Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Flysikkerhet

Det har aldri vært så trygt å fly som i 2017

Laveste antall drepte siden 1946.

GODE TALL: Sivil luftfart øker for hvert år. Likevel går antall ulykker ned. Foto: NTB Scanpix
GODE TALL: Sivil luftfart øker for hvert år. Likevel går antall ulykker ned. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fjoråret var det tryggeste i den sivile luftfartens historie siden innføringen av ulykkesstatistikk i 1946, viser tall fra luftfartsindustrien.

Til sammen 44 liv gikk tapt i ti sivile luftfartsulykker i fjor, ifølge en rapport som Aviation Safety Network la fram mandag.

– Året 2017 ble det tryggeste noensinne for kommersiell luftfart, heter det i ASNs rapport.

16 ulykker

Til sammenligning registrerte ASN 16 ulykker og til sammen 303 omkomne i sivile luftfartsulykker i 2016.

FÅ ULYKKER: Tolv personer mistet livet da et fly styrtet i Costa Rica nyttårsaften. Men 2017 var preget av svært få sivile flyulykker og rekordfå liv gikk tapt, viser statistikk. Foto: AP / NTB scanpix
FÅ ULYKKER: Tolv personer mistet livet da et fly styrtet i Costa Rica nyttårsaften. Men 2017 var preget av svært få sivile flyulykker og rekordfå liv gikk tapt, viser statistikk. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Men ASN understreker at det uansett er grunn til å være bekymret for sikkerheten i tiden som kommer. ASN begrunner advarselen med at stadig flere passasjerer har med seg elektroniske gjenstander som inneholder litium-ion-batterier som kan eksplodere og ta fyr om bord.

Usedvanlig bra år

Rådgivningsselskapet To70 har i en egen rapport som oppsummerer 2017, gjort et poeng ut av at ikke et eneste større flyselskap har vært involvert i flystyrter i løpet som gikk. Fjoråret var enda et usedvanlig bra år for den sivile luftfartssikkerheten, heter det i To70s rapport.

– Luftfartstrafikken økte med 3 prosent fra 2016 til 2017. Til tross for det er det nå tryggere enn noensinne å fly. Risikoen for å miste livet i en flyulykke er nå én per 16 million, uttaler forsker Adrian Young.

Ulykker som omhandler militærfly, inkludert militære transportfly, er ikke medregnet i statistikken.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!