Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Det er nå du skal spise østers

Den norske så god at danskekongen sendte bud etter den.

Det kalde, rene vannet. De gode vekstforholdene. Han visste hva han gjorde, danskekongen som ifølge godfisk.no hentet østeren sin i Norge på 1500-tallet

Han var langt fra tidlig ute med å elske østers.

De gamle grekerne elsket østers, det samme gjorde romerrikets utsvevende overklasse. Og hva spiste nordmenn i steinalderen? Østers.

Mens østers nå er sjelden kost i Norge, er den blitt Danmarks frekkeste råvare, med egen ukelang festival når østersseongen starter om høsten.

Toppsesong Det er akkurat nå, rundt nyttår, at det er toppsesong for østers.

I Norge finner du østers langs kysten. Du finner ville stillehavsøsters både i Sandefjord-Tønsberg området og Arendal-Grimstad, men stedene er ofte litt hemmelige.

Har du lyst til å fange og åpne din egen østers, er det faktisk enklere i Danmark.

Du kan jakte på den berømte Limfjordsøstersen, den opprinnelige europeiske østersen, eller velge stillehavsøsters som vokser fritt litt lenger sør.

SAFARI: I Vadehavsområdet på vestkysten av Jylland starter festen når badegjestene er borte. Fra oktober til april er det trygt å spise østersen som vokser vilt på bankene noen hundre meter fra fastlandet. Østersen kan du plukke gratis. Foto: COLIN SEYMOUR
SAFARI: I Vadehavsområdet på vestkysten av Jylland starter festen når badegjestene er borte. Fra oktober til april er det trygt å spise østersen som vokser vilt på bankene noen hundre meter fra fastlandet. Østersen kan du plukke gratis. Foto: COLIN SEYMOUR Vis mer

Jevnlig vandrer grupper ut til østersbankene i Vadehavet. I sekken har de kniv, sitron og champagne. Mer trengs ikke på østerssafari, antagelig en av de billigste safariene du kan melde deg på.

Østersen kan du ved Vadehavet fange fritt, det eneste du må passe deg for er tidevannet.

Har du ikke prøvd før, gjør en innsats for å få tak i den nå. 

Både restauranter og butikker har østers, du får også tak i østers på nettet.

Gave fra naturen Østers er en gave fra naturen som du kan tilberede med andre smaker, eller ikke tilberede i det hele tatt. Mange mener østers er best naturell. Til nød med noen dråper sitron.

En knivspiss inn i den smale enden, en vridning med kniven for å kutte muskelen. Så fylles munnen av friskt hav og litt søtsmak.

Det høres enkelt ut, men å åpne østers er ikke så lett. Noen trener hardt. Maria (23) løftet vekter for å vinne østersåpningskonkurranse.

Har du først fått smaken på østers, har den deg. Samtidig er den et skalldyr mange elsker å hate. Østersmotstandere kan snakke lenge og hatefullt om både konsistensen og smaken.

Uansett hva du måtte føle, er østers ifølge godfisk.no god næring. Den inneholder hele dagsbehovet av mineraler og vitaminer, bortsett fra C-vitaminen. Men der kan du ty til sitronen.

Nå i januar kan det være greit å vite at østersen også er kalorifattig. Det er bare å hive innpå, om lommeboka tillater det.

Flatøsters Flatøstersen er den eneste østersen som finnes naturlig i Norge, og det er den som er mest etterspurt i Europa.

Trond Sveen er en av få som satser på østers. Sandefjordingen har flyttet til Sveio på Vestlandet, hvor han driver Sunnhordland Havbruk. Østersen hans markedsføres som «Norsk Flatøsters».

- Vi leverer nå 90 % av all norsk flatøsters som går gjennom godkjente kanaler, sier han i epost til Dagbladet.

I tillegg til flatøsters får du kjøpt stillehavsøsters eller dypøsters, som er lettere å få til i oppdrett.

Skifter kjønn Østersen er en underlig skapning som skifter kjønn underveis - hvis temperaturen er riktig. Vannet må være kaldt, men ikke for kaldt.

KONGELIG: Kong Harald  går ikke av veien for østers, her smaker han på lokal østers i Alaska. Foto: BRIAN ADAMS/AP/NTB SCANPIX
KONGELIG: Kong Harald går ikke av veien for østers, her smaker han på lokal østers i Alaska. Foto: BRIAN ADAMS/AP/NTB SCANPIX Vis mer

En temperatur på rundt 15 grader er en forutsetning for at østersen skal kunne skifte kjønn fra hann til hunn.

Østersen gyter på sensommeren om temperaturen er riktig.

I våre farvann har den en veksttid på fire-fem år. Det gjør at den får en fyldig, god smak.

Elskovsmiddel Mange forbinder østers med afrodisiaka. Østers er manges valg for en erotisk aften hjemme. Hvis den du vil spise med er ukjent med råvaren, sies det at riktig selskap, setting og stemning er avgjørende for en førstegangs østersspiser.

Er disse tingene på plass, er spådommen at de fleste vil like det.

Du kan også forsøke å grille, dampe eller gratinere østers i ovnen. Hvitløks- og urtesmør gjør maten mindre krevende.

Vil du få opp stemningen, kan du også by på østers-shot.

TARTAR: Du kan servere den naturell eller ta den helt ut. Her tartar av kamskjell, ørret og østers, servert med tangsnø, urter, tørket rødbet, og syltet tangstilk. Foto: KENT SKIBSTAD/NTB SCANPIX
TARTAR: Du kan servere den naturell eller ta den helt ut. Her tartar av kamskjell, ørret og østers, servert med tangsnø, urter, tørket rødbet, og syltet tangstilk. Foto: KENT SKIBSTAD/NTB SCANPIX Vis mer

En bombe av en drink med østers, vodka, Worcestershire-sauce, sitron og tomat.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media