- Det er ingen skam å vente på skikkelig solskinn før du går på ski

Det går milevis med løyper nesten rett utenfor stuedøra di.

SOLSKINNSTUR: - Det er ingen skam å vente på skikkelig solskinn før du går på ski. De fineste skiturene går du i sola, sier turekspert og forfatter av «Turboka», Anders Baumberger.  Foto: ESPEN BRATLIE / SAMFOTO /  NTB SCANPIX
SOLSKINNSTUR: - Det er ingen skam å vente på skikkelig solskinn før du går på ski. De fineste skiturene går du i sola, sier turekspert og forfatter av «Turboka», Anders Baumberger. Foto: ESPEN BRATLIE / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Rundt om i Norge er det nå milevis med løyper som venter på store og små med ski på beina. Noen har allerede tilbakelagt utallige turer, mens andre har ikke riktig kommet i gang.

Er skia vanskelige å smøre, sliter du å få med hele familien, eller har kjæresten aldri hatt ski på beina? Til sjuende og sist handler det om å lage en god opplevelse. Vær litt værkynisk, for det finnes nemlig et vær for alt, skal vi tro turekspert og forfatter av «Turboka», Anders Baumberger:

- Det er ingen skam å vente på skikkelig solskinn før du går på ski. De fineste skiturene går du i sola, sier han. 

NOE FOR ALLE: Vi har misunnelsesverdige løypeforhold i Norge, mener kommunikasjonsrådgiver Solveig Thiis-Evensen i Den norske turistforening. Mangfoldet er stort, og det finnes en tur for alle uansett form eller alder, mener hun. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX
NOE FOR ALLE: Vi har misunnelsesverdige løypeforhold i Norge, mener kommunikasjonsrådgiver Solveig Thiis-Evensen i Den norske turistforening. Mangfoldet er stort, og det finnes en tur for alle uansett form eller alder, mener hun. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX Vis mer

En skitur i finvær tenner gjerne gnisten hos dem som ikke er bitt av skibasillen ennå. Legger du litt sjokolade og en appelsin i sekken, er de solgt. Også de litt motvillige, mener Baumberger.

Ha oversikt Første bud for en vellykket skitur er å ha kontroll på hvor du har ski og utstyr, sier løypesjef i Skiforeningen, Hege Blichfeldt Sheriff.

Begynner du å lete etter utstyret samme dag som du trenger det, blir det sjelden en suksess, mener hun.

Ifølge Baumberger er det også lurt å legge fram turtøyet til hele familien kvelden før, og ta det gjerne på rett etter at dere har stått opp. Da er det lettere at alle kommer i turmodus, mener han.

Noen ser kanskje ikke poenget med å legge ut på langtur med ski og staver. Men det standpunktet er det mange grunner til å revurdere:

DAGSTUR: Du bruker tre timer i rolig tempo de sju kilometerne opp fra Tønsvika til Nonsbu. Foto: DEN NORSKE TURISTFORENING
DAGSTUR: Du bruker tre timer i rolig tempo de sju kilometerne opp fra Tønsvika til Nonsbu. Foto: DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer

- Du får fysisk trening, avkobling, og kommer deg lenger inn i fjell og skog enn du gjør om sommeren, sier Baumberger.

Stor mangfold Vi har misunnelsesverdige løypeforhold i Norge, mener kommunikasjonsrådgiver Solveig Thiis-Evensen i Den norske turistforening (DNT).

Mangfoldet er stort, med dramatiske vestlandsnatur, storslåtte høyfjellsområder og trolske østlandsskoger. Best av alt er at nordmenn har mange av løypene i sine nærområder.

Ifølge Thiis-Evensen finnes det en tur for alle uansett form eller alder. Det er i det hele tatt lite som holder deg tilbake. Sjekk værmeldinga, kle deg etter forholdene og kom deg på tur, anbefaler hun.

- Ta med kart og kompass, særlig om du er på fjellet. Sjekk også på kartet hvor mange kilometer turen du planlegger er på, sier hun.

TIPS TIL EN VELLYKKET SKITUR:

• Ta med skismøring, sjokolade, appelsin og varm drikke, sitteunderlag, trekksele til de minste og varmt tøy til pausen.

• Skal du bare ha med en ting ekstra: Ta med gamasjer. Sett fra deg skia og gå opp til et utkikkspunkt utenfor løypa som kanskje bare besøkes sommerstid. Da «topper» du turen, og gjør det kanskje lettere å få med ungdommen i huset også.

• Du trenger ikke gå der alle andre går. Finn et terreng som passer for alle som skal være med på turen. Det er god plass i løypene, og det finnes steder der du kan gå nesten helt alene i nypreparerte spor mellom snøtunge graner.

Kilder: Anders Baumberger, Hege Blichfeldt Sheriff og Solveig Thiis-Evensen

I tillegg til værmeldinga, bør du sjekke føremeldinga og finne ut hva slags skismøring du trenger. Nettopp skismøring er et mareritt for mange, men det behøver ikke være så komplisert:

- Du trenger blå ekstra, fiolett, rød og litt klister i tillegg. Butikkene merker gjerne av hvor på skisålen du skal smøre. Er skiene bakglatte smører du 2,5 centimeter lengre framover på skia, sier Blichfeldt Sheriff.

Trenger ikke være dyrt Skiutstyr kan være dyrt. Ikke ta helt av med en gang, men legg deg på en linje som passer deg, råder Anders Baumberger:

- Bruktmarkedet er enormt, og brukte ski er mer enn bra nok, sier han.

Om utstyret etter hvert begynner å legge begrensninger for turen, så kan du jo ta en tur i butikken og gå opp noen hakk, sier han.

Blichfeldt Sheriff sier det er viktig at skiene passer til vekt og høyde. Det er også bedre at skiene er for korte enn for lange:

- Vi pleier å si at det barn skal vokse seg ut av skiene og ikke inn i dem, sier hun.

Å se ut som en landslagsutøver når du legger i vei, er heller ikke nødvendig. Det viktigste er at du har komfortabelt tøy som er tilpasset temperatur og bevegelse, ifølge løypesjefen.

TIPS TIL FINE SKITURER Har du ikke tatt fram skia i år ennå, eller ønsker du ideer til nye fine turer? DNT har satt opp forslag til lett tilgjengelig skiturer rundt fem norske byer for Dagbladets lesere. Du finner flere turtips på www.ut.no.

TROMSØ • Familietur til Nonsbu
Turen starter ved Tønsvika, 20 minutters kjøretur fra Tromsø. Du bruker tre timer i rolig tempo de sju kilometerne opp til Nonsbu. Hytta er en del av det bynære hyttenettet til Troms turlag, og er et populært knutepunkt for både overnattingsgjester og turgåere på dagsbesøk. Hytta er bare utstyrt med tepper, så ta med sovepose hvis du vil ligge over.

Nordlys over Ringvassbu
Kjør til Simavik en liten halvtime utenfor byen. Skituren opp til Ringvassbu tar rundt tre timer. Det er et par skredutsatte steder på ruta, så vær obs på vær- og skredvarsel. Hytta ligger midt på Ringvassøya, og er et perfekt mål for en helgetur eller toppturekspedisjon. Er du heldig får du oppleve nordlyset.

MILEVIS MED LØYPER: Fra fjellgården Bårdsgarden i Storlidalen går det milevis med oppkjørte skispor for deg som elsker å gå lange skiturer. Foto: DEN NORSKE TURISTFORENING
MILEVIS MED LØYPER: Fra fjellgården Bårdsgarden i Storlidalen går det milevis med oppkjørte skispor for deg som elsker å gå lange skiturer. Foto: DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer

Snarbyeidet til Tromsdalen
En 35 kilometers dagstur med startpunkt ved Snarbyeidet, cirka en times kjøring fra sentrum. Det går også buss fra Prostneset. På turen passerer du hyttene Trollvassbu, Nonsbu og Skarvassbu. Før den siste hytta møter du den berømte motbakken «dreper'n», som ikke er like drepende som navnet tilsier.

TRONDHEIM • Elgshøgda på Jårakjølen
Elgshøgda, eller Ølshøgda som den også heter, er toppunktet på Jårakjølen. Det var i disse løypene skilegenden Oddvar Brå la grunnlaget for sine bragder. Du kan starte fra Krogstadsætrin i Skaun, men det er også mulig å starte turen fra Restad i Melhus, Råbygda i Skaun eller Fellessetra i Orkdal. Det er oppkjørte skispor fra alle startstedene som fører opp i en felles rundløype som har en avstikker opp til selve toppunktet Elgshøgda.

Bårdsgarden i Storlidalen
Fra fjellgården Bårdsgarden i Storlidalen går det milevis med oppkjørte skispor for deg som elsker å gå lange skiturer. Det finnes kortere alternativer for barnefamilier. Omkranset av storslåtte fjell som årlig bestiges av toppturentusiaster. Følg E6 til Oppdal, videre på Rv. 70 fra Oppdal eller Sunndalsøra til Lønset, cirka to mil fra Oppdal.

Sverige til Norge
Grenseløs tur i lettgått terreng med vintermerkede løyper. Første dag: Rundhögen til Blåhammaren Fjällstation, cirka en mil. Dag to: Blåhammaren, kryss riksgrensa og følg stakinga fram til Storerikvollen, cirka 17 kilometer. Siste dag: Gå cirka to mil til Ås i Tydal. Den siste halve distansen går i lett hellende skogsterreng.

BERGEN • Ulriken - Fløien
Lettgått klassiker på cirka fem timer med utsikt til alle kanter. Godt med merkede varder, og du er i høyfjellet rett ved byen. Ta taubanen opp til Ulriken, etter endt skitur tar du Fløibanen ned. Et must å gå hvis du ikke allerede har gjort det.

Hallingskeid turisthytte
Anbefalt for barnefamilier. Hytta ligger ved Bergensbanen, cirka to timer med tog fra Bergen. Snøsikkert høyfjellsterreng 1090 meter over havet. Du kan gå kortere turer eller toppturer, avhengig av alder og erfaring. Det er strøm på hytta og god komfort.

FOR BARNEFAMILIEN: Hallingskeid turisthytte ligger ved Bergensbanen, cirka to timer med tog fra Bergen. Snøsikkert høyfjellsterreng 1090 meter over havet. Foto: ESPEN BRATLIE / SAMFOTO /  NTB SCANPIX
FOR BARNEFAMILIEN: Hallingskeid turisthytte ligger ved Bergensbanen, cirka to timer med tog fra Bergen. Snøsikkert høyfjellsterreng 1090 meter over havet. Foto: ESPEN BRATLIE / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer

Kiellandbu i Bergsdalen
For den mer eventyrlystne og erfarne. Kjør til Hodnaberg, to timer med bil fra Bergen. Gå langs en rygg med utsikt mot Hardangerfjorden. Terrenget er lunefullt og det kan komme kjappe væromslag, så du bør ha erfaring med fjellet og kunne bruke kart og kompass. Kiellandbu har bare fem sengeplasser, men det er ikke så stor trafikk.

KRISTIANSAND • Ljosland til Lakkenstova
Fin tur for barnefamilier. Ljosland ligger en time og 45 minutter med bil fra Kristiansand, og er tilgjengelig også med buss. Herfra går det rikelig med skiløyper, og det er oppkjørt løype helt fram til hytta. Turen er på cirka seks kilometer. Lakkenstova har god kapasitet, og hytta er egnet til både dagsturer og overnatting.

Bossbu i Valle
Er du en eventyrer er hytta Bossbu i Valle et fint mål. Gå fra Berg, sør for Valle, langs kvistet løype. Turen tar cirka fem timer, og løypa går i høyfjellet, med utsikt mot Vest-Agders høyeste topp, Urdalsknuten. Mange toppturmuligheter, og fra hytta er det flott utsikt til  urørt natur.

Gaukhei
Todagers tur med utgangspunkt i Ljosland eller Bortelid til Gaukhei. Kortest og enklest fra Ljosland. Stukket løype fra cirka uke sju begge steder. Dette er en tur-retur i samme løype - fire til seks timer fra Ljosland og noe lengre fra Bortelid. Løypa går i høyfjellsterreng med innslag av fjellbjørkeskog.

OSLO • Romeriksåsen
Fint og snøsikkert område som passer både barn og voksne. Romeriksåsen på langs er en fin tur, og det er muligheter for overnattinger på veien hvis du ikke orker hele på en dag. Snilt terreng i åpen furuskog. Ta Gjøvik-banen til Grua stasjon, gå opp mot Snellingen, videre forbi Råbjørnhytta og Bekkestua. Deretter ned til Glitre, hvor det går buss tilbake til Oslo. Mulig å parkere ved for eksempel Bruvoll.

Fjellvang
Egner seg for barnefamilier. Ta toget til Movann stasjon. Følg skiløypa på østsiden av Nordre Movann opp til løypekrysset, før du svinger sørøstover, via Burås og Sinober, til Fjellvang. Hjemturen tar en svingom sørvest, via Skillingsdalen ned til Snippen stasjon hvor du kan ta toget hjem. Lengde cirka seks kilometer.
 
Nordmarka på Langs
Ta toget opp til Grua stasjon, og ta fatt på bakken opp mot Svartbekken og derfra rundt Fjellsjøhøgda til Gjerdingen. Derfra går du sørover ned til Katnosa gård og over vannet til Katnosdammen. Du har flere alternativer, en er turen om Katnosfjellet og Porthøgda, via Appelsinhaugen og ned til Kobberhaughytta. Skli herfra rett ned til Sørkedalen, eller ta turen Ullevålseter ned til Hammeren eller Sognsvann. Lengde fra 4,6 til 5,5 mil.

SKIEVENTYR: Turen til Kiellandbu i Bergsdalen er for den mer eventyrlystne og erfarne. Foto: DEN NORSKE TURISTFORENING
SKIEVENTYR: Turen til Kiellandbu i Bergsdalen er for den mer eventyrlystne og erfarne. Foto: DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer
TRENGER IKKE NYTT: Skiutstyr kan være dyrt. Ikke ta helt av med en gang, men legg deg på en linje som passer deg, råder Anders Baumberger: - Bruktmarkedet er enormt, og brukte ski er mer enn bra nok, sier han. Foto: KAI JENSEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX
TRENGER IKKE NYTT: Skiutstyr kan være dyrt. Ikke ta helt av med en gang, men legg deg på en linje som passer deg, råder Anders Baumberger: - Bruktmarkedet er enormt, og brukte ski er mer enn bra nok, sier han. Foto: KAI JENSEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer
ROMERIKSÅSEN: Det er god plass i løypene i Norge, og det finnes steder der du kan gå nesten helt alene mellom snøtunge graner i nypreparerte spor. Som her over Steinsortungen på Romeriksåsen. Foto: KAI JENSEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX
ROMERIKSÅSEN: Det er god plass i løypene i Norge, og det finnes steder der du kan gå nesten helt alene mellom snøtunge graner i nypreparerte spor. Som her over Steinsortungen på Romeriksåsen. Foto: KAI JENSEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer