Det er nå du bør gjøre drittjobben

Slik renser du grillen raskt og effektivt.

SER DEN SLIK UT? Grillristen bør få seg en omgang før vinteren. Foto: KRISTIN SØRDAL
SER DEN SLIK UT? Grillristen bør få seg en omgang før vinteren. Foto: KRISTIN SØRDALVis mer

Årets sommer har for mange av landets grillentusiaster vært en drømmesesong, og det har neppe vært spesielt vanskelig å eksperimentere seg fram til den perfekte biffen.

Tross fortsatt godvær mange steder, anser likevel de fleste sesongen for mer eller mindre over nå.

Gjør det enkelt å starte tidlig neste år - ta en skikkelig gjennomgang av grillutstyret nå.

Her er de kjappe tipsene til effektiv rengjøring og sjekk av utstyret før vinteren.

Slik rengjør du gassgrillen Har du en gassgrill, skal du sette grillen på maks mens du holder lokket lukket. Etter fem minutters tid vil alle matrester være forkullet.

La grillen kjøle seg litt ned før du går over med en grillbørste eller annen børste med stålkost. Børst løs alle forkullede rester, og fjern dem fra grillbunnen.

Deretter kan du vaske grillen med varmt vann og kjøkkenspray innvendig. Skyll så grillen godt med vann, og tørk over til slutt.

Har du aldri skiftet slange? Den bør byttes omkring annethvert år.

Sjekk slangen også Gasslangen er et svakt punkt, og lekkasjer her kan bli farlige. Bøyer du slangen, ser du lett om det danner seg sprekker.

Sjekk slange og koblinger for lekkasje. Du avslører for eksempel eventuelle problemer ved å påføre lekkasjespray eller såpevann, for så å åpne ventilen.

Dannes bobler, er koblingen eller slangen lekk. Da må du holde ventilen stengt og reparere feilen før du benytter grillen igjen.

Bruk bare godkjent spesialslange. Den skal ifølge Gass-Service i Bergen være EN- eller SIS-merket.

Visste du at dette stempelet viser hvor gammel gasslangen er?

Slik rengjør du kullgrillen Først må du få tømt grillen for gammelt kull og aske. Mange velger å legge aluminiumsfolie i bunnen av grillen, noe som gjør det lett å pakke inn og fjerne de siste kullrestene.

Og her gjelder det selvsagt å være HELT sikker på at alle glør er slukket før du kaster asken.

Deretter tar du grillbørsten fatt, og børster løs det du klarer. Fjern rusket og vask med varmt vann og kjøkkenspray. Skyll deretter godt og tørk av.

Tilbehøret også ... Husk også å rense grillristen. Dette er en drittjobb, men det må gjøres. Bruk varmt vann og en svamp med skrubb, eller stålull.

Kjøkkenspray hjelper til å løsne fettet og de forkullede restene. Husk å skylle godt av risten etterpå. Hvis du ønsker det, gir du grillristen en omgang i oppvaskmaskinen til slutt - om den får plass.

Grillredskapene bør også renses. Vask dem på samme måte som grillristen, og sett dem i oppvaskmaskinen etterpå om mulig, og de ikke har treskaft som ikke tåler maskinvask.

Er grillen for liten? Slik bygger du din egen kjempegrill.

Les også:
Advarer mot grillrister i teflon
Steker du, bør du styre unna grillgaffelen

VIKTIG TALL: På gasslangen din vil du finne et tall som dette. Denne slangen ble kjøpt våren 2010, men produsert i fjerde kvartal 2009. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler å bytte slangen minst annethvert år. Foto: KRISTIN SØRDAL
VIKTIG TALL: På gasslangen din vil du finne et tall som dette. Denne slangen ble kjøpt våren 2010, men produsert i fjerde kvartal 2009. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler å bytte slangen minst annethvert år. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer