- Det handler ikke om å spare penger, men om å øke friheten

Horder av nordmenn følger Tour de France i bobil.

MARKERER: Det er viktig å vise hvem man heier på, noe vi nordmenn er gode til, forteller Wenche og Vegard Sand Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK / DINSIDE.NO
MARKERER: Det er viktig å vise hvem man heier på, noe vi nordmenn er gode til, forteller Wenche og Vegard Sand Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK / DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Vakre tv-bilder, konkurransedyktige nordmenn, spektakulære hendelser og stort sett strålende vær. Langs løypene vaier det norske flagg i vinden og beviser at nordmenn har funnet veien til Frankrike.

Touren er en ideell ferie for alle som ønsker at ferien skal inneholde opplevelser, kultur, natur og spenning. Om kvelden er det gjerne det franske kjøkkenet som skal utforskes. Er det rart vi valfarter til Frankrike i juli?

- Vi får en ny fransk by hver dag, forteller Wenche og Vegard Sand, som i år deltar for første gang, og det med nyinnkjøpt bobil.

Bobilsalget tar av

Opplevelser i kø De reiste ned og tok imot sirkuset så snart syklistene kom over fra England, der starten på årets Tour fant sted. Vel inne i Frankrike hang de seg på.

- På vår første dag stod vi ved målgangen etter Lille og så at Alexander Kristoff var centimetere fra etappeseier, forteller Wenche Sand entusiastisk. Hun er likevel imponert over andreplassen.

Mindre spektakulært ble det ikke på deres andre dag, da de stod langs løypa i en småby rett før Arenberg-skogen. Kun metere fra der de stod gikk storfavoritten Chris Froome i bakken så det sang, og måtte der og da innse at Tour de France 2014 for hans del var over.

- I morgen reiser vi videre til Reims, hovedstaden i Champagne, forteller ekteparet Sand, der de regner med å få med seg litt boblevann.

Touren slanger seg videre ned gjennom Frankrike, og er innom både Rhone og Alsace, så en ferie som dette egner seg ypperlig dersom man har et snev av interesse for vin.

- Vi kommer antagelig til å hoppe av et sted sør i Frankrike, forteller paret, som tenker deretter å brekke over til Italia for mer sol og sommer. Og enda mer vin.

TETT PÅ: Selv om ikke Kristoff havnet på podiet, så er det flott å komme så nære alt som skjer, forteller Wenche Sand.  Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK / DINSIDE.NO
TETT PÅ: Selv om ikke Kristoff havnet på podiet, så er det flott å komme så nære alt som skjer, forteller Wenche Sand. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK / DINSIDE.NO Vis mer

På spørsmål om hva som er deres beste opplevelse til nå er de skjønt enige.

- Det må være da vi før en etappe kom til en liten landsby, hvor vi var de eneste utlendingene. Inne på den lokale pub?en fant vi husly for regnet, mens Tour de France rullet på tv?en. Alle drakk småglass med øl eller vin, og vi hang oss på. Da de som var kjent i området løp ut av lokalet var det bare å henge seg på. Tre minutter senere kom først heikopterne svevende, deretter alle rytterne. Mer direkte er det nesten ikke mulig å få det, for etter at syklistene hadde passert bar det inn for å se resten av etappen på skjermen igjen.

Verdens mest vanvittige bobil?

Friheten som frister Paret forteller at bobilen gir en enorm frihet. Noen steder er det nesten som om det opprettes egne små samfunn av bobilister for en natt eller to.

-Vi har truffet flust av andre nordmenn, franskmenn, italienere, ja til og med en amerikansk familie som hadde leid seg bobil for å følge turen, forteller de to.

Bobil med ekstra stor garasje

Kommer de til å gjøre dette igjen?

- Ingen ting er planlagt, men det frister til gjentagelse. Kanskje vi gjør som i år, ved å kombinere Touren med noe annet. Tre uker i strekk er mye, men bobilen gir jo friheten til å stå av en etappe dersom vi havner på et veldig hyggelig sted, eller å hoppe av og gå for noe annet, dersom det skulle bli et tema, forteller paret videre.

GODT SYNLIGE: Nordmenn som følger touren er på ingen måte usynlige. Her er det en gjeng som hyller TV2-teamet som kommenterer fra teltet.  Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK / DINSIDE.NO
GODT SYNLIGE: Nordmenn som følger touren er på ingen måte usynlige. Her er det en gjeng som hyller TV2-teamet som kommenterer fra teltet. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK / DINSIDE.NO Vis mer

I bobilen har de det meste for å være selvberget. Kjøkken, vann, varme, bad med dusj og toalett, og større seng enn de har hjemme.

- Vi kunne fått mange hotelldøgn for prisen av en bobil, men det handler ikke om å spare penger, men å øke friheten, sier Vegard Sand, som forteller at de har brukt bobilen nesten hver eneste helg siden de fikk den i våres.

Det er også et poeng at de har med seg hunden Kasper, noe som er problemfritt med bobil. Skulle de bodd på hotell, eller i verste fall reist med fly, så ville utfordringene vært langt større.

Camping eller glamping?

Paret valgte å bytte stort hus med mange forpliktelser med nytt rekkehus for å frigjøre mer tid. Dermed kan de låse døra og starte bobilen så snart de har en ledig stund. De er likevel ikke ferske campere, etter å ha hatt stasjonær campingvogn i fjorten år. Allerede dengang var de klar på at det egentlig var bobil de ville ha, og nå er den realisert. Bilen importerte de fra Tyskland selv, etter å ha sett hvor mye det var å spare.

Til nå har de kjørt rundt 200 mil, og er ikke overrasket om det blir 500 innen de er hjemme. Nå har de fortsatt to og en halv uke ferie igjen, og før de forlater Tour de France-sirkuset håper de å få med seg en etappeseier for Alexander Kristoff.

- Det ville vært prikken over i-en, avslutter de to.

MANGLER INGEN TING: En ny bobil mangler ingen ting. Alle fasiliteter er på plass, forteller Sand, som stortrives i sin nye bobil. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK / DINSIDE.NO
MANGLER INGEN TING: En ny bobil mangler ingen ting. Alle fasiliteter er på plass, forteller Sand, som stortrives i sin nye bobil. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK / DINSIDE.NO Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer