Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

-Det går ingen fly fra Norge over Sibir, mens Aeroflot vel flyr over Norge 200 ganger i uka.

Bjørn Kjos er på offensiven i USA, og vil slåss om Sibir.

STADIG STØRRE: Administrerende direktør i flyselskapet Norwegian, Bjørn Kjos, redegjorde i går for selskapets planer om videre ekspansjon. Ambisjonene er skyhøye. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STADIG STØRRE: Administrerende direktør i flyselskapet Norwegian, Bjørn Kjos, redegjorde i går for selskapets planer om videre ekspansjon. Ambisjonene er skyhøye. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Flere amerikanske fagforeninger har saksøkt Obama-administrasjonen for tillatelsen selskapet har fått for å fly mellom USA og Europa.

Det tar Norwegian-sjef Bjørn Kjos med tilsynelatende stor ro.

- På bakgrunn av tidligere lignende søksmål, som er avvist, blir jeg litt overrasket om det i det hele tatt blir en sak. Og blir det det, har jeg ingen tro på at den fører fram, sier Kjos til Dagbladet.

- Er det noen som skaper arbeidsplasser i USA, som Trump jo vil, så er det oss, hehe, sa Kjos da han møtte pressen i hovedkvarteret på Fornebu og redegjorde for Norwegian-rikets tilstand.

Og nettopp USA er markedet der Norwegian for øyeblikket er mest på offensiven og ekspanderer hurtigst.

- Det kommer mange nye transatlantiske forbindelser allerede til sommeren, sier Kjos, som skal ansette 2000 nye medarbeidere i 2017, de fleste av dem nettopp i USA.

Drømmer om Kina

Men det er likevel til Asia han aller helst vil.

- Det asiatiske markedet har enormt potensiale, sier han og peker på både Kina, Japan og en rekke andre destinasjoner.

Men dit får han ikke fly, foreløpig i alle fall. Rettighetene til å fly over Sibir, som man må om man skal fra Skandinavia til Kina på økonomisk forsvarlig vis , er det SAS som sitter på, både i Norge, Sverige og Danmark, fordi de respektive regjeringene har villet det slik.

- Norge har gitt fra seg rettighetene til å fly over Russland til et utenlandsk selskap, tordner Kjos. Han henviser selvsagt til SAS, og påpeker at Norge ikke eier mer enn ti prosent av selskapet.

- Likevel går det ingen fly fra Norge over Sibir, mens Aeroflot vel flyr over Norge 200 ganger i uka, sier Kjos.

-Total galskap

Han mener norske myndigheter nå må ta til fornuft og gå i forhandlinger med russerne om å endre flytillatelsene over Sibir slik at Norwegian kan slippe til. I alle fall fra Norge, men gjerne fra resten av Skandinavia.

- Vi har fått beregnet at en slik tillatelse ville ført til at Norwegian hadde bidratt til 18 000 nye arbeidsplasser i Norge og en omsetningsvekst for landet på 18,3 milliarder kroner.

- Jeg mener det er den prisen Norge betaler for å la et utenlandsk selskap ha monopol på disse rettighetene, sier Kjos.

- Tenk deg da, hva vi kunne fått til med direkteruter fra Kina til Nord-Norge med nordlys-turister. Det har vi snakket om. Og tenk på Svalbard og det potensialet som ligger der, sier Norwegian-sjefen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling