<strong>TO LÅSER:</strong> Sykkelekspertene anbefaler å investere i to solide låser for å være trygg på at sykkelen ikke blir stjålet.  Foto: Gro Strømsheim
TO LÅSER: Sykkelekspertene anbefaler å investere i to solide låser for å være trygg på at sykkelen ikke blir stjålet. Foto: Gro Strømsheim Vis mer

Det holder ikke med én lås på sykkelen

Og noen låser bør du absolutt unngå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange nordmenn utnytter våren og sommeren til å sykle og har skjønt at det finnes en sykkel for ethvert behov. Populære ritt som Birken og Den store styrkeprøven, har bidratt til å øke interessen for sykling og ikke minst for sykler og utstyr. Og stadig flere kjøper dyre sykler.

- På to år har antall sykler i prisklassen over 20 000 kroner som er registrert i Falck sykkelregister, økt med mer enn 50 prosent, sier avdelingsleder Geir Kvamsvåg til klikk.no.

Spesialbutikken Sykkelboden på Kolbotn utenfor Oslo bekrefter at stadig flere kjøper sykler til 20 000, 30 000 og 40 000 kroner.

- Det har vært en veldig kraftig økning i salget av de dyre syklene. Ser man på de siste fem årene, er trenden et klart stigende salg av de høyere prisklassene, sier Erik Solbakken hos Sykkelboden.

42 sykkeltyverier om dagen Dyre sykler er selvsagt mer fristende å stjele, og de er attraktive for organiserte bander som opererer i Norge. Hvert år stjeles det rundt 55 000 sykler til en samlet verdi av 275 millioner kroner, forteller Kvamsvåg.

Men bare rundt 15 000 av sykkeltyveriene anmeldes, mange tar seg ikke bryet med å anmelde, siden egenandelen ofte er høy. I 2012 ble det anmeldt tyveri av 15 365 sykler, ifølge tall fra Politidirektoratet. Det vil si 42 sykler hver eneste dag.

Bruk to sykkellåser Så hva skal til for å slippe å bli et tall i statistikken? Hvordan bør du låse sykkelen din for å holde tyvene unna?

Klikk.no-redaksjonen har selv forsøkt å åpne en vanlig hengelås. Selv om vi var amatører, dirket vi opp låsen på forbløffende kort tid.

- For det første vil jeg sterkt anbefale deg å bruke to låser. Det må til for å få låst forhjul, bakhjul og ramme fast til et gjerde, en lyktestolpe eller lignende, sier Erik Solbakken til klikk.no.

Sykkelentusiasten mener det ikke er lurt å kjøpe en spirallås. Den er lang og kan dermed fint rekke rundt både sykkel og lyktestolpe, men den er altfor tynn og kan lett klippes over med en tang.

- De som driver med organisert sykkeltyveri har god peiling på låser. De ser raskt hvilke som er ordentlig solide og hvilke som er raske å kutte over. Jeg mener man bør investere minst en tusenlapp i et par solide låser når man kjøper seg en sykkel.

<strong>LETT Å FESTE:</strong> Med en kabellås er det lett å låse sykkelen fast til et gjerde eller lignende. Men eksperten advarer om at profesjonelle bander ofte har utstyr som gjør at de klarer å klippe over ganske tykke låser.  Foto: Gro Strømsheim
LETT Å FESTE: Med en kabellås er det lett å låse sykkelen fast til et gjerde eller lignende. Men eksperten advarer om at profesjonelle bander ofte har utstyr som gjør at de klarer å klippe over ganske tykke låser. Foto: Gro Strømsheim Vis mer

Solbakken mener man bør gå før tjukke låser og helst låser som Abus Bordo 6000 - en lås som ser ut som en kloss, men der lenken er foldet sammen inni klossen. Når du folder den ut blir den som en slags lenke du kan feste rundt sykkelen.

- Denne er skikkelig solid og vil ikke kunne klippes over av sykkeltyven.

Han velger å låse sykkelen fast med en slik lenkelås og i tillegg en mer vanlig kabellås.

- Denne er også en solid lås, men proffe tyveribander med store klippetenger vil kunne kutte over denne. Det meste kan kuttes over eller slås i stykker, men de gode låsene vil holde ut mye lenger og tyven vil trolig gi opp. Derfor er det også veldig viktig å låse sykkelen på et sted med mye folk, slik at en tyv ikke kan jobbe i fred med sykkelen din, sier Solbakken.

Selv foretrekker han å ta med sykkelen inn uansett hvor han er.

- Hvis du har kjøpt en ordentlig dyr sykkel, er det jo aller tryggest å ta den med inn. Men hvis ikke - lås den fast med to låser slik at både ramme, forhjul og bakhjul er festet fast i et gjerde, lyktestolpe eller lignende, sier Solbakken.

Sjekk hva forsikringen dekker Falck sykkelregister anbefaler alle som kjøper sykkel å registrere den i deres register. De mener en oblat fra Falck på sykkelen gjør den mindre attraktiv å stjele, fordi den lettere kan spores tilbake til eieren og er vanskeligere å omsette for tyven. I tillegg får du inntil 50 prosent lavere egenandel på forsikringsoppgjøret dersom sykkelen blir stjålet.

- Det er i og rundt de større byene og tettstedene sykkeltyveriene skjer. Derfor må folk i disse områdene være særlig på vakt, sier Geir Kamsvåg i Falck.

Han mener du bør legge inn solide låser, registrering i sykkelregisteret og forsikring i budsjettet, før du kjøper deg sykkel.

- Det er dumt å kjøpe en sykkel til et firesifret beløp, for så å låse den med en vaierlås av billigste type. Det er ikke sikring, men en ren invitasjon til sykkeltyven, sier Kamsvåg.

<strong>SMART OG SOLID:</strong> Denne lenkelåsen ser ut som en kloss når den er slått sammen, men foldes ut og blir en solid lenke rundt sykkelen. Den koster rundt 6-800 kroner.  Foto: Gro Strømsheim
SMART OG SOLID: Denne lenkelåsen ser ut som en kloss når den er slått sammen, men foldes ut og blir en solid lenke rundt sykkelen. Den koster rundt 6-800 kroner. Foto: Gro Strømsheim Vis mer

15 365 anmeldte tyverier er en økning på 4,5 prosent fra 2011.

- Vi vet videre at det er store mørketall på dette området, i og med at bare rundt en fjerdedel av alle stjålne sykler rapporteres til politiet, sier Sveinung Sørbye, som er leder for Aksjon Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM).

Kommunikasjonsrådgiver Toralf Rutledal i Tryg Forsikring ber folk sjekke nøye før de tegner forsikring, fordi det er svært varierende hva de ulike forsikringene faktisk dekker.

- Forsikringsbransjen erstattet sykler for 50,6 millioner kroner i fjor, det er en økning på 3,9 prosent fra året før, sier Rutledal.

Les mer:
Slik virker en lås
Slik monterer du en sikkerhetslås selv
Slik åpnes en låst bil

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Sykkeltyverier

Det stjeles årlig rundt 55 000 sykler til en samlet verdi av 275 millioner kroner.
15 000 av tyveriene politianmeldes.
10 000 sykler erstattes av forsikringsselskapene med totalt 50 millioner kroner.
10 000 sykler innbringes til hittegods hvert år. 1500 sykler blir utlevert til eier, resten selges på politiauksjon.

Kilde: Falck Sykkelregister. Registeret ble opprett av forsikringsselskapene i 1993 med formål om å redusere antall sykkeltyverier i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer