HJELPE ANDRE: Solveig Lund lånte bort hybelen på Løkholmen i Sverige i hele sommer. Hun har selv erfart at behovet for hjelp er stort der ute, og oppfordrer alle til å tenke gjennom hva de kan gjøre for andre mennesker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HJELPE ANDRE: Solveig Lund lånte bort hybelen på Løkholmen i Sverige i hele sommer. Hun har selv erfart at behovet for hjelp er stort der ute, og oppfordrer alle til å tenke gjennom hva de kan gjøre for andre mennesker. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

-Det gjorde vondt å høre om alle som trengte en ferie, men ikke hadde råd

Solveig Lund (45) ble kontaktet av over 400 norske familier som bønnfalt om hjelp.

LØKHOLMEN (Dagbladet): Da Lund tidligere i sommer annonserte på Facebook at hun ønsket å låne ut hybelen sin på Løkholmen i Sverige gratis til en trengende familie, hadde hun aldri forventet å få så mange henvendelser.

-Mellom 400 og 500 mennesker har tatt kontakt. Mange har fryktelig triste historier å fortelle. Jeg hadde aldri tenkt at behovet for hjelp var så stort der ute, sier hun.

Ideen til å låne bort en del av eneboligen fikk hun fra familien på Jæren, som i juni la ut en annonse på Facebook der de ville låne bort huset og bilen sin. Siden har flere kastet seg på trenden med å gi bort en gratis ferie i sommer.

-Jeg syntes ideen var genial. Jeg husker jo selv hvor dårlig råd jeg hadde som småbarnsmor. Vi kunne aldri ta oss ferie, spiste middag hver dag hjemme hos moren min - og dro kanskje på badetur hvis det var bensin på bilen, sier hun.

Triste historier Solveig Lund og mannen eier en stor enebolig like over grensa til Sverige, en kort kjøretur fra Svinesundbrua. Huset ligger 1 kilometer fra sjøen. Fire sykler og en grillhytte med plass til 25 personer har de stilt til disposisjon til familiene som har gjestet hybelen i sommer.

-Jeg fikk massevis av hjerteskjærende henvendelser, mange historier var så triste at jeg fikk helt «ståpels». Det gjorde vondt å høre om alle som virkelig trengte en ferie, men ikke hadde råd eller mulighet, sier Lund.

Valget falt på tre barnefamilier. I den ene hadde en mor som slet økonomisk, et sterkt ønske om noen dagers rekreasjon sammen med ungene sine.

TRENGENDE FAMILIER: Solveig Lunds tre døtre er voksne og har alle flyttet hjemmefra. Hybelen står derfor tom hele året. Heretter vil hun låne den bort til trengende familier i alle ferier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRENGENDE FAMILIER: Solveig Lunds tre døtre er voksne og har alle flyttet hjemmefra. Hybelen står derfor tom hele året. Heretter vil hun låne den bort til trengende familier i alle ferier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I den andre familien drømte mor og far med to små barn om å dra på teltur, men de hadde ikke råd til å kjøpe seg telt. 

-Jeg ble også veldig rørt av en far som hadde vært utsatt for en bilulykke. Han hadde nylig vært gjennom skilsmisse, men hadde ikke mulighet til å ta med seg sin sju år gamle sønn på ferie. Han drømte om at de to alene skulle få være sammen, fiske, kose seg og gjøre typiske gutteting sammen. Han skrev at han forgudet sønnen over alt på jord. Jeg smeltet helt, sier hun.

-Seinere ble jeg kontaktet at en 13 år gammel jente som fortalte at pappaen hennes hadde dødd da hun var fire år. Siden hadde ikke familien vært på ferie. Jeg bestemte meg for å låne bort hybelen en uke til, slik at hun og søsknene kunne få seg en ferie her.

Bet tenna sammen Hun har selv opplevd hvor tøft det kan være å ha dårlig råd, og ikke ha mulighet til å gjøre det hun hadde lyst til og behov for.

Da Solveig Lund var 20 år, ble hun mor for første gang. Datteren ble født hjerneskadet.

- Tina var fryktelig mye syk. Hun hadde jevnlige epilepsianfall, mistet både synet og hørselen. Jeg kunne selvsagt ikke gå tilbake i jobb, forteller 45-åringen.

Lund havnet på Nav, som sørget for at hun fikk fullført videregående skole.

- Selv om de andre elevene var eldre enn meg og jeg følte meg litt annerledes, bet jeg tenna sammen og jobbet hardt med skolearbeidet. Siste året på skolen ble jeg gravid igjen, men klarte heldigvis å fullføre, skolegangen, sier hun.

Satser på mennesker Da den mellomste datteren var tre måneder gammel, begynte Lund å jobbe.

-Jeg fikk et bra tilbud fra Statoil som jeg ikke kunne si nei til. Jeg startet på gulvet og jobbet meg oppover, sier hun.

Etter hvert ble hun daglig leder ved Statoil i Ski, og i 2007 kjøpte Lund sin egen stasjon. To år etter kjøpte hun sin andre Statoil-stasjon i Østfold.

-Jeg var blitt tryggere i «gamet» og følte at det var på tide å satse for meg selv.

Fordi hun selv hadde en tøff start på voksenlivet, har hun valgt å satse på mennesker hun møter på sin vei. For få dager siden ansatte hun en 19 år gammel kvinne som levde på penger fra Nav og hadde klart seg på egen hånd fra hun var 16.

-Jeg ble trodd på da jeg var i en vanskelig livssituasjon, så da må jo jeg ha tro på andre. Da økonomien ble bedre sverget jeg på at jeg alltid skulle hjelpe trengende,sier trebarnsmoren.

Mange er bekymret Unicef Norge har så langt i sommer fått mange henvendelser fra voksne, og også noen barn, som opplever at ferietida forsterker det som fra før er vanskelig.

Mange ser med stor bekymring på hvordan de skal komme seg igjennom ferien uten å ha noen å være sammen med - eller uten penger til å finne på noe sammen med familien.

-Vi har fått spørsmål om alt fra hjelp til innsamling av flasker, utlån av telt, hytter, bil eller kano, slik at de kan få gjort noe hyggelig sammen med familien sin. Og vi ser at de som har annonsert på Feriesentralen at de har noe å gi eller låne bort, er blitt nedrent av henvendelser, sier fagansvarlig Kristin Oudmayer.

Hun er sterkt preget av mange av historiene hun har hørt.

-Flere av dem vi har vært i kontakt med, har tidligere levd gode liv med en grei økonomi, men har som følge av ulykker som har ført til funksjonshemming, alvorlig sykdom eller oppsigelse av jobb, fått livet snudd på hodet. En viktig påminnelse om at selv om denne sommeren er god for de fleste av oss, så kan den neste se annerledes ut - og plutselig er det du selv som trenger at andre stiller opp.

-Skal lite til Solveig Lund vurderer nå å låne ut hybelen sin i alle ferier året rundt. Hun oppfordrer andre til å tenke gjennom hva de kan gjøre for å hjelpe andre.

- Det skal så lite til for å hjelpe noen som trenger det - og behovet er åpenbart veldig stort. Mange sitter med en hytte eller campingvogn som de ikke har bruk for åtte uker hver sommer, sier hun.

Selv eier hun en leilighet i Spania som de ansatte ved Statoil-stasjonene hennes får leie for en billig penge - bare nok til å dekke strømkostnadene.

Penger har Østfold-kvinnen aldri vært opptatt av.

-Så lenge jeg tjener nok til smør på brødskiva, har jeg det bra. Jeg kommer aldri til å bli millionær - men det må jo være kjedelig å alltid kunne kjøpe seg akkurat det man ønsker seg. Da trenger du ikke jobbe for noe lenger, sier Lund.

STOR PÅGANG:  Unicef Norge har hatt mange henvendelser fra familier som synes det er vanskelig i ferietida. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
STOR PÅGANG: Unicef Norge har hatt mange henvendelser fra familier som synes det er vanskelig i ferietida. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer