Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Det hjelper ikke å sitte på rumpa og tro at det detter flinke kokker ned fra himmelen!

Tom Victor Gausdal og kokkekollektivet Lava ønsker å sette stopper for lærlingkrisen en gang for alle.

TAR INN FLERE LÆRLINGER: På Sentralen vil de ta inn seks lærlinger som får nyte godt av samarbeidet til kokkene bak kollektivet Lava. Foran: Kokk Christine Hjeltnes og Tom Victor Gausdal. I bakgrunnen: Stian Floer, Mads André Hansen og Even Ramsvik. Foto: ARNE V. HOEM
TAR INN FLERE LÆRLINGER: På Sentralen vil de ta inn seks lærlinger som får nyte godt av samarbeidet til kokkene bak kollektivet Lava. Foran: Kokk Christine Hjeltnes og Tom Victor Gausdal. I bakgrunnen: Stian Floer, Mads André Hansen og Even Ramsvik. Foto: ARNE V. HOEM Vis mer

Kokk og kokebokforfatter Tom Victor Gausdal kommer med en klar oppfordring for å løse bransjens problemer med å rekruttere kokker.

- Hvis flere seriøse steder tar opplæring av kokker på alvor, og ser gleden av å ha lærlinger, så tror jeg kokkekrisen vil avta ganske fort, sier han til Dagbladet.

- Når håndverkeryrker står for fall, så må man bare ta grep, det hjelper ikke å sitte på rumpa og tro at det detter flinke kokker ned fra himmelen!

Les ogsåTom Victor Gausdals bok «Kokkelære» ble årets kokebok 2015.

- Foreldre, elever, lærere og studieveiledere trenger å se at kokkeyrket er både profesjonelt og givende, sier han.

Øke rekrutteringen Den prisbelønte kokken har sammen med kollegene Even Ramsvik, Stian Floer og Anders Braathen startet kokkekollektivet Lava. De profilerte Oslo-baserte kokkene har god kjennskap og erfaring fra restaurantverden.

- Vi ønsker å drive trygge spisesteder som kan tilby en solid utdanning for fremtidige lærlinger, sier Gausdal.

Lavas første samarbeid er Oslo sentrums nye kultur- og innovasjonshus Sentralen.

- Tanken bak kollektivet er å gjøre det lettere å dra nytte av hverandre og den forskjellige kunnskapen vi sitter på, sier Ramsvik som tidligere jobbet på den nå nedlagte Michelin-restauranten Ylajali.

I dag har Lava 14 kokkelærlinger, en konditorlærling og to servitørlærlinger fordelt på stedene sine i Oslo og Bærum.

- Det er klart disse vil dra stor nytte av vårt samarbeid, forklarer Gausdal.

Her er Norges Michelin-restauranter

En fremtid i bransjen - Vi sørger for å plassere lærlingene på riktige steder, slik at de kan utvikle seg og få en fremtid i bransjen, sier Braathen som til daglig driver Bib Gourmand-stedet Smalhans. 

- Lærlingene rulleres i de forskjellige restaurantene vi disponerer. Det blir fint for dem å oppleve de forskjellige arbeidsstedene, sier Gausdal.

Når kulturhuset Sentralen åpner neste uke, vil de seks av 17 lærlingene få mulighet til å jobbe ved byggets flere serveringssteder.

- I de forskjellige restaurantene vil lærlingene kunne ta en vakt et sted, og en ny vakt på et annet neste dag, sier Gausdal.

Stolt hanefar - Å ha lærlinger lærte jeg av min læremester Bent Stiansen som på alvor har brukt denne metoden i sin restaurant i over 20 år.

- Når de går ut fra huset her etter to års læretid med fagbrevet under armen, så er jeg som den stolteste hanefar.

- Og å se dem etterpå få seg andre fine kokkejobber på ulike restauranter og rundt i verden er ekstra morsomt.

- Kokkeyrket er veldig spennende og et bra fag, det ønsker jeg å vise folk, avslutter Gausdal.