- Det kan skje mye med ølet mellom nå og jul

Derfor venter vi med vår test av juleøl.

BLINDSMAKING: Juleøltesten gjennomføres som blindtest, der smakspanelet ikke vet annet om ølet de smaker på enn om det selges i dagligvarehandel eller på polet. Her fra Dinside og Dagbladets test i fjor. Arkivfoto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
BLINDSMAKING: Juleøltesten gjennomføres som blindtest, der smakspanelet ikke vet annet om ølet de smaker på enn om det selges i dagligvarehandel eller på polet. Her fra Dinside og Dagbladets test i fjor. Arkivfoto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka kom juleølet i butikk, og de første juleøltestene er allerede publisert.

Tradisjonen tro skal også vi smake på årets juleøl, men i år har vi bestemt oss for å vente litt.

Årsaken er enkel: En rekke øltyper vil smake noe helt annet når smaksdommerne tester den i tidlig i november enn når du serverer den til julematen.

- Juleølet brygges for å serveres til jul. Når vi smaker tidlig i november, hender det at ikke alt er ferdig, sier Per Øyvind Arnesen i Norske Ølvenners Landsforbund (Norøl) til Dagbladet Mat.

Norøl og Norbrygg har hjulpet Dagbladet og Dinside med juleøltestene i flere år.

Gjøre det selv? Slik brygger du juleøl

Bare ølnerdene som smaker forskjell Ifølge Hege Ramseng i bransjeorganisasjonen Bryggeri- og drikkevareforeningen forholder de fleste bryggeriene seg til lanseringsdato for juleøl.

I år kom juleølet 10. november i dagligvarehandelen, og 13. november på polet.

- Du skal være ganske die-hard ølnerd for å merke forskjell, sier Hege Ramseng til Dagbladet Mat.

Det er også mange andre faktorer som er med å påvirke smaken på øl. For eksempel er serveringstemperaturen, glassets form og hvordan du skjenker ølet med på å påvirke hvordan det smaker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer