Det er lenge siden smakspanelet har vært så samstemt: Smash kuler er best i test

Vi har smakt oss gjennom søtt, salt og sjokolade - og er ikke i tvil: Her er høstens beste nye godteri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dinside Det er ikke en vanskelig jobb å smake seg gjennom godterinyhetene, men det kan noen ganger være vanskelig å bli enige om hva som fortjener å få best i test.

Denne gangen var vi ikke i tvil: Smash kuler er suverent best av årets godterinyheter.

Forrige uke viste vi hva vi synes om de søte og de salte godisnyhetene, her er dommen over de nye sjokoladene.

Ny vri på gammel favoritt Smash er på ingen måte et nytt godteri, de aller fleste har smakt en variant av godteriet, som ifølge produsenten består av salte, friterte maiskjerner, dyppet i sjokolade.

Denne kombinasjonen av det fete og salte med sjokolade er for mange en uimotståelig kombinasjon, og det har resultert i flere varianter av det populære godteriet.

Det at Smash-kulene kommer best ut i denne testen, betyr at smakspanelet liker Smash — men det er ikke ensbetydende med at vi liker all Smash. Noen synes det blir for mye mais i originalen, andre for mye sjokolade i 200-gramsplaten.

Og da vi testet Smash-is fra Diplom-is, endte terningen på en toer.

Her har de imidlertid funnet en balanse mellom det salte og det søte, ingen klarte å motstå.

Er du av dem som tenker at Smash hadde vært såå mye bedre, om det bare var laget med favorittpotetgullet ditt i stedet for mais? Lag din egen, da vel!

Slik lager du Smash

Kvikk Lunch med blåbær Dette var kanskje den av sjokoladenyhetene det knyttet seg størst forventninger til. Har Freia klart å lage den ultimate tursjokoladen?

Kvikk Lunsj-en ser ikke spesielt annerledes ut enn vanlig, annet enn at den er en anelse mørkere, men det er ingen tvil om at det er blåbærsjokolade vi skal smake på. Det dufter deilig av blåbær når vi åpner papiret.

Dessverre var det ikke like friskt og godt å spise. Sjokoladen har blåbærsmak, men ikke av den naturlige sorten.

— Det smaker blåbæryoghurt, ikke blåbær.

Kvikk Lunch' britiske storesøster, KitKat, har gjort lignende stunts med en rekke ulike smaker, blant annet wasabi. Med vekslende hell. Dette var ikke like spektakulært sært, men det er nok ingen i panelet som kommer til å kjøpe denne igjen.

— Dette blir for søtt og kunstig for meg.

Vi testet sjokoladekjeks og kjekssjokolade for å se om vi fant en ny turfavoritt

Stratos Melky 200 gram Stratos Melky er det vi innbiller oss ville skjedd om du krysset ei plate Stratos med et Freia-påskeegg. Luftig melkesjokolade fylt med mykt, halvfast kremfyll.

— Dette er en veldig barnevennlig og mild sjokolade.

Konsistensen er myk og fin, både sjokolade og fyll smelter på tunga. Om du skal bruke sjokolade som medisin, er denne et godt alternativ. Det blir likevel litt tamt.

— Det hvite smaker litt lite, det blir litt pregløst.

— Synes det blir litt lite av det hvite, jeg ville heller gått for Kinderegg eller Melkebart. Men heller denne enn påskeeggene, de blir alt for søte.

Stratos Melky 34 gram Den lille, lubne søsteren til Stratos Melky-platen er laget av akkurat det samme, men det er presentert litt annerledes. Sjokoladebunnen er litt tykkere, og det er litt mer fyll i hver bit.

Forholdet mellom de to er nok ikke så forskjellig, men resultatet oppleves marginalt bedre på den lille tykke Stratos Melky.

— De to smakene blir tydeligere, først smaker det mer sjokolade, så mer av kremfyllet. Men det er fortsatt en veldig snill sjokolade.

Firkløver mørk sjokolade Firkløver havner i utgangspunktet i voksen-sjokolade-segmentet, og en variant med mørk sjokolade befester posisjonen.

Her var panelet litt delt. Der én synes det ble i overkant likt kokesjokolade, så en annen på denne som et budsjettvennlig alternativ til Freia Premium-sjokoladene.

Sjokoladen er i limited edition, eller i begrenset opplag om du vil, så hylletiden blir nok ikke så lang.

Skulle Freia tenke i relativt like baner framover, har vi et forslag til hvordan den enkelt kunne blitt bedre:

— Den er god, men blir litt flat på smak. Det mangler det lille ekstra. Tenk om det hadde vært salt på nøttene i tillegg, som Walters mandler ...

Center Mint Det er mulig det er fordi det står på svensk, men vi lar oss begeistre av lovnaden på pakken: Mjölkchoklad med ljuvlig mintcholadfyllning. Oh la la!

Kombinasjonen slår oss imidlertid som litt pussig, når vi har smakt på den. For smaken av melkesjokoladen drukner helt i den mørke mintsjokoladen den er fylt med. Her kunne de godt kjørt på med litt ordentlig bittersjokolade. E

— Det blir litt tungt med sjokolade i sjokolade — selv om det er mint i fyllet.

Har du smakt Oreos med mintsmak, eller husker du de gamle mintsjokoladekjeksene, så kan den minne litt om dem.

Sammenlignet med klassiske mintsjokolader som After Eight, blir det rett og slett for mektig. Dette er ikke sjokoladerullen du spiser opp uten at du egentlig har tenkt over at du har spist mye sjokolade. Her vil nok de fleste stoppe etter én eller to biter.

Crispo kuler Crispo er den søte sjokoladen som er litt mer spennende, med små, knasende biter av ris.

— Oi så store de er!

Crispo-kulene er ganske store, litt mindre enn maiskulene du får i smågodtdisken, og på størrelse med britiske Maltesers.

De oppleves som fastere eller hardere i konsistensen enn den krispen som er i vanlig Crispo, det er rett og slett mer å tygge på.

Smaken er god, men det smaker forholdsvis lite, og det mangler det lille ekstra. Det blir rett og slett litt kjedelig.

— Kunne de ha vært litt saltere?

SLIK TESTET VI: Når vi tester nye og forskjellige produkter, smaker vi ikke blindt, vi vurderer også om produktet lever opp til forventningene vi har fra pakken.  Foto: ELISABETH DALSEG
SLIK TESTET VI: Når vi tester nye og forskjellige produkter, smaker vi ikke blindt, vi vurderer også om produktet lever opp til forventningene vi har fra pakken. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Når det er sagt: De som i utgangspunktet liker Crispo ble skuffet, de som ikke er så begeistret for Crispo ble positivt overrasket.

Smash-kuler Der Crispo-kulene var store munnfuller, er Smash-kulene mye mindre. Det gjør ikke noen ting. Det sørger for en ganske så perfekt balanse mellom det salte og det søte.

Det er imidlertid ikke sikkert du ser så elegant ut når du spiser dem. For her har Nidar fått til det den britiske chips-produsenten Pringles ønsket: Once you pop, you can't stop.

— Dette er perfekt sjoko-krisp.

En av testerne skulle gjerne sett at de var større, men mer av praktisk art. Det er enklere å spise mye. Denne størrelsen egner seg både til småspising — men også som kakepynt eller topping på desserter.

Vi lurer bare på én ting:

— Kunne de ikke laget større poser?

Se hva vi synes om det søte og det salte godteriet

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

MELKYDUELL: 34-gramsvarianten til venstre, 200-gramsplaten til høyre. Dersom vi får velge, går vi for den til venstre. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
MELKYDUELL: 34-gramsvarianten til venstre, 200-gramsplaten til høyre. Dersom vi får velge, går vi for den til venstre. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

SLIK TESTET VI:

Tre av Dinside og Dagbladets journalister har smakt seg gjennom de søte og salte nyhetene fra årets høstslipp.

Produktene er vurdert utifra følgende kriterier; Smak, konsistens, utseende - og hvordan snopet møter forventningene fra pakken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer