Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Det er viktig at man ikke setter hele livet på vent, selv om det snus på hodet

Ida (28) legger store planer på tross av kreftsykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hva er det viktig å snakke med sine nærmeste om når man er alvorlig syk?

I siste episode av podcasten «Idas dagbok» snakker Ida Helene Selebø Nilsen (28) med moren, søstra og ektemannen om hvordan de har opplevd, og opplever, hennes sykdom.

Ida har levd med kreft med spredning i mer enn to år nå. Hun var bare 22 år da hun fikk diagnosen brystkreft første gang.

Ikke låst i sorgen
- Jeg tenker at det er viktig at man ikke setter hele livet på vent, selv om hele livet snus på hodet, og ikke blir fastlåst i en «ventesorg» eller en sorgprosess, sier Ida.

I episoden snakker hun med mannen og datteren om sitt store mål, å gå Kilimanjaro. Egentlig skulle Ida til toppen av Kilimanjaro for ett år siden, sammen med faren, onkelen og kusina sin. De måtte dra uten henne da Ida fikk tilbakefall.

- Fint! Sier datteren Solveig på spørsmål om hva hun tenker om mammaens planer for tur.

- Hvis du vil dette, og det kan hjelpe deg å ha noe å se fram til og ha et mål å jobbe mot, så syns jeg det er bra, sier Idas ektemann Tom Sverre Nilsen.

Hør hele podcasten over, eller klikk her.

Tunge dager og gode minner
I den sjette og siste episoden av podcasten snakker Ida med søsteren Nora om hvordan det var for henne å finne ut om brystkreftdiagnosen. Ida hadde kommet hjem mens familien satt rundt middagsbordet, og var ifølge søstra «dønn seriøs».

- Så sier hun at hun har fått brystkreft. Jeg tenkte: «Det var en syk vits, det var ikke noe morsomt». Så fant jeg ut at det var jo ikke noen vits, det var fakta, sier Idas søster.

Hun syntes det var noen tunge dager rett etter at hun fikk beskjeden om at Ida var syk.

- Men så har jeg sett tilbake på minner vi har hatt som søstre, det har vært veldig koselig. Vi har gjort veldig mye morsomt etter det.

Framtidsplaner
I episoden diskuterer også Ida og ektemannen temaer som ikke er lette å snakke om: om han skal finne seg en ny partner hvis han skulle bli enkemann, og hvordan de ser på framtida.

- Det er litt dystert å tenke på framtida. Hva kommer til å skje, når kommer ting til å skje? Jeg har jo et håp om at det vil gå lang tid ennå før den dagen kommer, sier Idas ektemann Tom.

Her finner du alle episodene av Idas dagbok.

SNAKKER OM DET VANSKELIGE: Ida Helene Selebø Nilsen og Tom Sverre Nilsen deler tankene rundt Idas sykdom og framtida. Foto: Privat
SNAKKER OM DET VANSKELIGE: Ida Helene Selebø Nilsen og Tom Sverre Nilsen deler tankene rundt Idas sykdom og framtida. Foto: Privat Vis mer