Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Det er ikke på leiebilforsikringen du skal spare i feriebudsjettet

Leie bil i ferien? Sjekk rådene fra reiseeksperten.

TA BILDER: Et godt råd er å ta bilder av bilen du leier før du tar den i bruk. Slik at du kan bevise hvilken tilstand den var i da du overtok bilnøklene, mener reiseekspert Elise Marie Korsvik fra Forbrukerrådet. Illustrasjonsfoto: FRANK KARLSEN
TA BILDER: Et godt råd er å ta bilder av bilen du leier før du tar den i bruk. Slik at du kan bevise hvilken tilstand den var i da du overtok bilnøklene, mener reiseekspert Elise Marie Korsvik fra Forbrukerrådet. Illustrasjonsfoto: FRANK KARLSEN Vis mer

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Mange nordmenn leier bil når de ferierer i utlandet.

Hva skal du gjøre om bilen ikke har den standarden du på forhånd har bestilt, og hva om du får skylda for en bulk eller ripe i lakken som var der fra før av?

- Ta deg god tid til å lese igjennom avtalen, råder Dagbladets reiseekspert, seniorrådgiver Elise Marie Korsvik i Forbrukerrådet.

Ta med avtalen Du har blitt lovet en bil i Golf-klassen, men så får du en bil med dårligere standard. Dette oppdages først ved ankomsten, og der er det ingen fra reiseselskapet som kan hjelpe. Hva slags rettigheter har du da?

- Det er viktig å ta med avtalen eller bestillingen som viser hvilken bilklasse man har bestilt, sier Korsvik.

Der du henter bilen er det gjerne en representant fra bilutleiefirmaet du kan ta opp problemet med. Det er imidlertid reiseselskapet eller turarrangøren du har inngått avtalen med, du må kontakte for å få løst problemet, forteller hun.

- Dersom det ikke finnes ledige biler i den kategorien du har avtale om, vil et prisavslag være berettiget, sier reiseeksperten.

Husk forsikring Trenger man ekstra forsikringer når man leier bil i utlandet? En vanlig reiseforsikring dekker vel noe?

- Det er ikke nok å basere seg på en vanlig reiseforsikring. Det er ikke på leiebilforsikringen du skal spare i feriebudsjettet, sier Korsvik.

Det er viktig å ha en forsikring som dekker skade på andre personer, andres ting og andres biler dersom du skulle komme opp i en situasjon hvor du får ansvaret. Dette tilsvarer en ansvarsforsikring her hjemme, forklarer hun.

Ifølge seniorrådgiveren vil ofte en slik forsikring være inkludert i avtalen når du leier bilen, men det er viktig å studere avtalen med utleiefirmaet godt.

- Spør heller en gang for mye om hva avtalen innebærer. I tillegg bør man ha en forsikring som dekker skade på leiebilen, inkludert fører og passasjerer, sier hun.  

Ta bilde av bilen Hvilke rettigheter har man når man blir beskyldt for skader på en leiebil i utlandet som var der før man leide bilen?

- Dette vil ofte være spørsmål om bevis. Et godt råd er å ta bilder av bilen før du tar den i bruk, slik at det eventuelt kan bevises hvilken tilstand den var i. Moderne digitale kameraer viser klokkeslett, sier Korsvik.

Det er også lurt å gå over bilen sammen med representant fra utleiefirmaet før du setter deg ved rattet, råder hun.

- Er det en lakkskade eller bulk på bilen bør du bemerke dette i forkant, slik at du unngår beskyldninger om ha påført skaden når du leverer bilen tilbake, fortsetter reiseeksperten.

FORBRUKEREKSPERT: Elise Marie Korsvik er jurist og seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Hun sitter både i flyklagenemnda og pakkereisenemnda, og svarer på spørsmål om forbrukerrettigheter omkring alt som har med flyreiser og charterturer å gjøre. Korsvik kan også svarer på timeshare- og ferieklubbspørsmål, og alle andre forbrukerrelaterte spørsmål man må ha om reiser i utlandet. Foto HANS ARNE VEDLOG
FORBRUKEREKSPERT: Elise Marie Korsvik er jurist og seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Hun sitter både i flyklagenemnda og pakkereisenemnda, og svarer på spørsmål om forbrukerrettigheter omkring alt som har med flyreiser og charterturer å gjøre. Korsvik kan også svarer på timeshare- og ferieklubbspørsmål, og alle andre forbrukerrelaterte spørsmål man må ha om reiser i utlandet. Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Har du noen generelle råd om hva man bør tenke på når man leier bil i utlandet?

- Vi får sjelden klager på forhold som gjelder leiebil i utlandet. Men når det først skjer noe kan det fort ødelegge ferien. Jeg vil anbefale at man setter seg godt inn i trafikkregler og eventuelt spesielle forhold for det landet man skal ut å kjøre i. Utvis forsiktighet og kjør inn til siden dersom du er usikker, avslutter Korsvik.

Har du spørsmål om reise? Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media