Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Det er vanskelig å forklare hva «pjalt» er, men nesten alle på Røros har sin egen oppskrift

- Pjalt er noe du spiser når du ikke har lyst på noe annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): - Det er jeg som vasker gulv og går ut med søpla. Så ja, det er jeg som er sjef her, sier Anita Trygstad og smiler godt.

Det gjør hun mye, 46-åringen som driver familiebedriften Trygstad bakeri i Kjerkgata.

Etter at hun tok over ansvaret første nyttårsdag 2000, har hun utvidet geskjeften til også å være kafé - etter flere år i Oslo savnet hun summingen fra en kaffemaskin.

KJERKGATA: Siden 1784 har Røros kirke, også kalt Bergstadens Ziir, vært en av verdensarvbyens store stoltheter. Her sett fra Kjerkgata. Foto: GJERMUND GLESNES
HURRA FOR PJALT: Trygstad bakeri har 110 års historie, men bygningene er enda eldre. Hvor gammel bakeriets oppskrift på pjalt er, vet Anita Trygstad ikke. Foto: GJERMUND GLESNES
LOKALT ØL: Røros Mineralvannfabrikk ble etablert i 1900 og gjorde comeback i 2009. I dag har det seks ølsorter i sortimentet. Foto: GJERMUND GLESNES
KOKKE-JESUS: Per Ole Græslis store entusiasme for lokalmat har gitt ham flere kallenavn. Foto: GJERMUND GLESNES
NYSTEKTE PJALT: Pjalt er verken sveler eller lefser, men pjalt. Foto: TRYGSTAD BAKERI
STEMNING: Kaffestuggu åpnet dørene for første gang i 1915, og har de siste 90 årene holdt til i et 1600-tallshus mellom Bergmannsgata og Kjerkgata. Foto: GJERMUND GLESNES

Men spesialitetene er stort sett de samme som har foret rørosingene helt siden oldefaren Edvard Trygstad startet bakeriet i 1906.

Etter 110 år har det blitt en slags institusjon på Røros. Aller mest berømt er det for sin versjon av bergstadens lokale spesialitet: pjalt.

Kjevles ut - Pjalt er noe du spiser når du ikke har lyst på noe annet, forklarer Trygstad, og viser fram en bunke.

Hva de egentlig er, viser seg å være vanskelig å forklare.

- Pjalt blir kjevlet ut, så sveler er de ikke. De er heller ikke nordlandslefser. Vi er litt gammeldagse her på Røros, sier hun muntert.

HURRA FOR PJALT: Trygstad bakeri har 110 års historie, men bygningene er enda eldre. Hvor gammel bakeriets oppskrift på pjalt er, vet Anita Trygstad ikke. Foto: GJERMUND GLESNES
HURRA FOR PJALT: Trygstad bakeri har 110 års historie, men bygningene er enda eldre. Hvor gammel bakeriets oppskrift på pjalt er, vet Anita Trygstad ikke. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Så å si hvert hjem på Røros har sin egen oppskrift på den tradisjonsrike husmorbaksten. Men bakeriet i Kjerkgata har en særstilling, mener Hilde Bergebakken (52) i turistkontoret.

- Det er ingen pjalter som er så gode som dem de lager her, sier hun.

Dagens daglige leder må likevel innrømme at hun selv ikke kjenner alle detaljene for hvordan firmaets mest populære produkt blir til.

Det er nemlig mora Ann Mari Trygstad som er Trygstads pjaltsjef.

KJERKGATA: Siden 1784 har Røros kirke, også kalt Bergstadens Ziir, vært en av verdensarvbyens store stoltheter. Her sett fra Kjerkgata. Foto: Foto: GJERMUND GLESNES
KJERKGATA: Siden 1784 har Røros kirke, også kalt Bergstadens Ziir, vært en av verdensarvbyens store stoltheter. Her sett fra Kjerkgata. Foto: Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

- Samboeren min, Inge, har aller nådigst fått oppskriften. Men ikke jeg, sier Anita Trygstad.

Rørosmat Bakeriet er langt fra alene om å servere god lokalmat i den Unesco-listede trehusbyen. Både Vertshuset Røros og Kaffestuggu bruker områdets råvarer i grytene.

For en skikkelig lokalmatopplevelse bør du likevel gå de 20 skrittene fra Trygstad bakeri til Røros delikatesse og Per Ole Græsli (56).

- Eller Kokke-Jesus eller Kokke-Prest, ler den tidligere kjøkkensjefen, som de siste to åra har drevet med det han selv kaller «forkynning av lokalmat».

Det er en virksomhet som passer godt i romantiske Røros. Her er det nemlig ikke bare mange turister.

Traktene har også en mengde lokale matprodusenter, som siden 1999 har jobbet sammen for å markedsføre lokalmaten gjennom andelslaget Rørosmat.

Bredt sortiment - Jo mer historie et produkt har, jo artigere er det. 75 prosent av jobben min er å fortelle historien om mat, sier Per Ole Græsli og viser rundt blant pølser og oster, krydderblandinger og syltetøy. Inntrykket er at han er entusiastisk begeistret for alt sammen.

- Her er det ureiste, kortreiste og langreiste delikatesser, proklamerer han.

- Vi har et bryggeri 150 meter oppi bakken, et slakteri 200 meter nedi bakken og et annet noen hundre meter borti veien. Vi er 500 meter unna Rørosbaker'n og har masse osteprodusenter rundt i Trøndelag. Og alt ølet vårt er trøndersk, ramser han opp.

Pjalt selger de også. Men ikke basert på Ann Mari Trygstads oppskrift. Da må du til bakeriet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!