Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Det han så fra dette vinduet var med på å skape suget mot den store verden

Ble verdenskjent oppdager og sikret Norges første Oscar.

THOR HEYERDAHLS BARNEROM: Barnerommet med den flotte utsikten er det største soverommet i huset. Det hadde nok ikke blitt brukt som barnerom i dag, men heller vært foreldrenes soverom, forteller prosjektleder for huset Gillian Hockly. Foto: ROGER BRENDHAGEN
THOR HEYERDAHLS BARNEROM: Barnerommet med den flotte utsikten er det største soverommet i huset. Det hadde nok ikke blitt brukt som barnerom i dag, men heller vært foreldrenes soverom, forteller prosjektleder for huset Gillian Hockly. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

LARVIK (Dagbladet): - Her ser du rett til havs. Mange sier at utsikten herfra var med på å skapet suget mot den store verden, sier leder i Larvik historielag, Arnfinn Løvaas.

I Steingata 7 i Larvik ligger et staselig hvitt trehus. Gjerdet inn til eiendommen er høyt, og fram til i dag har de færreste hatt mulighet til å ta den solrike hagen som går over tre plan, i nærmere øyesyn.

UTSIKT: Steingata 7 i Larvik er et staselig hvitt trehus med utsikt til Larviksfjorden og det åpne havet. Foto: ROGER BRENDHAGEN
UTSIKT: Steingata 7 i Larvik er et staselig hvitt trehus med utsikt til Larviksfjorden og det åpne havet. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Bak portene vokste en av Norges mest kjente menn opp. Dette er Thor Heyerdahls barndomshjem.

Verdenskjent Oppdageren hadde ifølge Løvaas en heller lukket oppvekst i Larvik:

- Han slapp ikke ut av denne hagen de første barneåra. Han hadde en hund og to geiter som bestekompiser fram til han begynte på skolen. Mora mente geitemelk var best, sier han.

Som voksen skulle etnografen og zoologen bli en verdensmann kjent for en rekke oppdagelser og ekspedisjoner.

SPESIALDESIGN: Glasset over inngangsdøra er spesialdesignet til huset, forteller leder av Larvik historielag Arnfinn Løvaas. Ser du nøye etter oppdager du initialene T.H.   Foto: ROGER BRENDHAGEN
SPESIALDESIGN: Glasset over inngangsdøra er spesialdesignet til huset, forteller leder av Larvik historielag Arnfinn Løvaas. Ser du nøye etter oppdager du initialene T.H. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Deriblant ferden over Stillehavet på balsatreflåten Kon-Tiki i 1947, og senere med sivbåtene Ra I og Ra II over Atlanteren, og Tigris for å bevise handelsrutene sjøveien i Persia- og Omanbukta.

Dokumentaren om Kon-Tiki ga Heyerdahl Norges første Oscar i 1951, for beste dokumentarfilm.

Rom med utsikt Thor Heyerdahl ble født 6. oktober 1914, og bodde i Steingata 7 fram til han var ferdig med gymnaset i 1933.

- Barnerommet med den flotte utsikten er det største soverommet i huset. Det hadde nok ikke blitt brukt som barnerom i dag, men heller vært foreldrenes soverom, sier Gillian Hockly.

THOR HEYERDAHL: Her er eventyreren avbildet i forbindelse med 50-årsjubileet for Kon-Tiki-ferden.  Arkivfoto: ODD WENTZEL
THOR HEYERDAHL: Her er eventyreren avbildet i forbindelse med 50-årsjubileet for Kon-Tiki-ferden. Arkivfoto: ODD WENTZEL Vis mer

Hun har ledet prosjektet med å få huset i stand etter at kommunen kjøpte eiendommen i 2007.

Da Thor Heyerdahl senior døde i 1957 ble det nemlig solgt, og fram til det ble kjøpt av kommunen var huset i privat eie.

Barneårene Målet er å få huset og hagen så identisk som mulig som da Heyerdahl vokste opp. I sommer kan du oppleve en miniutstilling om Heyerdahls liv og ekspedisjoner her.

Hver torsdag er det gratis omvisning. Eller du kan ringe og bestille. På omvisningen er det fokus på Thor Heyerdahls liv som ung:

KON-TIKI-2012: Skuespillerne Agnes Kittelsen og Pål Sverre Vadheim Hagen, spiller Liv og Thor Heyerdahl i filmen Kon-Tiki som har kinopremiere 24. august 2012. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN
KON-TIKI-2012: Skuespillerne Agnes Kittelsen og Pål Sverre Vadheim Hagen, spiller Liv og Thor Heyerdahl i filmen Kon-Tiki som har kinopremiere 24. august 2012. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN Vis mer

- Alle vet hva han gjorde etterpå, sier Hockly.

Attpåklatt og «enebarn» Thor Heyerdahl bodde her sammen med mora Alison, faren som også het Thor, og halvsøstera Ingerid. Både mora og faren var spesielle personligheter, forteller Løvaas.

Mora Alison Lyng hadde vært gift to ganger tidligere. Hun var i Lyng-familien fra Trondheim, og tidligere statsminister og utenriksminister John Lyng, var Thor Heyerdahls fetter.

Alison Lyng giftet seg Thor Heyerdahls far i 1912. Han var da disponent ved Vestfold bryggeri og mineralvannfabrikk.

Hun hadde sju barn fra før, men foruten den ene datteren på ti år, ble resten igjen i Trondheim.

Thor Heyerdahl senior på sin side hadde også fire barn fra sitt forrige ekteskap. De ble igjen hos hans første kone i Tyskland da han flyttet til Larvik.

Darwinist Da minstemann Thor ble født var hun 42 år mens Thor Heyerdahl senior var 45.

Faren var en driftig kar, selskapsløve, lagde bryggeriavis og var en ressurs for Larvik.

PÆRETREET: Thor Heyerdahl skal selv ha plantet gråpæretreet som i dag kaster skygger inn på det gamle soverommet hans i andre etasje. Foto: ROGER BRENDHAGEN
PÆRETREET: Thor Heyerdahl skal selv ha plantet gråpæretreet som i dag kaster skygger inn på det gamle soverommet hans i andre etasje. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Alison Lyng på sin side var kjent for sin kunstneriske ferdigheter og kunsthistorisk interesse. Hun var blant annet med å stifte Larvik museumsforening.

- Mora var snill men streng, sier Løvaas.

Det som skulle prege barndommen til sønnen var at hun selv hadde blitt fullstendig oppslukt av darwinismen da hun gikk på kostskole i England i tenåra.

- Hun trodde på darwinismen til de grader. Faren var religiøs, men Alison stoppet forsøkene hans på be aftenbønn med Thor. Også lærerne på skolen fikk beskjed om ikke å drive vranglære, humrer historielagslederen.

Fag- og sakprosa Faren tapte kampen, og mora sto for nesten all oppdragelsen fram til gymnaset.

SATT I STAND: Det er gjort forandringer i huset siden Heyerdahl-familien bodde her, men så langt det lar seg gjøre skal huset tilbakeføres til slik det en gang var. Foto: ROGER BRENDHAGEN
SATT I STAND: Det er gjort forandringer i huset siden Heyerdahl-familien bodde her, men så langt det lar seg gjøre skal huset tilbakeføres til slik det en gang var. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

- Thor Heyerdahl ble utestengt fra barnelitteratur. Følelser var ikke viktig, noe annet var det med det rasjonelle. Som liten var det fag- og sakprosa han ble foret med av mora, sier Løvaas.

Kjeld-Willy Hansen skriver i boka «Thor Heyerdahl og Larvik», at mora både idoliserte og forsøkte å forme sønnen i sitt bilde.

«Dyrenes hus» I skjulet i hagen i Steigata 7 hadde Thor Heyerdahl sitt egne lille zoologiske museum.

Ifølge Kjeld-Willy Hansen, ble det kalt «Dyrenes hus», og her samlet den unge Heyerdahl insekter, konkylier, tørkede sjødyr, og ferskvannskryp.

STUA: Bøkene i bokhyllene i stua er en gave fra Thor Heyerdahl instituttet. Bildene på veggene er lånt ut av Larvik kunstforening, som mora i sin tid var med på å stifte. Foto: ROGER BRENDHAGEN
STUA: Bøkene i bokhyllene i stua er en gave fra Thor Heyerdahl instituttet. Bildene på veggene er lånt ut av Larvik kunstforening, som mora i sin tid var med på å stifte. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

- I hagen hadde han også akvarier og terrarier - helt i morens ånd, sier Løvaas.

Etterhvert skal ryktene om samlingen spredd seg i lokalmiljøet, og barn fra andre steder i byen fikk slippe inn for å se.

Flyttet med sønnen Da Thor Heyerdahl flyttet til Oslo for å studere som 18-åring ble mora med, og hun flyttet aldri sammen med faren igjen.

- De ble separert, men aldri skilt, sier Gillian Hockly.

Og da sønnen giftet seg for første gang, ble mora med på lasset da han flyttet sammen med kona.

- Når du leser dagbøkene til Heyerdahls første kone Liv, kan det virke som at Alison var en vanskelig svigermor, smiler Hockly.

Gråpæretreet I dag er hagen er like interessant som huset, mener Hockly. Også denne skal etterhvert settes i stand til fordums prakt.

I 1997 besøkte Thor Heyerdahl huset for første gang siden det ble solgt.

- Da fortalte han at han husket han plantet gråpæretreet som i dag kaster skygger inn på det gamle soverommet hans i andre etasje, sier Løvaas.

Men ifølge boka til Kjeld-Willy Hansen, skal han også ha vært skuffet over at treet skygger for utsikten til havna i Larvik.

Åpner dørene Det er gjort forandringer i huset siden Heyerdahl-familien bodde her, men så langt det lar seg gjøre skal stilmessig tilbakeføres til riktig tidsepoke.

Bøkene som står i bokhyllene i stua er en gave fra Thor Heyerdahl instituttet, og bildene på veggene er lånt ut av Larvik kunstforening, som mora i sin tid var med på å stifte.

THOR HEYERDAHLS HAGE: I hagen som går over tre plan, hadde Thor Heyerdahl akvarier og terrarier - helt i morens ånd. Foto: ROGER BRENDHAGEN
THOR HEYERDAHLS HAGE: I hagen som går over tre plan, hadde Thor Heyerdahl akvarier og terrarier - helt i morens ånd. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Etter en forsiktig start i fjor sommer, er dette første sesong med ordentlig omvisning i huset.

- Bygningen har alltid vært skjermet, så det er nok mange i Larvik også som er nysgjerrige på hvordan det ser ut her, avslutter Løvaas.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media