbake til jobben på kjøkkenet. Restaurant Maaemo har oppnådd det de ansatte har drømt om, en tredje Michelin-stjerne . Fra venstre Halaigh, James, Benedikt , Dave, Jordan og Emily . Foto: BJØRN LANGSEM
STORMENDE JUBEL: Sjefen sjøl, Esben Holmboe-Bang, er i København for å ta imot heder og ære. I sola utenfor restaurant Maaemo jubler de ansatte av glede før de går tilbake til jobben på kjøkkenet. Restaurant Maaemo har oppnådd det de ansatte har drømt om, en tredje Michelin-stjerne . Fra venstre Halaigh, James, Benedikt , Dave, Jordan og Emily . Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Vi er så glade, så glade. Og stolte. Å få en ekstra stjerne betyr enormt mye.

På spørsmål om hva som skiller to stjerner fra tre, sier han at det handler om bittesmå detaljer. Alt må stemme.

- Det er helhetsinntrykket som avgjør, sier han.

Mer om Michelin Nordic 2016: Her er Norges nye Michelin-stjernerestauranter

Business as usual på Kontrast I dag kan Mikael Svensson servere gjester for første gang som kokk på egen Michelin-restaurant.

TRE STJERNER: Innehaver på Maaemo, Esben Holmboe Bang. Foto: JOHN T. PEDERSEN
TRE STJERNER: Innehaver på Maaemo, Esben Holmboe Bang. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

- I kveld skal jeg feire med personalet. Men først skal vi jobbe. Vi har jo gjester, sier en glad Svensson til Dagbladet på telefon fra København.

Nå skal han tilbake til Oslo. I kveld venter en fullsatt restaurant.

Gjestene kan forvente seg akkurat det de pleier, et personale som gjør sitt ytterste for at gjestene skal få en så god opplevelse som mulig. Selv om smilet nok kanskje sitter hakket løsere i dag enn ellers.

- Det er klart dette var fantastisk! Men vi kan alltid bli bedre. Restauranten blir bedre dag for dag, uke for uke, sier Svensson.

Michelinguiden kan du laste ned i App store og Google play
, men den er ikke oppdatert med 2016-versjonen ennå. 

Flere gjester Ausland sier at det inntil i går var mulig å få bord i løpet av noen uker,. men at denne situasjonen raskt kan forandre seg. Interessen for mat er veldig stor.

Er du villig til å svi av minst tre tusenlapper og ønsker bord på en norsk restaurant med tre michelin-stjerner, må du antagelig hive deg rundt fort.

- Siden før jul har vi hatt fullt hus hver dag. Det er vi kjempeglade for, sier han.
På kjøkkenet summer de av stemmer, men beskjedene kommer ikke på norsk. Av de rundt 20 ansatte er det bare Ausland som er norsk.

Tre stjerner til Geranium Også den danske restauranten Geranium er blitt tildelt tre stjerner. Denne danske restauranten ble blant annet trukket fram av Bent Stiansen som en av kokkens favorittrestauranter.

Tidligere hadde Geranium to Michelin-stjerner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!