FÅ NAVNET KORREKT: Dersom det viser seg å være feil i billetten, selv om det bare er en liten skrivefeil i navnet, er det vanlig å måtte betale for å rette det opp, forteller Dagbladets reiseekspert, Elise Marie Korsvik fra Forbrukerrådet. Illustrasjonsfoto: COLORBOX
FÅ NAVNET KORREKT: Dersom det viser seg å være feil i billetten, selv om det bare er en liten skrivefeil i navnet, er det vanlig å måtte betale for å rette det opp, forteller Dagbladets reiseekspert, Elise Marie Korsvik fra Forbrukerrådet. Illustrasjonsfoto: COLORBOXVis mer

- Det føles som å bli svindlet, er det virkelig lovlig?

Navnet på flybilletten hadde én bokstav for mye.

(Dagbladet): • Send inn spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Bestiller du oftest reisene på nettet? Da må du huske at det kan bli dyrt om du registrerer navnet ditt feil.

I en e-post til Dagbladets reiseeksperter, forteller en leser om en episode der han kjøpte en flybillett til USA for en venn via et reisebyrå på internett.

Deretter viste det seg at enten han eller byrået hadde registrert etternavnet med en bokstav for mye:

- Jeg kontaktet derfor byrået for å påpeke feilen på flybilletten, skriver han.

Måtte kjøpe ny Han fikk svar pr. mail om at navnet på flybilletten måtte være 100 prosent korrekt ellers kunne man bli nektet ombordstigning. Samtidig fikk han vite at det ikke var mulig å endre den aktuelle billetten. 

Alternativet var å kjøpe ny billett, men prisen hadde nå steget.

- Det føles nesten som å bli svindlet. Et rimelig gebyr i straff kunne jeg akseptert om det var jeg som hadde gjort feilen. Er denne praksisen virkelig lovlig? spør han.

Ditt ansvar Det er svært viktig at navn, også mellomnavn, på billetten er identisk med det som står i passet, forklarer Dagbladets reiseekspert, Elise Marie Korsvik fra Forbrukerrådet.

- Derfor må du forsikre deg om at du vet dette i forkant av bestillingen, sier hun.

For eksempel kan vedkommende ha endret navn etter å ha giftet seg. Er du usikker må du finne frem passet og ha det foran deg når du bestiller.

- Det er den reisende sitt ansvar at alle reisedokumenter, som pass, visum og så videre, er i orden før innsjekk på flyplassen, sier Korsvik.

Ditt eget reisebyrå Husk også at det ikke er nok å ha gyldig pass dersom passet har en skade.

Løse sider, rift og lignende, kan i verste fall gjøre at du blir avvist ved innsjekkingen, advarer Dagbladets reiseekspert.

Ved bestilling på nett er det du som har ansvaret for å legge inn de riktige opplysningene på billetten. Du er ditt eget reisebyrå i denne sammenheng, forklarer hun.

FORBRUKEREKSPERT: Elise Marie Korsvik er jurist og seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Hun sitter både i flyklagenemnda og pakkereisenemnda, og svarer på spørsmål om forbrukerrettigheter om alt som har med flyreiser og charterturer å gjøre. Korsvik kan også svarer på timeshare- og ferieklubbspørsmål, og alle andre forbrukerrelaterte spørsmål man må ha om reiser i utlandet. Foto HANS ARNE VEDLOG
FORBRUKEREKSPERT: Elise Marie Korsvik er jurist og seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Hun sitter både i flyklagenemnda og pakkereisenemnda, og svarer på spørsmål om forbrukerrettigheter om alt som har med flyreiser og charterturer å gjøre. Korsvik kan også svarer på timeshare- og ferieklubbspørsmål, og alle andre forbrukerrelaterte spørsmål man må ha om reiser i utlandet. Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Dersom det viser seg å være feil i billetten, selv om det bare er en liten skrivefeil i navnet, er det vanlig at man må betale for å rette det opp.

- Dette kan enten være et gebyr for endringen, eller som her at du måtte kjøpe ny billett. Det kan synes urimelig å måtte betale dyrt for dette, men det er ikke ulovlig, sier Korsvik. 

Feriehus i utlandet  Drømmer du om et feriehus i utlandet, men vet ikke helt hvordan du skal gå fram?

- Jeg ønsker å kjøpe leilighet i nærheten av Nesebar og ved Svartehavet, men har ikke noe kunnskap om regler for hvordan eiendoms- og leilighetsmarkedet fungerer, skriver Steinar i en e-post til Dagbladets reiseeksperter

Han vil gjerne vite hvordan beskatningen av leiligheter fungerer, hvor høy den er, hvilke typer skatter som forekommer, og om de skal betales til Bulgaria eller Norge.

Heftelser og svarte penger Steinar har også spørsmål om hva som skjer rundt gevinst eller tap ved salg, og hvordan skal man unngå omgang med svarte penger og fiktive avtaler.

Til slutt lurer han på hvordan han skal gå fram for å sjekke heftelser ved eiendommen:

- Og hva med dokumentavgift, tinglysingsgebyr, og hvordan skaffer jeg meg informasjon om reglene og forståelsen av disse? spør han.

Forskjell fra land til land Før du kjøper bolig i utlandet er det viktig at du vurderer grundig og forhører deg med fagfolk om ulike problemstillinger for de aktuelle landene, råder Elise Marie Korsvik.

- Bulgaria er et av de landene som er attraktive for nordmenn som vil kjøpe bolig i varmere strøk, og det er derfor flere som har spesialisert seg på dette markedet, sier hun.

Siden konkrete spørsmål besvares best av personer med kunnskap om kjøp av bolig i Bulgaria, bør Steinar i dette tilfelle søke bistand hos en advokat eller eiendomsmegler.

Kontakt forbundene - Bruk megler eller advokat som har stilt sikkerhet og som har bevilling. For spørsmål om aktuelle advokater, bør du kontakte Den norske advokatforening, sier Korsvik.

For informasjon om aktuelle eiendomsmeglere som har spesialisert seg på Bulgaria eller andre land, kan du ringe Norges eiendomsmeglerforbund.

Det kan i tillegg være aktuelt å ta kontakt med Forbruker Europa, som er Norges kontor i EU-nettverket.
 
- De gir råd og behandler eventuelle klager fra forbrukere over landegrensene, sier Dagbladets reiseekspert.

• Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.