ENDETID: Oksehale er en delikatesse med mye smak. Tilbered den så lenge at du kan plukke kjøttet fra hverandre. Foto: METTE RANDEM
ENDETID: Oksehale er en delikatesse med mye smak. Tilbered den så lenge at du kan plukke kjøttet fra hverandre. Foto: METTE RANDEMVis mer

Det fineste på kua henger bak

Indrefilet smaker lite sammenliknet med oksehale.

• Flere matsaker på db.no/mat
Sett opp en oversikt over hva som er det fineste kjøttet, og de fleste vil svare at indrefileten troner på toppen, at ytrefileten kommer etter, og så videre nedover kjøttets alminnelige hierarki, som sånn grovt sett korresponderer med prisen og med mørheten.

Mørt kjøtt er bra. Særlig hvis du har problemer med tennene.

Noen ganger lurer jeg på om folk er blitt møre i hodet. For kjøtt er mer enn bare tyggemotstand.

Jo mørere en stykningsdel er, jo mindre smak har den.

Smakens hierarki er omvendt av mørhetens.

Mest smak Derfor kan man godt hevde at det fineste kjøttet på hele kua verken er indre- eller ytrefilet. Det mest smakfulle stykket henger bak, og er stadig i aktivitet, for å vifte bort fluer, og svanse hit og dit.

De færreste tenker på oksehalen som noe mer enn et vagt minne om en altfor salt suppe på boks.

Men tilbereder du den hele halen på rett vis, får du en oksesteik som er helt motsatt av et stykke indrefilet eller en roastbiff.

SVART MAGI: Ingen grunn til å se mørkt på det, selv om resultatet ser slik ut. Mer smakfullt kjøtt skal du lete lenge etter. Foto: METTE RANDEM
SVART MAGI: Ingen grunn til å se mørkt på det, selv om resultatet ser slik ut. Mer smakfullt kjøtt skal du lete lenge etter. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Det er ikke et spor av rosa igjen, bare kjøtt med masse smak, som på magisk vis - lav temperatur over lang tid - er blitt så gjennomstekt at seigt er blitt til mørt.

Jeg serverer hele den bakte halen, så det bare er å plukke av kjøttet til kun knoklene er igjen.

SMAKSBOMBE: En hel oksehale er en praktfull ting, mener Andreas Viestad.Foto: METTE RANDEM
SMAKSBOMBE: En hel oksehale er en praktfull ting, mener Andreas Viestad.Foto: METTE RANDEM Vis mer