Det er ingen pølser i sekken når Brimi drar på tur

Byr på overraskende retter ved bålet.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

GODE VINTERSMAKER: Arne Brimi synes mat som er laget utendørs smaker ekstra godt, og vil gjerne inspirere oss til å prøve nye turmatoppskrifter i vinterferien. Foto: METTE MØLLER
TURBURGER MED SVINENAKKE: - Dette er ekte kjøtt som er mørt og lett å spise. Spis med hendene som en burger, sier Brimi. Foto: METTE MØLLER
PANNEKAKER I SØT APPELSINSAUS: Dette er fenomenalt god turmat som smaker godt for både liten og stor. Foto: METTE MØLLER
VARM OST PÅ FURUFJØL: Brimi serverer den med en god puré av purreløk på ristet brød. Foto: METTE MØLLER

Vintersola skinner skarpt over Vianvang, og Arne Brimi lager turmat på tunet.

God turmat har alltid vært viktig for kokken, ikke minst når han har med venner på tur. Og nå i vinterferiesesongen er det stas å by fram overraskende retter ved bålet.

TURBURGER MED SVINENAKKE: Brimi lager dem ferdig pakket i aluminiumsfolie, klar til å varmes på turbålet. Foto: METTE MØLLER
TURBURGER MED SVINENAKKE: Brimi lager dem ferdig pakket i aluminiumsfolie, klar til å varmes på turbålet. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Det gir mye god livskvalitet å sitte rundt et bål og vente på spennende smaker, mener Brimi.

Turburger med svinenakke - Mange unger, og også ungdommer, sliter med å nærme seg å tygge rent kjøtt. De er vant med oppmalt kjøtt som pølser og kjøttkaker. Men for å gi dem en positiv opplevelse med kjøtt, må man begynne med noe som er mørt. Og noe av det møreste jeg vet er svinenakke, sier Brimi, som synes vinterturen bør være en fin anledning til å introdusere ungene for nye smaker.

Han lager i stand en «burger» bestående av to tykke skiver ferdigstekt svinenakke med sennepsløk og tynne skiver fennikel mellom.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Fint pakket i en foliepakke varmer han kjøttet ved bålet.

- Dette er ekte kjøtt som er mørt og lett å spise. Spis med hendene som en burger. Med litt forberedelse hjemme er dette like enkel turmat som grillpølser, mener Brimi.

Pannekaker i søt appelsinsaus Turmat om vinteren handler om å forberede seg før en skal på tur.

I dag har Brimi planlagt litt ekstra, og finner fram en pakke med ferdigstekte pannekaker. I ei god turpanne koker han tykk saus av smør, sukker, eplesaft og appelsinskall, og så får pannekakene lune seg i den søte appelsinsausen.

- Dette blir fenomenalt godt. Ekte tursmak, sier Brimi, og pynter panna med tynne appelsinskiver før han serverer de søte pannekakene.

- Vi opplever andre smaker når vi er ute. Ta med en grillrist i sekken, og lag et flott bål i skogen. Det er perfekt nå i vintersnøen. Eller rett og slett fyr opp grillen ved hytteveggen. Det er viktig å inspirere seg sjøl til å prøve noe nytt, oppfordrer Arne Brimi.