VÆR OBS: Hvis du skal leie moped, motorsykkel eller vannscooter i sommer kan det være lurt å dobbeltsjekke at ansvarsforsikringen er i orden. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
VÆR OBS: Hvis du skal leie moped, motorsykkel eller vannscooter i sommer kan det være lurt å dobbeltsjekke at ansvarsforsikringen er i orden. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

- Det kan bli svært kostbart å havne i en ulykke i utlandet

Én av seks sjekker ikke om de har god nok forsikring.

(Dagbladet): Halvparten av oss reiser utenlands i sommer, ifølge en undersøkelse utført av YouGov for forsikringsselskapet Tryg.

Da kan det være greit å ha papirene i orden.

Utsteder nødpass - Vi ser ofte at nordmenn slurver med de viktigste papirene. Politiet på Gardermoen utsteder tusenvis av nødpass hvert eneste år, sier reiseskadesjef i Tryg, Arnt Morten Skei og legger til:

- Samtidig viser våre undersøkelser at hele én av seks nordmenn ikke sjekker om de er tilstrekkelig dekket av forsikringen før ferien begynner, sier reiseskadesjef i Tryg, Arnt Morten Skei.

Ugyldig eller kort gyldighetstid i passet kan skape problemer, som stort sett lar seg ordne.

Men glemmer du reiseforsikringen kan det få alvorlige konsekvenser:

- Hvert år hører vi om tilfeller der nordmenn skader seg i utlandet, og mangler reiseforsikring. En god forsikring erstatter ikke bare tapt reisegods, men hjelper deg også med å finne seriøse sykehusalternativ og sørger for syketransport hjem til Norge, sier Skei.

Ansvarsforsikring Leder for personalmarked i KLP Skadeforsikring, Robin Østby, råder til forsiktighet når man leier motorkjøretøy i utlandet.

- Det er bekymringsfullt at mange som leier vannscooter, moped eller motorsykkel i utlandet ikke har tilstrekkelig forsikring. Det kan bli svært kostbart dersom man skulle være uheldig å havne i en ulykke, sier Østby.

Reiseforsikring eller annen ansvarsforsikring hjemmefra gjelder ikke som fører av motorkjøretøy.

Det er derfor svært viktig at man kontrollerer at det følger med en ansvarsforsikring for personskader og tingskader når man leier et kjøretøy.

Østby fraråder å leie hvis det ikke følger med ansvarsforsikring.

- I noen tilfeller kan det bli vanskelig å komme seg ut av landet hvis man skulle komme til å skade en annen person. Og det er nesten ubegrenset hva det kan koste, sier han.