Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Det finnes ett navn som enda ikke er tatt i bruk

Nå gjør vi som i Hollywood: Gir barna våre blomsternavn.

BLOMSTERNAVN: Få barn er så kjent som datteren til Tom Cruise og Katie Holmes. Suri betyr "rød rose" på persisk. Foto: STELLA PICTURES
BLOMSTERNAVN: Få barn er så kjent som datteren til Tom Cruise og Katie Holmes. Suri betyr "rød rose" på persisk. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

Roser er røde, fioler er blå, mange lar barna sine blomsternavn få.

Rose, Linnea og Viola. Jenter har i lang tid blitt tildelt blomsternavn. Slike navn er en trend som brer seg. Ifølge navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen, er det slett ikke utenkelig at vi er "inspirert" av land som USA.

Spesielt i Hollywood er disse blomsterbarna populære som aldri før.

Det tidligere ekteparet Tom Cruise og Katie Holmes er blant de som har latt seg inspirere av søte blomster når datteren deres skulle få navn. Suri betyr nemlig "rød rose" på persisk.

BLOMSTERNAVN: Rebecca Romijn og Jerry O'Connell ble inspirert av blomsterriket når de skulle finne navn til en av tvillingene deres, Charlie Tamara Tulip. foto: STELLAPICTURES.COM
BLOMSTERNAVN: Rebecca Romijn og Jerry O'Connell ble inspirert av blomsterriket når de skulle finne navn til en av tvillingene deres, Charlie Tamara Tulip. foto: STELLAPICTURES.COM Vis mer

Noen andre som også har kastet seg på den blomstrende navnebølgen er Rebecca Romijn og Jerry O'Connell. Sammen har de to tvillingdøtre, hvorav hun ene har fått navnet Charlie Tamara Tulip.

50 blomsternavn Professor i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø, Gulbrand Alhaug, opplyser til Foreldre & Barn at det i Norge er brukt cirka 50 blomsternavn. Det vil si fornavn som viser til blomster.

- De aller fleste av disse er jentenavn, forteller Alhaug til Foreldre & Barn. Han har også har skrevet boken "10 001 navn. Norsk fornamnleksikon".

Også for gutta Selv om det er flest jenter som blir oppkalt etter blomster, er det ifølge navneforsker ved Universitetet i Bergen, Ivar Utne, også et par alternativer for det motsatte kjønn.

• Birk (har også andre betydninger) • Timian Blomstrende navn Blomsternavn har også hatt en oppblomstring de siste årene, og her er det mange å velge mellom. Linnea (3228 norske kvinner heter dette), Iris (1332 norske kvinner heter dette) og Isolde (41 norske kvinner heter dette) er bare noen av mulighetene.

Sjelden perle Ønsker du et sjeldent blomsternavn til barnet ditt, har professor Alhaug et godt tips.

Et blomsternavn som foreløpig ikke er tatt i bruk er Spirea.

Navneforsker Utne har også flere forslag til sjeldne blomsternavn.

BLOMSTERNAVN: Meg Ryan ville gjøre det klinkende klart at hun hadde ekte tusenfryd i tankene da hun ga navnet Daisy True til sin adoptivdatter. foto: STELLAPICTURES.COM
BLOMSTERNAVN: Meg Ryan ville gjøre det klinkende klart at hun hadde ekte tusenfryd i tankene da hun ga navnet Daisy True til sin adoptivdatter. foto: STELLAPICTURES.COM Vis mer

- Symra, Symre, Fiola, Viola, Flora, Florina, og Jacinta for jenter.

- Hortensia, Hortense, Begonia, Blomma og Hyasint føles kanskje litt lange og spesielle, men kan jo brukes som andre fornavn.

- Florin, og Floris for gutter, og Timian som er en krydderplante, opplyser Utne.

Du kan og prøve vår populære Navnekarusell som ikke bare hjelper deg å finne drømmenavnet, men også betydningen av det.

Les også:
Navnene ingen andre barn har
Har du øst- eller vestkantnavn
10 kriterier for å velge riktig navn
Så mye betyr barnetrygden

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media