TREDELT MÅLTID: Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør anbefaler en tredeling av tallerkenen til alle måltider, også til frokost og lunsj. En tredjedel bør være grønnsaker eller frukt, en tredjedel fugl, fisk eller magert, rent kjøtt og en tredjedel fullkornsprodukter. Foto: COLOURBOX
TREDELT MÅLTID: Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør anbefaler en tredeling av tallerkenen til alle måltider, også til frokost og lunsj. En tredjedel bør være grønnsaker eller frukt, en tredjedel fugl, fisk eller magert, rent kjøtt og en tredjedel fullkornsprodukter. Foto: COLOURBOXVis mer

Det holder ikke å spise sunt om du bare sitter i sofaen

Helsedirektoratet er ute med nye råd om kosthold og trening.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet):

SUNT FETT OG MER GRØNT Vi kan spise mer fett, men dette bør være av god kvalitet, heter det i de nye anbefalingene for kosthold.- Inntak av mettet fett, sukker og salt bør ned. Vi anbefaler å spise mer fullkorn, fisk, frukt og grønt, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Mer fett

De nye anbefalingene når det gjelder enummetet fett er nå på 10 til 20 prosent av kostens energiinnhold, mot tidligere 10 til 15 prosent. Flerumettet fett bør utgjøre 5 til 10 prosent av energiinntaket, og mettet fett ikke mer enn 10 prosent. Transfett bør begrenses til én energiprosent. Du kan altså spise mer fett, men fettets kvalitet vektlegges i større grad.Anbefalingene om en halv kilo frukt og grønt står ved lag. Bare 15 prosent når målet når det gjelder 250 gram grønnsaker om dagen.- Jeg kunne ønske meg at det skiltes mellom frukt og grønt i anbefalingene. Frukt er lettere å spise på veien. Grønnsaker krever ofte mer tilbereding, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Mer grønt og fullkorn

Hun anbefaler en tredeling av tallerkenen til alle måltider, også til frokost og lunsj. En tredjedel bør være grønnsaker eller frukt, en tredjedel fugl, fisk eller magert, rent kjøtt og en tredjedel fullkornsprodukter.- Om du sliter med å fylle grønnsaksmengden, varier typen grønnsaker mer og gjør grønnsakene mer spennende. Noen dager trengs det enkle løsninger, og frosne grønnsaker kan være et godt alternativ, sier Sundfør.Daglig bør du spise mellom 70 og 90 gram fullkorn. Dette kan du dekke ved hjelp av fire skiver grovt brød med høy andel sammalt mel (4 på brødskalaen), én tallerken grov musli og to skiver grovt brød (4 på brødskalaen) eller én tallerken med havregrøt/gryn og én porsjon fullkornspasta, forteller Sundfør. Til frokost kan du gjerne spise en frukt og noe grønt på brødskiva.

I de nye rådene for kosthold og fysisk aktivitet som Helsedirektoratet la fram i går, kom det før første gang råd om mindre stillesitting for voksne.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn