Det første du legger merke til i Colombias hovedstad Bogota, er den spesielle lufta

Et opphold her kan sammenliknes med høydehustrening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BOGOTA (Dagbladet): Noe av det første du legger merke til i millionbyen, er den spesielle lufta. Byen rett og slett lukter godt, som en blanding av blomster og skog.

Det neste du oppdager er hvor tynn lufta er. Bogota ligger på cirka 2600 meters høyde.

Selv en middels sprek person peser ekstra mye etter noen trappetrinn.

Årsaken er at lufta i slike høyder inneholder vesentlig mindre oksygen enn nordmenn er vant til. Et opphold her kan sammenliknes med idrettsstjernenes høydehustrening.

Lokkes av undere Enda mindre oksygen er det i lufta oppe på byens tak. Fjellet Monserate rager drøyt 3100 meter opp i været.

De sprekeste går eller løper opp, men det finnes heldigvis både svevebane og «Fløibane» som gjør stedet tilgjengelig for de store massene.

På toppen kan du besøke kirkebygget Santuario de Monserate. Hit strømmer pilegrimer i hopetall, lokket av tallrike historier om at her foregår overnaturlige undere.

Var beryktet Både Bogota og Colombia opplever et kraftig turistmessig oppsving. Med en blodig historie helt opp til våre dager, har turistene heller valgt seg andre feriemål.

Helt til nå.

Situasjonen har i løpet av kort tid forbedret seg dramatisk i positiv retning. Synlig politi har bidratt sterkt til å få ned kriminaliteten.

Du skal ha beveget deg langt ut fra sentrum dersom du ikke har øyekontakt med representanter for politiet eller militæret.

Hovedregelen er å ha politi på hvert hjørne. Bokstavelig talt.

Colombia har tjenesteplikt i enten politiet eller hæren etter endt skolegang, og det er utetjeneste som teller.

Verdens beste Myndighetene bruker positiv medieomtale helt bevisst.

<strong>SENTRUM:</strong> Plaza de Bolivar er selve symbolet på sentrum i Bogota. Plassen med de spansk- og portugisiskinspirerte bygningene ble utropt som nasjonalmonument i 1994. Foto: EIVIND PEDERSEN
SENTRUM: Plaza de Bolivar er selve symbolet på sentrum i Bogota. Plassen med de spansk- og portugisiskinspirerte bygningene ble utropt som nasjonalmonument i 1994. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Colombiansk UD forteller gladelig at både CNN, BBC og Wall Street Journal har omtalt at ikke noe annet land har hatt raskere vekst i turismen enn Colombia.

BBC melder at den dramatiske turistøkningen ikke minst skyldes forbedringer i den offentlige sikkerheten, og at tidligere bekymringer om narkosmuglere og kidnappinger er i stor grad forsvunnet.

Rosinen i skrytepølsa er at den britiske allmennkringkasteren mener Colombia er en av verdens beste turistdestinasjoner.

Hyller Norge For to år siden hadde norske myndigheter en sentral rolle i fredsprosessen.

Det ble gitt i overkant av 85 millioner kroner til humanitære formål, demokratistøtte, menneskerettigheter, miljø- og fredsfremmende tiltak, fordelt på et tjuetalls organisasjoner og gjennom FN-systemet.

- Norge betyr uhyre mye i bestrebelsene for å skape fred i Colombia. Avtalen som vi nå har signert om en rettferdig fordeling av jord, er et viktig skritt på veien mot fred, sa FARC-forhandler, Andres Paris, i et eksklusivt intervju med Dagbladet i mai 2013.

I støpeskjeen Colombia er et nytt land i masseturismens perspektiv.

Mye av infrastrukturen mangler og er annerledes enn de fleste turistene er vant til fra andre populære attraksjoner. På den annen side er det kanskje nettopp denne uferdigheten som gjør landet så spennende.

Få land kan skryte av å ha strender mot to hav. Colombia har lange kystlinjer mot både Stillehavet og Det karibiske hav. Spesielt utpeker det karibiske området seg. Her er det stabilt godvær og varmt hele året.

Havnebyen Cartagena beskrives som en perle, og står for lengst på verdensarvlista. På grunn av sin strategisk viktige beliggenhet, ble byen i si tid utstyrt med enorme festningsanlegg.

I vår tid gir festningene et innblikk i hvordan innbyggerne levde for flere århundrer siden.

Romslig Selv med 48 millioner innbyggere, er det god plass i Colombia.

Landet er tre ganger større enn Norge og er rangert som verdens 26. største land. Offisielt bor det cirka sju millioner innbyggere i hovedstaden Bogota. Her er befolkningstettheten så stor at biltrafikken nesten tok kvelertak på byen.

Uten metro og andre effektive kollektive transportmetoder, ble myndighetene tvunget til handling.

I dag er det siste siffer på bilskiltet som avgjør hvilke dager du kan bruke bilen din i rushtida. I tillegg satses det på miljøvennlige busser; Transmileno.

<strong>POLITIHUND:</strong> Det står politifolk på nesten hvert gatehjørne i Bogota, men politihunden tar seg en velfortjent hvil. Foto: EIVIND PEDERSEN
POLITIHUND: Det står politifolk på nesten hvert gatehjørne i Bogota, men politihunden tar seg en velfortjent hvil. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Kjempelange leddbusser har fått egne traseer og her går det virkelig unna - bortsett fra rushtida da busstettheten er så høy at den skaper kø ved de 114 stasjonene langs de ni linjene. Likevel klarer systemet daglig å frakte 1,6 millioner passasjerer.

Farlig trafikk Trafikkulturen i Colombia er basert på at «bilen har alltid rett». Det betyr at fotgjengere har vikeplikt i enhver sammenheng.

Det uoversiktlige trafikkbildet kan leses direkte av på de skremmende høye ulykkesstatistikkene.

Det er derfor viktig å benytte de mest seriøse taxiselskapene, selv om de fleste bilene ikke har sikkerhetsbelte i baksetet fordi det ikke er påbudt.

Du skal heller aldri praie en taxi langs veien. Det er risikosport. Det fortelles tallrike historier om hvordan uvitende turister er blitt ranet i falske drosjebiler.

Nesten trygt På Utenriksdepartementets landsider påpekes det at de fleste reiser i Colombia skjer uten problemer, men det bør utvises forsiktighet, fordi det forekommer kamphandlinger i flere deler av landet.

- Det er likevel blitt mye tryggere for utlendinger å vandre rundt i Bogota og de andre store byene i Colombia, sier Hanne Henriksen, som i 25 år har arbeidet ved den norske ambassaden.

Hun understreker at det er viktig å holde en lav profil dersom du ser veldig norsk ut og i tillegg ikke kan snakke spansk.

<strong>LITT NORSK:</strong>  Arturo Sierra (56) bodde åtte år i Norge. Nå driver han norskundervisning i Colombia, der datteren Jessica (20) er en av elevene. Foto: EIVIND PEDERSEN
LITT NORSK: Arturo Sierra (56) bodde åtte år i Norge. Nå driver han norskundervisning i Colombia, der datteren Jessica (20) er en av elevene. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

- Da er det ikke smart å vifte med verdisaker, sier hun.

Spansk er viktig - Bogota er stort sett en sikker by å være i, så lenge du holder deg borte fra visse bydeler.

Det er viktig å kunne snakke spansk, siden det fremdeles ikke er så mange som snakker engelsk. 

Når du tar en taxi og ikke kan spansk, kan det godt skje at sjåføren tar en ekstra lang rute for å tjene mer, forteller Henriksen.

- Derfor bør du absolutt være sammen med lokalkjente eller få råd av dem. Jeg anbefaler også at turister tar fly innenlands, i stedet for buss, såframt det ikke dreier seg om en organisert og guidet tur, sier Henriksen.

Sunn fornuft Dagbladets Bogota-guide Arturo Sierra (56) bodde åtte år i Norge på 1980-tallet. Han trekker litt oppgitt på skuldrene av de forholdsvis strenge reiserådene fra både norske og amerikanske myndigheter.

- Hvis du bare bruker litt sunn fornuft, så tror jeg ikke Bogota og Colombia er spesielt farlig å besøke som turist. Jeg vet om strøk i Oslo som jeg heller ikke vil besøke etter mørkets frambrudd, sier han.

Sierra omtaler hjemlandet i varme ordelag.

<strong>VERK:</strong> Denne kirken i Bogota sentrum utmerker seg med sine overdådige utsmykning og vakre detaljer. Foto: EIVIND PEDERSEN
VERK: Denne kirken i Bogota sentrum utmerker seg med sine overdådige utsmykning og vakre detaljer. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

- Colombia er som en stor skattkiste. Landet vårt her alt du kan ønske deg. Vi har variert natur, det er rent, grønt og vi har et rikt dyreliv. Det går ikke an å kjede seg her. Dessuten er prisnivået svært rimelig, sett med norske øyne, sier han.

NB: NTB melder fredag ettermiddag at FARC-geriljaen i Colombia opphever sin ensidige våpenhvile etter at 26 av geriljaens soldater ble drept i luftangrep torsdag.

<strong>GULLET:</strong> På gullmuseet Museo del Oro i Bogota kan du betrakte flere titusen gjenstander som her en fellesnevner; de er laget i gull. Foto. EIVIND PEDERSEN
GULLET: På gullmuseet Museo del Oro i Bogota kan du betrakte flere titusen gjenstander som her en fellesnevner; de er laget i gull. Foto. EIVIND PEDERSEN Vis mer

FAKTA OM COLOMBIA:

• Republikk i det nordvestlige hjørnet av Sør-Amerika.

• Oppkalt etter oppdageren Christofer Columbus.

• Grenser mot: Ecuador, Peru, Brasil, Venezuela og Panama.

• Kystlinje mot Det karibiske hav og Stillehavet.

• Hovedstad: Bogota

• Offisielt språk: Spansk

• Store religioner: Katolikker og protestanter

• Valuta: 1 peso = 100 centavos - 1000 peso = cirka 3,15 NOK

• Landareal: 1 109 500 kvadratkilometer

• Innbyggere (2013): 48 321 405

OPPLEV BOGOTA

Reise hit:
• Fra Norge må du mellomlande underveis til Colombia.

• KLM, Lufthansa, Air France, Avianca, Iberia, TAP og British Airways, flyr alle nonstop fra Europa til Bogota

• Billettpris fra cirka 7000 kroner på økonomiklasse tur-retur.

Å bo:
Luksus:
• JW Marriott. Fra 2900 kroner pr. natt.
Calle 73 nr. 8-60.
Les mer: www.marriott.com

Boutique:
• EK Hotel. Fra 1600 kroner pr. natt.
Calle 90 nr. 11-13
Les mer: www.ekhoteles.com

Middels:
• Charleston Casa Medina. Fra 2150 kroner pr. natt.
Carrera 7 nr. 69 A-22
Les mer: www.fourseasons.com

• Radisson Royal. Fra 1750 kroner pr. natt.
Calle 113 nr. 7-65.
Les mer: www.radisson.com

Lavpris:
• Hotel Estelar La Fontana. Fra 1500 kroner pr. natt.
Av.127 nr. 15A-10
Les mer: wwww.hotelesestelar.com

Å spise:
• Harry Sasson
En av Colombias mest eksklusive restauranter.
Carrera 9 nr. 75-70.

• Matiz
Eksklusiv restaurant
Calle 95 nr. 11A-17
Les mer: http://matizrestaurante.com

• Casa Vieja
Moderat prisnivå.
Calle 70 nr. 6-23
Les mer: http://casavieja.com
 
• Juan Valdez
Lavpris.
Carrera 11A nr. 93 A-10
Les mer: www.juanvaldezcafe.com

Uteliv:
• Bogota ble i 2013 kåret til Unescos musikkby. Hele året arrangeres forskjellige festivaler - med musikk som spenner fra Beethoven til colombiansk folkemusikk; cumbia.

• Colombianerne går ikke av veien for en kveld på byen, og mange drar til nattklubbstrøket Zona T. La Villa, Carrera 14a nr. 83-56.
Les mer: www.lavillabogota.com

Prøv også:
• Bogota Beer Company
Carrera 5 nr. 71A.
Åpent daglig 12.30-01.00.
Les mer: http://bogotabeercompany.com

• Gaira Café Cumbia House
Svært populære restaurant og konsertsted.
Carrera 13 nr. 96-11.
Åpent tirsdag-søndag. Musikken starter klokka 20.30.
Les mer: http://gairacafe.co

• Andres Carne de Res
Grillrestaurant av det store slaget.
Calle 3 nr. 11A-56, Chia.  
Les mer: http://andrescarnederes.com

• Salto del Angel
Restaurant
Carrera 13 nr. 93A-45.
Les mer: http://saltodelangel.com

Shopping:
• Andino
Shoppingsenter med priser i øvre prissjikt.
Carrera 11 nr. 82-71.
Les mer: http://centroandino.com

• Hacienda de Santa Barbara
Shopping til moderate til høye priser.
Carrera 7 nr. 115-60.
Les mer: http://haciendasantabarbara.com

Attraksjoner:
• Museo del Oro - gullmuseet
Verdens største samling av gullarbeider, cirka 6000 av 55 000 gjenstander inngår i utstillingen. Høydepunktet er det fantastiske håndarbeidet av gullflåten som ble funnet i en kløft i 1969.
Carrera 6 og Calle 16.
Tirsdag-lørdag: klokka 09.00-18.00.
Søndager: klokka 10.00-16.00.
Les mer: www.banrepcultural.org

• International Emerald Museum
På smaragdmuseet kan du besøke en ekte gruvetunnel og se hvordan edelstenene har ligget i millioner av år i påvente av å bli funnet.
Museet rommer cirka 3000 smaragder. 60 prosent av verdens smaragder er funnet i Colombia.
Calle 16 nr. 6-66
Mandag-lørdag: klokka 10.00-18.00.
Les mer: www.museodelaesmeralda.com

• Cerro de Monserrate
På toppen av Bogotas velkjente utsiktspunkt på fjellet Monserrate, ligger denne katolske basilikaen. Pilegrimer i hopetall kommer hit for å se trefiguren fra 1650-tallet som viser Jesus som ligger på bakken med høyrehånda naglet til korset.
Carrera 2 Este nr. 21-48.
Mandag-lørdag: Klokka 12.00-23.00.
Søndager: Klokka 06.30-17.30.
Les mer: http://cerromonserrate.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer