<strong>BLINDSMAKING:</strong> Juleøltesten gjennomføres som blindtest, der smakspanelet ikke vet annet om ølet de smaker på enn om det selges i dagligvarehandel eller på polet. Her fra Dinside og Dagbladets test i fjor. Arkivfoto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
BLINDSMAKING: Juleøltesten gjennomføres som blindtest, der smakspanelet ikke vet annet om ølet de smaker på enn om det selges i dagligvarehandel eller på polet. Her fra Dinside og Dagbladets test i fjor. Arkivfoto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

- Det kan skje mye med ølet mellom nå og jul

Derfor venter vi med vår test av juleøl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka kom juleølet i butikk, og de første juleøltestene er allerede publisert.

Tradisjonen tro skal også vi smake på årets juleøl, men i år har vi bestemt oss for å vente litt.

Årsaken er enkel: En rekke øltyper vil smake noe helt annet når smaksdommerne tester den i tidlig i november enn når du serverer den til julematen.

- Juleølet brygges for å serveres til jul. Når vi smaker tidlig i november, hender det at ikke alt er ferdig, sier Per Øyvind Arnesen i Norske Ølvenners Landsforbund (Norøl) til Dagbladet Mat.

Norøl og Norbrygg har hjulpet Dagbladet og Dinside med juleøltestene i flere år.

Gjøre det selv? Slik brygger du juleøl

Bare ølnerdene som smaker forskjell Ifølge Hege Ramseng i bransjeorganisasjonen Bryggeri- og drikkevareforeningen forholder de fleste bryggeriene seg til lanseringsdato for juleøl.

I år kom juleølet 10. november i dagligvarehandelen, og 13. november på polet.

- Du skal være ganske die-hard ølnerd for å merke forskjell, sier Hege Ramseng til Dagbladet Mat.

Det er også mange andre faktorer som er med å påvirke smaken på øl. For eksempel er serveringstemperaturen, glassets form og hvordan du skjenker ølet med på å påvirke hvordan det smaker.

Ulikt øl utvikler seg forskjellig Det er ikke alle øltypene som vil endre seg like mye. Det er spesielt overgjæret øl som vil endre karakter i ukene framover mot jul, ifølge Arnesen.

- Denne øltypen fortsetter gjæringsprosessen på flaska, og har godt av å modnes så lenge som mulig.

Det er imidlertid ikke alle øl som vil endre seg like mye. Undergjæret og filtrert øl, fra de store kommersielle bryggeriene vil ha en likere smaksprofil enn en overgjæret variant fra et mikrobryggeri.

En kommentar vi ofte har hørt i testene våre, er at de skulle ønske de kunne ha lagret ølet et år til. Minst.

Det er det ikke bare våre dommere som har tenkt.

For eksempel er juleølet fra Nøgne Ø du får kjøpt på polet i år det samme som i fjor. Ifølge Arnesen brygget de dobbelt i fjor.

At ølet utvikler smaksprofilen etter det er tappet kan være én av årsakene til én og samme øl kan ende både på topp og bunn i forskjellige tester.

At testresultatene kan sprike så mye er flittig diskutert, og ble blant annet tatt opp i en kommentar på Ølportalen i fjor.

I tillegg til øldommernes svar på kritikken er det også viktig å få med seg at de ølene som har blitt testet kan ha vært på ulike stadier i modningsprosessen.

Det er derfor vi, i samråd med Norøl, har bestemt oss for å vente litt med juleøltesten i år.

<strong>ØLENTUSIAST:</strong> Per-Øyvind Arnesen har vært med i dommerpanelet i våre øltester i flere år. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
ØLENTUSIAST: Per-Øyvind Arnesen har vært med i dommerpanelet i våre øltester i flere år. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer