Det fineste på kua henger bak

Indrefilet smaker lite sammenliknet med oksehale.

ENDETID: Oksehale er en delikatesse med mye smak. Tilbered den så lenge at du kan plukke kjøttet fra hverandre. Foto: METTE RANDEM
ENDETID: Oksehale er en delikatesse med mye smak. Tilbered den så lenge at du kan plukke kjøttet fra hverandre. Foto: METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere matsaker på db.no/mat Sett opp en oversikt over hva som er det fineste kjøttet, og de fleste vil svare at indrefileten troner på toppen, at ytrefileten kommer etter, og så videre nedover kjøttets alminnelige hierarki, som sånn grovt sett korresponderer med prisen og med mørheten.

Mørt kjøtt er bra. Særlig hvis du har problemer med tennene.

Noen ganger lurer jeg på om folk er blitt møre i hodet. For kjøtt er mer enn bare tyggemotstand.

Jo mørere en stykningsdel er, jo mindre smak har den.

Smakens hierarki er omvendt av mørhetens.

Mest smak Derfor kan man godt hevde at det fineste kjøttet på hele kua verken er indre- eller ytrefilet. Det mest smakfulle stykket henger bak, og er stadig i aktivitet, for å vifte bort fluer, og svanse hit og dit.

De færreste tenker på oksehalen som noe mer enn et vagt minne om en altfor salt suppe på boks.

Men tilbereder du den hele halen på rett vis, får du en oksesteik som er helt motsatt av et stykke indrefilet eller en roastbiff.

Det er ikke et spor av rosa igjen, bare kjøtt med masse smak, som på magisk vis - lav temperatur over lang tid - er blitt så gjennomstekt at seigt er blitt til mørt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer