Det er én ting du aldri skal gjøre med kjæresten din

Håpløst og respektløst. Gi det opp, sier psykologen.

Med våren følger alt snakket om oppussing, så mye at det går inflasjon i ordet. Klesgarderoben skal pusses opp, for ikke å glemme bloggen, og parforholdet.

Bare hold deg langt unna én ting: Kjæresten.

Våroppussing av kjæresten Å pusse opp partneren er en veldig dårlig idé, ifølge psykologer.

- Det med å «pusse opp» noen, er både en håpløs og en respektløs ting. Så det er egentlig bare å gi opp. Voksne mennesker forandrer seg sjelden, sier psykolog Anita Skrautvol ved Institutt for Klinisk Sexologi og Terapi (IKST).

Også når det er snakk om mindre dramatiske væremåter eller handlinger, er det vanskelig å forandre en annen.

Et parforhold kan bli en evig dragkamp hvis den ene hele tiden prøver å forandre den andre, står det å lese i samlivsboken til psykologekteparet Peder Kjøs og Hanne Weie Oddli, Vi må snakke sammen.

- Det er faktisk sånn at dersom du har et problem i samlivet ditt, er det du selv som må gjøre noe med det. Du må se om du kan gjøre noe annerledes, eller du må bestemme deg for hvilken konsekvens du vil ta av at partneren er som han eller hun er, sier Kjøs.

«What you see, is what you get» I stedet for å prøve å forandre partneren til en som passer bedre, er det derfor et bedre råd å godta at den andre er som han eller hun er.

Slik plasserer man også ansvaret der det hører hjemme, nemlig hos deg selv, enes psykologene.

- Når det kommer til stykket handler det for de fleste av oss om å tåle forskjell og leve med kompromisser og situasjoner som ikke er helt ideelle, sier Kjøs.

- Utfordringen er å finne en rimelig balanse mellom det man får og det man bare må leve uten - altså å være litt overbærende og raus, oppsummerer han.

Gå litt i deg selv også Det er nemlig få som kan si at en selv er drømmepartneren og at alt som er ugreit skyldes at den andre ikke er bra nok.

- Vi må være like villige til å leve med partnerens svake sider som vi håper at partneren vår er til å leve med våre egne, sier Kjøs.

- Hvis du tenker at alle har sin kvote for å få være uperfekt (slik du selv også dessverre er), gjelder det å innimellom lene seg tilbake, puste og fokusere på det du liker ved personen i stedet. Eller til og med øve på å se det sjarmerende ved irritasjonsmomentet, sier Skrautvol.

En annen partner Hvis balansen derimot tipper over, og det viser seg at man egentlig ønsker at partneren var så annerledes at det i praksis vil si at vedkommende måtte vært en annen - ja, da trenger man kanskje nettopp å være sammen med en annen.

- Baller det på seg med ting som er skikkelig vanskelig, og som du ikke liker ved personen, bytt partner i stedet, sier Skrautvol.

Poenget er nemlig at dersom det er mange ting man ønsker å endre, så er det sjelden mulig å endre en annen.

Går to veier Dette handler dessuten ikke bare om en selv, men om partneren også.

- I stedet for å leve i noe som blir surt for begge, kan det være bedre å tørre å gi slipp og se om verden kan hoste opp en partner som passer bedre. I mellomtiden kan det hende du må være partnerløs en stund, det er det flere som sliter med, og gjør nok at mange heller blir hos en de gjerne ville forandret enn å satse på det ukjente og potensielt mer ensomme, sier Skrautvol.

- Alle ønsker vi å bli elsket for den vi er, og dersom det blir et bevisst prosjekt og hele tiden skulle oppføre seg på en annen måte enn det som faller en naturlig er det veldig uheldig, sier Kjøs.

Les også:
Dette avslører psykopaten
Ja, du blir dum av forelskelse
Slik funker sexløse forhold
Her har du ekstra deilig sex

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.