- Det er minimalt med kriminalitet, og jeg følte meg aldri utrygg

Slik møter du et av verdens fattigste land med blanke ark.

(Dagbladet): Gjennom sju episoder de kommende ukene kan du følge Alex Lyngaas (33) i web-tv-serien «7 dager i Nepal» her på Dagbladet.no.

Lyngaas har tidligere vært med bistandsorganisasjonen Plan Norge til Uganda, noe som resulterte i serien «Uganda blues» som også ble vist her på Dagbladet.

Denne gang har han blitt med den 75-årsjubilerende organisasjonen til Nepal. Selv håper Lyngaas at Dagbladets lesere skal bli litt bedre kjent med folka som bor i ett av verdens fattigste land, på en litt annerledes måte.

Rare situasjoner Når du drar på slik tur kommer du opp i mange rare situasjoner, forteller Lyngaas.

NEPAL:  I sju episoder kan du være med Alex Lyngaas og møte menneskene i dette høyreiste og samtidig fattige landet. Foto: ALEX LYNGAAS
NEPAL: I sju episoder kan du være med Alex Lyngaas og møte menneskene i dette høyreiste og samtidig fattige landet. Foto: ALEX LYNGAAS Vis mer

- I det ene øyeblikket snakker jeg med munker om meningen med livet, så er vi høyt oppi fjellene og møter de «kasteløse», før jeg plutselig må holde en tale på en ungdomsskole, sier han og legger til:

- Det skjedde mye interessant og det er det jeg vil dele med folk her hjemme i Norge.

Med blanke ark Reisen startet i Pokhara. En by preget av turisme, særlig backpackere og fjellklatrere.

Derfra dro Lyngaas til Beni Bazaar, en liten by med rundt 5000 mennesker, og hadde den som base for de mange turene opp i fjellene.

Siden han ville oppleve landet med blanke ark og ikke være forutinntatt, hadde han lest lite om Nepal på forhånd:

- Jeg ville ha en tilnærming der jeg går rundt med kameraet for å se hva som skjer. Er du keen på å oppleve det ekte Nepal, så får du det.

Det handler om å være åpen, by på deg selv og ikke holde igjen, mener han. Ikke minst å snakke til, og ikke om, folka du møter på veien:

VAKKER NATUR: Naturen i Nepal er breathtaking, mener Alex Lyngaas. Foto: ALEX LYNGAAS
VAKKER NATUR: Naturen i Nepal er breathtaking, mener Alex Lyngaas. Foto: ALEX LYNGAAS Vis mer

- All latteren kommer fordi jeg ler sammen med, og ikke av, de jeg møter, smiler han.

Håper flere reiser Etter å ha sett serien som begynner denne uka, håper han flere får lyst til å reise og besøke Nepal. Og det er absolutt ikke et skummelt land å reise i:

- Folka der er hinduister og buddister. Det er minimalt med kriminalitet, og jeg følte meg aldri utrygg. Jeg gikk ofte fra kamerautstyret fordi jeg ble litt revet med, men det lå alltid der da jeg kom tilbake, sier han.

Det er mye fattigdom men desto mer stolthet.

- Du gjør skam på kasten din om du begår kriminalitet, eller så kommer karmaen og tar deg. Det er ikke mer enn en fire-fem år siden det var skyting dem i mellom, men de mener selv at de er ferdige med det nå, fortsetter 33-åringen.

Fylt til randen På flyet hjem opplevde Lyngaas en veldig indre ro.

- Jeg følte meg veldig beriket og litt utmatta. Det hadde skjedd så mye, og alle sansene var fylt opp til randen, både spirituelt, mellommenneskelig og av opplevelser av alle mulige grader.

Ikke minst tenkte han på at han ville ta med vennene sine tilbake og vise fram landet så raskt som mulig.

- Du blir virkelig minnet på hvor godt vi har det. Samtidig er naturen i Nepal mer breathtaking enn fjordene våre. Og det er ikke lett å slå fjordene våre, ler han.