- Det finnes ikke morgengretne barn

Det er bare en ting som virkelig hjelper hvis ungene er sure om morgenen.

SUR OM MORGENEN? Årsaken er for lite søvn, sier søvnlegene. Foto: Thinkstockphotos.com
SUR OM MORGENEN? Årsaken er for lite søvn, sier søvnlegene. Foto: Thinkstockphotos.comVis mer

Han tramper inn på kjøkkenet, nekter å ta på seg de «dumme» klærne, og skal hvert fall ikke ha gulost på brødskiva.

Hvorfor har det seg slik at barnet ditt kan bli et aldri så lite monster så snart bena er plassert på gulvet om morgenen? Morgengetten, sa du? Eller er barna egentlig bare trøtte?

Vi foreldre skulle gjerne hatt 20 tips for å unngå morgenstress. Her er i alle fall tipsene for å unngå sure barn om morgenen.
Søvnmønsteret endres Ifølge barnelege Judy Owens ved Hasbro Children's Hospital, skjer det markante endringer i barnas søvnmønster som gjør at antall timer nattesøvn reduseres. Hun forteller til den engelske nettsiden Parenting.com at det er rundt skole- og pubertetsalder at endringene blir tydelige.

- Barnet opplever å bli senere trøtt enn det han er vant til, og sovner dermed senere om kvelden. Dette bidrar til at han sover mindre om natta og men våkner likevel til den vante tiden om morgenen, sier Owens.

Søvnmangel gjør barna aggressive, ifølge eksperter.
Viser seg i skolealder - Ved skolealder og spesielt rundt puberteten kommer ofte morgengrettenheten fram, kan søvnterapeut Caroline Teigen bekrefte. Hun mener i likhet med Judy Owens at dette henger sammen med at barn i skolealder og tenåringer ikke får nok søvn i ukedagene. Og hun er ikke den eneste som er inne på det samme:

- Rundt seks til åtteårsalder er det mye som skjer. Barna kan få nye tanker og ligge og gruble mye, noe som gjør at de kan ligge lenge utover kvelden før de får sove, sier søvnnekspert Karin Naphaug som har skrevet boka Sov godt - søvnoppskrifter for barn 0-8 år.

Når står du opp, når vekker du barnet og når går du ut av døren? lurer foreldre på i vårt forum barnimagen.

- Blir mer B-mennesker Søvnlege og professor Bjørn Bjorvatn ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer mener også at det spesielt er i overgangen til puberteten, at døgnrytmen og søvnen forsinkes.

- Ungdommer blir mer B-mennesker. De er våken om kvelden og natten og sover langt utover dagen. Legg barnet tidligere hvis det viser tegn til søvnunderskudd,sier Bjorvatn til Foreldre.no.

Han understreker at lite søvn påvirker både konsentrasjon og hukommelse, noe som kan føre med seg lærevansker og dårlige karakterer i skolen.

Kan skyldes andre ting - Barn som har sovet for lite blir naturlig nok grinete. Men også andre ting kan spille inn, sier Bjorvatn videre til Foreldre.no

- Kanskje morgengrettenheten også kan være det at barnet ikke får viljen sin? Eller kanskje barnet ditt er et B-menneske? Her spiller døgnrytmepreferansene inn, sier søvnlegen og forklarer videre at et B-menneske ofte er grettent om morgenen på grunn av døgnrytmen, selv om søvnlengden kan være lang nok. Men barn er oftest A-mennesker, ifølge professoren.
Barn er forskjellig Men barn er tross alt også forskjellige, mener Caroline Teigen som driver rådgivningstjenesten Sovehjelp.no

VIL IKKE STÅ OPP: Vanskelig å få barnet opp om morgenen? Skolebarn trenger minst 10 timers søvn per natt. FOTO: Thinkstockphotos.com
VIL IKKE STÅ OPP: Vanskelig å få barnet opp om morgenen? Skolebarn trenger minst 10 timers søvn per natt. FOTO: Thinkstockphotos.com Vis mer

- Noen liker ro og stillhet om morgenen, mens andre våkner opp og er helt motsatt - akkurat som oss voksne. Det er lurt å akseptere disse forskjellene, sier hun.

Søvnterapeuten forteller videre til foreldre.no at hun har enda til gode å møte små barn som er morgengretne - hvis de har sovet nok, poengterer hun.

- Har barnet sovet for lite, er det ikke rart at de er trette. Men er dette morgengrettenhet? Jeg tror ikke det. Dette er barn som ikke er uthvilt, mener søvnterapeuten.
Lærer av foreldrene - Ikke minst kan det å være gretten om morgenen læres av foreldrene. Dersom foreldrene har en avvisende atferd om morgenen, kan barnet kopiere denne. Men hvis barnet er i dårlig humør selv når vi voksne har lagt til rette for at alt skal være hyggelig og fint om morgenen, bør man kanskje se om problemet kommer fra et annet sted, sier Teigen.

Les også:

Sjekk om barnet ditt sover for lite

Så lenge skal barna sove - søvnråd 0-6 år

Slik får du morgenfuglene til å sove lenger

Overtrøtte barn våkner tidlig i helgen.

STRESSET: Barn som ikke vil noenting om morgenen er et stressmoment. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com
STRESSET: Barn som ikke vil noenting om morgenen er et stressmoment. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.